Äntligen är vi med coach – kommer Ange Postecoglou att lyckas i Tottenham?

Rykten gick om Nagelsmann, om Arne Slot i Feyenoord, till slut blev det Ange Postecoglou från Celtic. Är han frälsaren som vänder den negativa trenden inom Spurs, resultatmässigt och, för många Spursfans kanske viktigare, spelmässigt? Negativ, riskminimerande fotboll med Mourinho och Conte har skapat en stor hunger efter en ny manager som ska återskapa den positiva fotbollen i klubben, alla vill se laget spela ”To Dare is to Do”-fotboll. Postecoglou tar över efter den evige care-takern Ryan Mason. Vad kommer det att betyda för Spurs?

Har Postecoglou rätt typ av bakgrund för att klara jobbet och pressen?

Postecoglou har coachat lag i högstadivisionen i mindre fotbollsländer som Australien, Japan och Skottland och oftast kommit till klubbarna i liknande situationer som Spurs är i nu, med en rad av dåliga resultat och en trupp i behov av en ”smärtsam ombyggnation” (för att använda Pochettinos ord från 2018 – 2019). När Postecoglou har tagit över har det startat med en utrensning av ett tiotal spelare samt en skakig inledning av den första säsongen där han har blivit ifrågasatt av fans och media. Efter ett antal matcher har sedan trenden vänt och det har slutat med succé och ligavinst, antingen redan första säsongen eller senast säsongen därpå. Samma sak har skett två gånger i Australien, en gång i Japan och nu senast i Celtic. Allt frid och fröjd alltså, alla är överens om att Spurs har hittat sin magiker som kommer leverera både positiv fotboll och bra resultat?

Frågetecken?

Naturligtvis finns det frågetecken även med Postecoglou. Första frågan: Är han redo att hantera det kliv det innebär att gå från ”tvålagsligan” i Skottland till den liga som pengamässigt är den konkurrensmässigt tuffaste i världen, med den ständiga press och uppmärksamhet det innebär?

Nästa fråga: Kommer fans, media och styrelse att ha is i magen när det blåser till storm efter några förluster i början av säsongen?

Stark bakgrund men fansen behöver ha tålamod

Postecoglou har över 25 års erfarenhet och har en väldigt tydlig spelidé och filosofi. Han förmedlar en bild av en knivskarp inre kompass där han vill spela en fotboll som hans pappa hade njutit av att se. Han kommer inte att vika ner sig i första taget, men vi fans kan nog förvänta oss en ganska turbulent inledning av nästa säsong, innan allt har satt sig. Tänk Man U under Erik ten Hag, i inledningen av den här säsongen spelade de som en nedflyttningskandidat men fixade till slut både CL-plats och FA-cupfinal. Som jämförelse kom Pochettino till oss från Southampton, visserligen med PL-erfarenhet men ändå en relativt betydligt lugnare tillvaro jämfört med att ta över en av de riktigt stora klubbarna. En annan relevant tanke: Arteta höjs till skyarna efter Arsenals bästa säsong sedan Wengers tid men båda de första säsongerna slutade med en åttonde plats.

Europaspelserfarenheter

Hur värdera Celtics Europaspel? En del menar att det var ett misslyckande att man inte vann sina matcher, att laget blev avslöjat, t ex i hemmamötet med Real Madrid. En mer positiv ansats är att Postecoglou trodde på sina idéer och på sitt lag. Celtic spelade sitt spel och var det bättre laget i första halvlek men lyckades inte göra mål på sina chanser. I andra halvlek blev man straffade för det när Real fick sina lägen och utnyttjade dem. Den här gången nådde man inte ända fram, men nästa gång kan det gå bättre, försöker man inte kommer man aldrig att lyckas. Lite ”To Dare is to Do” – inställning alltså!

Rätt nivå, rätt inställning, Postecoglou vill verkligen vara här!

Slutligen, han vill verkligen komma till oss, det är ett steg uppåt och en stor möjlighet för honom att testa sitt spelsätt och sitt fotbollstänk på den riktigt stora scenen. Han är inte ett stort namn som berusad av egen framgång nedlåter sig till att komma till en klubb som Tottenham, det kommer att vara en stor skillnad för fansen.

Framtiden med Postecoglou kan bli bra men han måste få de nyförvärv han behöver!

Uppsidor? Om vi som vanligt ska börja tänka ”nästa säsong, då…”? Jodå, det finns det. Postecoglou står för en positiv fotboll med mycket bollinnehav och aktiv press på motståndarna, med filosofin att alltid spela upp bollen från målvakt. Det låter bra på papperet men kommer han att få backning av klubben att kunna genomföra detta? Osökt kommer man in på vilka nyförvärv som kommer att behövas för att det ska vara möjligt.

Ny målvakt

Det ryktas om Brentfords målvakt David Raya, vilket skulle vara en viktig pusselbit i det framtida lagbygget. Hugo Lloris har varit en värdefull spelare och ledare för Spurs i många år, men när han nu verkar gå vidare är det dags även för Spurs att ta steget in i 2020-talet och plocka in en förstemålvakt som klarar av spelet med fötterna. De av oss som var med på medlemsresan i april kunde på nära håll se Bournemouths Neto lägga 15–20 minuter av uppvärmningen på att slå 25-meterspassningar på foten till sina målvaktskollegor, den känslan och förmågan har vi nog aldrig sett hos en målvakt i Spurs. Finns alltså goda möjligheter till förbättring med vår nye coach, med rätt backning och rätt nyförvärv kommer han att kunna ta spelet till nya nivåer.

