Inför Tottenham-Manchester City

Dags för FA-cup! City hemma, vi kunde inte ha fått så många svårare motståndare, eller hur? För en gångs skull följde jag lottningen i realtid och såg lagen från lägre divisioner, Wrexham, Plymouth, Maidstone få andra motståndare . Då tänkte jag att nu kan det bli en tuff lottning och det blev det ju.

Vad talar för City?

  • City vann allt förra säsongen, CL, PL, FA-cupen och Ligacupen, samt nyligen VM för klubblag.
  • De har varit skadedrabbade ett tag men har nu fått sina stjärnor tillbaka; Rodri spelar från start, Kevin de Bruyne kom in i 69:e minuten i matchen mot Newcastle (vände matchen på egen hand med ett mål och en assist), Håland ryktas vara i träning igen och kunna starta eller vara på bänken mot Spurs.  
  • De har varit lite ojämna och förlorat en del matcher under första halvan av säsongen men nu ser de ut att börja varva upp, med sex raka segrar.

Vad talar för Spurs?

  • Till att börja med; City har fortfarande inte gjort mål på vår nya arena, fem raka hemmasegrar för Spurs, traditionen talar för de liljevita.
  • Vi har också ett bättre skadeläge än på länge, vi spelade 3–3 borta mot City med Emerson och Davies i mittförsvaret, med ordinarie backlinje kommer vi att vara stabilare än då.
  • Maddison tillbaka? Postecoglou är i vanlig ordning som en mussla vad gäller möjligheten att skadade spelare kan tänkas vara spelklara. Givet hur oväntat Bentancur kom in tidigare och Romero senast mot United, tror jag att det finns en möjlighet att vi ser Maddison i startelvan igen. Alla Spursfans vet vad det innebär för vårt spel!
  • Ska man möta City i cupen är det lika bra att göra det tidigt, vinner vi så är vi plötsligt en av favoriterna för att gå till final/vinna cupen. Många av våra spelare kommer att gilla det läget.

Förväntad matchbild:

Under vår ”italienska” era med Mourinho och Conte var City på sätt och vis vår favoritmotståndare. Vi stod lågt, minimerade ytorna i försvaret och ställde om blixtsnabbt via firma Kane/Son. Matcherna mot City, framför allt på hemmaplan var kanske höjdpunkterna under den perioden. Ange-Ball är mer eller mindre raka motsatsen, vilket är en fördel mot alla andra motståndare men möjligen inte mot City. Jag tänker mig en liknande matchbild som 3–3-matchen senast, båda lagen går framåt och lämnar blottor bakåt. Vi är svagare utan Son som alltid gör bra matcher mot City, samt Bissouma och Sarr som kommer att saknas på mittfältet. Startelvorna spelare för spelare ser ganska jämna ut, City är svagare i målvakten Ortega samt mittförsvaret med Dias och Ake, men något starkare på mittfältet och framåt. City har dock helt andra resurser på bänken. De kan plocka in spelare som KdB, Grealish och Alvarez/Håland, medan vi sätter in namn som Werner, Solomon (?), Gil och Höjbjerg.

Postecoglous alternativ:

Jag tänker mig att Postecoglou spelar Maddison från start om han håller för åtminstone 60 min, att Kulusevski kliver in i den rollen därefter och att Skipp och Johnson väljs i startelvan före Höjbjerg och Werner. Skipp har problem när det går fort men gör inte samma stora misstag som Höjbjerg, min tanke är att Ange fortsätter att föredra Skipp i stället för dansken. Framåt verkar Johnson vara ur form men han får nog ändå chansen från start för att han än så länge har mer erfarenhet av spelsystemet än nykomlingen Werner.

Hur ser skadeläget ut?

Utöver redan nämnt ovan, saknar Spurs Lo Celso, Davies, Veliz och Scarlett pga skador, Solomon och Sessegnon ska vara tillbaka i träning. Hos City verkar varken Stones eller Akanji kunna spela. Ederson är tveksam och Ortega kan bli valet för att det är FA-cupen.

Tips?

Oddsbolagen har City som klar favorit att vinna matchen, tippar man med hjärnan (tråkigt) tror man kanske inte på hemmaseger. Men, efter Uniteds 1–0 senast var det 5 gånger pengarna för ett kryss i den matchen, så de har inte alltid rätt eller hur? Mitt tips är en jämn och målrik match, en riktig klassiker där hemmaplan avgör, Kulusevski matchhjälte med 3–2 i slutminuterna.

Möjliga startelvor; Spurs

City:

COYS!

Gunnar Melkersson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.