FA-cupen, Saints – Spurs, 1-1

Fjärde rundan i FA-cupen blev lika jobbigt som mot Middlesbrough i rundan innan.

Omspel väntar efter en relativt blek insats mot Southampton på St.Mary’s.

Det är mycket som inte fungerar i Spurs nu och jag vet inte riktigt var vi skall börja så låt oss titta på startelvan som Mourinho skickade in.

Lloris

Aurier, Alderweireld, Sanchez, Tanganga

Winks, Gedson

Lo Celso, Dele, Son,

Lucas

Kan man klaga på elvan? Nä, inte riktigt. Jag hoppades inför match på Lamela, Ndombele och gärna att Tanganga skulle få spela i sin naturliga position (mittback, alternativt högerback och inte vänsterback som högerfotad).

Men – Med skadorna vi har, matcherna som väntar i Februari (City, Villa, Leipzig samt nu omspel i cupen) så är elvan en okej lösning på förhand och finns det frågetecken på Ndombele ännu så måste det prioriteras primärt mot City-matchen på söndag och inte riskeras mot Saints i FA-cupen.

Första halvlek då?

Ja, det händer inte allt för mycket. Det är en jämn match men det är ju inte två topplag som gör upp.

Saints har en relativt ordinarie elva snarlik Spurs och det gör att det blir väldigt jämn nivå mellan lagen.

Inledningen av första halvlek bjuder inte upp till några farliga chanser, det går fram och tillbaka och är rätt ofarligt överlag.

Efter en halvtimme är Lo Celso, Spurs bästa spelare denna match utan tvekan nära när han faktiskt gör mål men det döms bort offside på Son.

Lucas därefter bara någon minuter efteråt missar målet precis.

Situationen därefter är det åt andra hållet nära att Danny Ings gör 1-0 för hemmalaget i stället.

Det blir inte riktigt farligare än så i första halvlek och strax innan paus tvingas Saints byta ut Armstrong pga skada och in kommer Djenepo.

Andar halvlek inleds med Ings som tar en passning i farten och avslutar, strax utanför. Fem minuter senare är det dock Son som gör mål, 0-1.

Kommer på vänsterkanten in i box, avslut, placerat, klart.

VAR vill granska om Dele gör en foul innan i uppspelet men domaren granskar och anser att det inte är så, godkänt och klart!

Precis innan målet ersatte Lamela nyförvärvet Gedson.

Saints agerar strax därefter med två byten.

Danso ut, Obafemi ut. Adams och Boufal in.

Ings ger sig inte heller.

Klockan går in på ’83 och anfallaren nickar precis utanför.

Saints pressar Spurs alldeles för mycket och paniken är inte långt bort i stora delar av andra halvlek efter att vi tagit ledning.

Parkera bussen. I panik.

Men, det går inte.

Boufal, inhopparen som inte gjort mål på två år gör mål. Såklart. Hjälp av undersidan av ribban.

Mourinho skickar in Dier för Dele. Stäng igen den här butiken nu och åk inte ut säger det bytet.

Jaha. Omspel igen. Boka upp 5:e februari i era kalendrar och filofax.

Mitt i Premier Leagues nya ”vinterlov” där vi kunde återhämtat oss så skall vi i stället möta Saints på Hotspur Stadium.

Hur ska vi bedöma spelarna i denna insats?

Lloris, 6 – Känns bra att han är åter men samtidigt med all rätt så är han rostig. Blir inte provad alls första timmen riktigt men skapar en situation som spårar helt där Tanganga räddar honom helt men kan heller inte beskyllas för Boufals mål.

Aurier, 4 – Omöjligt att sätta ett rättvist betyg för ytterbacken. Rent siffermässigt gör han en bra match. Flera viktiga tacklingar, stoppar flera spel Saints försöker med och stoppar anfall som pressade oss hårt. Sen gör han ett misstag som kostar oss segern och sättet som det sker är under all kritik. Att försöka dribbla upp från egen planhalva själv så här sent i matchen är ett beslut som är oacceptabelt och resulterar i 1-1 med all rätt efter det beslutet.