Nya mittbackar!

Även backlinjen behöver bättre fötter än vad som finns idag för att klara det spel som Postecoglou vill spela. Minst en, troligen två nya mittbackar kommer att behövas för detta. Backlinjen har varit det stora problemet i Spurs spel sedan senare delen av Pochettinoeran, när Toby och Janne inte längre var på topp. De senaste säsongerna har vi sett både Mourinho och Conte ligga extremt lågt med backlinjen för att de inte har velat riskera att motståndarna får en mot en-lägen att utmana mot t ex Dier, som Rashford i senaste matchen mot Man U. Mou och Conte är inte kända för att spela underhållande fotboll, men de blev ännu försiktigare i sin taktik för att de inte ville ta risken att kliva för högt med laget utan att ha spelare för det. Mason har testat med en offensivare uppställning men tyvärr med väldigt negativa resultat.

Hela säsongen har vi sett Spurs ha stora problem mot alla toppkonkurrenter, så något grundläggande behöver ändras. Vi behöver en nystart med en ny, förbättrad inställning i laget, men det kommer inte att vara i närheten av att räcka om vi återigen ser felaktiga eller helt uteblivna värvningar för viktiga positioner för att kunna bygga ett stabilt spel med början bakifrån. I så fall kommer det tyvärr kunna gå riktigt illa, oavsett vad Postecoglou försöker hitta på. Han kommer att vara minst lika beroende av att ha fler bra mittbackar att bygga sitt lag kring. Kravprofilen är spelskickliga mittbackar med tillräcklig snabbhet för PL (och senare CL). I nuvarande trupp är det enbart Romero som uppfyller det och han behöver en stabil kollega för att själv klara av att spela stabilt.

Profilen på nuvarande ytterbackar?

Postecoglou vill spela en variant av 4-3-3 eller 4-2-3-1 där ytterbackarna trycker upp och även trycker in och lämnar utrymme på kanten för de offensiva kantspelarna, alltså en annan roll än att vara wingback i Contes system. Frågan är hur Porro och Udogie kommer att klara av det? Har de potential att utveckla det defensiva spelet så att de klarar av den rollen?  Finns det tid för dem att utveckla det? De alternativ vi har idag är Davies och Emerson som klarar den defensiva delen bättre men båda har problem med uppspelsdelen (speciellt Emerson).

Ny kreativ mittfältare (”nr 6”)

Här slår jag nog in öppna dörrar hos många fans, en ny Modric eller Dembele är högt uppe på mångas önskelistor. Postecoglous spelmodell kräver en nr 6 som på riktigt är kreativ, Bissouma är inte en tillräckligt kreativ spelare (och definitivt inte Höjbjerg eller Skipp), medan N´dombele nog har kreativiteten men inte tillräcklig fysisk (eller mental) styrka för att vara bärande i PL. Han har hoppat in ibland i Napoli, men inte tagit plats i startelvan eller spelat mer än 45 minuter då och då. Slutsats; en ny kreativ mittfältare behöver komma in.

Offensiva roller?

Anfallsmässigt har Spurs många alternativ oavsett nästan om Kane lämnar eller inte. Jag hoppas (naturligtvis) att han stannar men om han inte är övertygad om en fortsättning i Spurs och inte skriver på ett nytt kontrakt kommer klubben att välja att försöka sälja honom. Förhoppningsvis blir det i så fall till en klubb utanför PL (Real Madrid) om nu Kane kan tänka sig det. Postecoglou har oftast spelat med en djupledslöpande nr 9 för att hota bakom motståndarnas backlinje, i truppen nu är det Son som bäst passar in här, möjligen Richarlison. Om Kane blir kvar kommer Postecoglou naturligtvis att hantera det som ett positivt problem och vrida till sin modell för att använda honom. Om inte kan man tänka sig att det kommer att behövas en winger för att fylla upp luckan för Son samt möjligen en offensivare mittfältare, en nr 8.

Spelare att sälja, ta hem från lån, köpa?

Utöver detta har vi redan sett dels listor på spelare som klubben sägs vilja sälja, på spelare ute på lån som vi inte vet vad de går för efter mer eller mindre misslyckade låneperioder, och framför allt på spelare som sägs vara på väg in….

Ljus framtid?

Jag går inte in på det idag utan väljer att avsluta med detta; ska vi säga att klubben inom kort gör klart med en ny sportchef, att Kane stannar (eller i värsta fall säljs till Real och att det i så fall blir klart tidigt), att Postecoglou får möjlighet att bygga bakifrån med nyförvärv som Raya, en ny stabil LCB, en kreativ nr 6 samt att övrig ombyggnad av truppen inte blir alltför smärtsam? Då kan det på riktigt relativt snart bli väldigt roligt att se Spurs spela igen! Jag återkommer senare när det börjar klarna v g spelare på väg in och hur Spurs kan tänkas spela.

COYS!

Gunnar Melkersson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*