Inför: Tottenham – Manchester City (Champions League kvartsfinal 1:2)

– Vissa skulle kalla det David mot Goliat. Andra skulle kalla det Pochettino mot Guardiola. En tredje skulle kalla det kriget mellan modern kapitalism och smart cynisk företagsamhet. Liknelserna kan göras många och nivån av raljans kan spreta både uppåt och nedåt. Men det faktum att Spurs ikväll inleder ett slag mer stort och omfattande på mycket länge lyser starkt.

Skymmingen i London är påträngande. Det är Tisdagskväll och Aprilluften är mer kylig än väntat. Doften av sönderbränd korv och ljuvlig folköl är påtaglig längs gatan på 782 High Road. Kön vid entrén är dock lång och biljetterna är knappa. Folket ser på varandra med osäkra blickar. Halsdukarna är spända kring allas halsar men undra om inte trycket i luften är än mer spänt. Efter att människorna sett slutet på den långa kön, klappar de fram sin läderprydda portmonnä och löser sin biljett. Därefter smyger de sakta in och hasar sig fram genom salongen. De kikar på sin matchbiljett, som de håller svettigt i sin hand, och noterar försiktigt sitt stolsnummer. Sedan kikar de febrigt omkring sig i lokalen i hopp om att finna sin boning. Till slut har de alla funnit sin röda tygstol och slagit ned sina spända kroppar på densamma. Lite entusiastiskt småprat bryter ut i den svettiga tystnaden, men ljudet avbryts lika kvickt som det anlänt. Ett knarrande ljud susar genom lokalen. Blickarna och ögonbrynen höjs simultant och de fastnar på den röda duken längst fram i lokalen. Spotlightsen i taket riktar sitt fokus mot duken och den välbekantan hymnen börjar stegra ur lokalens spräckliga högtalare. Scenen är satt: Kvartsfinal i Champions League 2019. Tottenham möter Manchester City. 1, 2….3. De långa röda tygslamsorna glider isär. Slaget tar nu sin början!

 

Viktigt med ett bra resultat på hemmaplan!
För att använda ett abnormt slitet uttryck: Gasen i botten! Den främsta vägen mot ett bra resultat anser jag vara att vi ikväll totalt siktar på att blåsa Man.City av banan. All in och en energinivå på 110 % från matchsekund numero uno. Om jag känner och läser den gode Guardiola rätt kan det inte alls vara främmande för honom att han ser den här matchen lite som en slags uppvärmning. Kanske vilar han ett par tongivande spelare ty ”…detta löser vi på hemmaplan sen grabbar”.
Pochettino å sin sida tror jag tänker exakt tvärtom; Det är här på hemmaplan på vår nya arena som vi har vår främsta chans att slägga in ena foten i en av semifinalerna. Taktpinnen måste tas tag i omgående. Fart, fläkt och skärpa är nyckelorden!
Pochettino ser dessutom på den här matchen som ett test på sin egen kapacitet och förmåga. Hur mycket mer kan krämas ut ur detta Spurs? Måste vi värva nya spelare? Vilken sorts spelare isåfall? Det finns onekligen mången funderingar. Och kanske kan vi få något eller några svar ikväll.

 

Cynismen måste bli vår bundsförvand
Under förra säsongens två åttondelsfinaler mot Juventus var Spurs det bättre laget sett över 180 minuter. Experter och fans påpekade tydligt bristen på större erfarenhet och krasst, lite cynism hos Spurs. Förmågan att kunna spela på resultat och spela mer smart. Något som Pochettino varit duktig på att ta fram, men som flertalet gånger saknats i de där sista avgörande ögonblicken, t.ex. just förlusten mot Juventus i CL men även förlusterna i FA-cupens semifinaler mot Manchester United 17/18 och Chelsea 16/17. Vi måste lära oss av våra egen historia av misstag i avgörande lägen.
Spurs måste vara smarta över 180 minuter. Likt Spurs var mot Dortmund i åttondelsfinalen. Spurs gjorde grovjobbet i första matchen på hemmaplan, körde över Dortmund med 3-0 och i bortareturen vann de cyniskt med 1-0 efter att ha försvarat sig briljant och jobbat ordentligt hårt tillsammans. Något liknade kommer att krävas nu.

 

Dags för våra storspelare att brösta upp sig
Kane, Dele, Eriksen, Lloris, Vertonghen, Alderweireld…
Ja listan kan göras lång på de spelare som jag vill skall kliva fram ikväll. En halvdan insats kommer ej att räcka till. Bågen måste vara spänd till toppen av dess förmåga och förhoppningsvis kommer pilen att sitta i krysset.

 

Måtte fansen bli den tolfte spelaren
Låt oss skriva historia. Låt den här matchen bli startskottet för en ny och fin framgångsera för Spurs. Arenan är på plats och det är dags att verkligen göra den till vår borg. Det är alltid viktigt att publiken står bakom laget, sjunger sångerna kraftfullt och får arenan att koka. Men ikväll är det banimej viktigare än nånsin. Det är vår arena, det är vår nya arena och det är dags att visa vem som bestämmer. Så ikväll har fansen ett oerhört viktigt uppdrag; SJUNG UT!

Jag vågar inte, som den fegis jag är, att tippa ett matchresultat. Men, jag vill påstå att det är helt upp till Spurs. Bollen kommer att ligga vid våra fötter och det är upp till oss att ta tag i detta.

 

Till sist: Spurs har allt att vinna. Let the game begin.

 

Get in there! 

 

Matchinformation:
Avspark: Tisdag 9/4-2019 kl.21.00 svensk tid.
Tvsändning: Viasat, Viaplay.
Arena: Matchen spelas på Tottenham Hotspur Stadium.

#COYS
#TTID

// Mikael Thunborg

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.Markerade fält måste fyllas i *

*