Alderweireld, 7 – Hade vi inte haft Alderweireld och Sanchez idag så hade vi nog inte ens fått oavgjort och åkt ut. Toby har några långbollar som också kunde förvaltats bättre av våra anfallsspelare. Många har frågor på Sanchez ibland men frågan är ändå inte om denna kombination är vår väg framåt i nuläget?

Sanchez, 6 – Snarlik Aurier så har han överlag en helt okej insats. Men, sen kommer dessa enstaka moment och situationer som äter upp det goda helt och hållet. Colombianen må vara ung och lovande och det märks i vissa sekvenser för väl.

Tanganga, 7 – Matchens bästa spelare om man bortser från Lo Celso. Spelar som vänsterback och är högerfotad och bara där ska vi inte kräva för mycket. Mogen. Energi. Räddade Lloris på mållinjen. Given startspelare!

Winks, 5 – Det är något som inte stämmer i Winks-fallet. Första halvlek är absolut inte en dålig insats men i andra halvlek blir det bara blekt i så väl offensiv som defensiv. Om Winks kan hitta en plats i startelvan med Lo Celso och Ndombele så har han en framtid och laget kan gynnas mycket positivt. Utan Lo Celso och Ndombele nära dock så är jag orolig för hur långt han räcker.

Gedson, 4 – Aurier drar en fyra med ett matchavgörande misstag. Absolut. Nyförvärvet Gedson får samma betyg fast han inte kostade oss matchen. Vilket säger en del. Knappt 50 minuter på plan för nyförvärvet och det gick sådär för den centrale mittfältaren. 19 bollkontakter endast under denna tid! Nitton! 7 korrekta passningar och en tackling för en ”box-to-box”-spelare är inte godkänt.

Lo Celso, 8 – Snålar jag med betyget? Nä. En stark åtta och matchens spelare utan tvekan. Han bär hela laget just nu och det kändes helt rätt och viktigt att Mourinho bekräftade efter matchen att klubben kommer nyttja optionen att köpa argentinaren. Han dribblar, håller i bollen, passar, kör defensiven, kör offensiven. Sliter, jobbar, krigar. Allt vi behöver mer där till. Han och Ndombele tillsammans är framtiden och vår överlevnad.

Dele, 6 – Andra halvlek förstör helhetsupplevelsen av Dele men hans insats första halvlek var god. Borde fått en assist när Lucas missade ett drömläge som Dele bjöd upp till.

Son, 7 – Målgörare, absolut! Men, annars då? Det märks att vi spelar Son jämnt nu för tiden lite lätt känns det som. Tunnelseende och bristande fokus i andra halvlek. Beslutsfattande blev lidande.

Lucas, 5 – OK, det är en speciell position och roll för Lucas. Jag vet. Missade ett drömläge i första halvlek och försvann helt i andra. Att ha Lucas som striker längst fram är en dröm vi måste ge upp snabbt.

Lamela, 7 – Ett bra inhopp av argentinaren! Är detta vägen till framgång för Erik tro? Börja på bänken varje match och kom in och styr upp! Energi, farten och en assist till Son på det. Startar mot City utan tvekan.

Dier, – Inget betyg då mittfältaren kom in alldeles för sent för att få en rättvis bedömning.

I övrigt då?

  • Tacka fan att vi får klartecken på att Lo Celso kommer bli en permanent transfer från Betis! Han är hoppet, Jesus och Stålmannen.
  • Denna prestation med vetskapen om att City väntar nästa helg. Styrka till samtliga.
  • Deadline Day på fredag nästa vecka. Vi behöver ytterbackar. Central kreativ mittfältare och anfallare. Vilka tar vi?
  • Att denna match skulle sluta 0-0 eller 1-1 på förhand kändes ändå helt logiskt nu i efterhand?

Omspelet sker 5 februari, 20:45.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*