Inför: Burnley v Spurs

Det här är min absoluta favoritperiod i Premier League. När resten av västvärlden står stilla trappar den engelska ligafotbollen upp till frenesi och match efter match avlöser varandra. De klassiska Boxing Day-matcherna, omgångarna på och dagen efter nyårsafton och morgondagens dagen-före-julafton-matcherna blir en extra krydda till julstress och det alltid överskattade nyårfirandet. Mumma!

Morgondagen står för något så sällsynt som en full omgång om man bortser från fredagkvällens match. För Tottenhams del står en resa till Burnley och möte med ett lag som verkligen överraskat på agendan, för hemmalaget har sannerligen imponerat så här långt.

Sean Dyche tog över Burnley 2012 och har sedan dess gjort smärre underverk med klubben, något som inte lämnat någon oberörd och han kopplas ständigt ihop med mer prestigefyllda tränaruppdrag som ett nästa karriärsteg. Med nuvarande klubb har han denna säsong nått oanade höjder och parkerar idag på en respektabel sjätte plats, en poäng och placering före Spurs.

Dyche och Burnley har gjort sig kända genom att spela en kompakt och välorganiserad fotboll. Truppen genomsyras av rutin och respekterade namn men saknar stjärnspelare. Här finns spelare såsom Phil Bardsley, Steven Defour, Jeff Hendrick och Sam Vokes, spelare som de allra flesta fotbollsintresserade känner till. Till matchen mot Spurs saknas dock viktiga spelare i Tom Heaton, Robbie Brady, Dean Marney och Jonathan Walters medan frågetecken finns kring Stephen Wards medverkan.

Ordet målsnålt är synonymt med Burnley. Elva ligamatcher av 18 har slutat med ett mål eller mindre och samtliga matcher bortsett öppningsmatchen mot Chelsea har slutat med maximalt tre gjorda mål. Senaste mötet med Spurs på Wembley i höstas slutade ju 1-1 efter en slutsekunderskvittering av Chris Wood.

De kommande matcherna blir ett eldprov för Dyche och hans mannar. Förutom lördagens match mot Tottenham möter man i tur och ordning Manchester United på bortaplan 26/12, Huddersfield på bortaplan 30/12 och Liverpool på hemmaplan 1/1. Ett oerhört tight spelschema mot väldigt bra lag.

Spurs har det lite lättare i den aspekten. Visserligen är schemat lika tight men motståndet något lättare. Efter Burnley har vi Southampton 26/12, Swansea 2/1, West Ham 4/1 samt FA cup-mötet med Wimbledon 7/1. I min värld är mötet med Burnley den tuffaste uppgiften här.

Bortsett den närmast förnedrande utskåpningen mot City senast har vi kommit upp i någorlunda standard på senare tid. De tre matcherna innan har vi tre vinster och 10-1 i målskillnad. Helt klart godkänt. Manchester City kommer att vinna ligan om inget alldeles extraordinärt sker, det är bara att inse, och vi är inte alls i skick att utmana. Vi ska sikta in oss på en CL-plats, vilket bara det vore en prestation med tanke på årets konkurrens.

Mot Burnley saknas alltjämt Alderweireld och Wanyama. (Den sistnämnde kan dock vara tillbaka mot Swansea. Det här är viktiga spelare som saknas ohyggligt mycket.) Dessbättre är Davinson tillbaka efter avstängningen. Noterbart är också att både Vertonghen och Kane riskerar avstängning vid gult kort.

Min startelva blir följande:

Lloris

Dier – Sanchez – Vertonghen

Aurier – Dembélé – Eriksen – Rose

Lamela – Kane – Son

Lloris har perioder då han är lite extra darrig. Senast var en sådan period. Dock ohotad etta. Sanchez återkomst betyder förmodligen återkomst av trebackslinjen. Trippier var inte heller lyckad senast och petas till förmån för Aurier. Jag vill se Lamela och Son från start eftersom jag tycker att de har den bästa förmågan att ta sig förbi ett kompakt försvar och rör sig mer än gemene spelare i Spurs. Son är dessutom våldsamt formstark nu och jag anser att han matchas på tok för lite. Dele har inte alls nått upp till nivå och jag har svårt att se att Burnley skulle kunna egga honom till form. Han måste spela mot Real Madrid för att tagga till. Tyvärr.

Matchbilden kommer se ut som vanligt när Burnley och Tottenham spelar sina matcher. Ett lågt försvar från hemmalaget och Spurs som håller boll. Jag tror inte heller att det blir en målkavalkad. Mitt tips blir 1-2 efter två mål av Son och sjabbel vid en Burnleyhörna.

Den kommande perioden är viktig för vår säsong och det kan bli så att vi lyckas knappa in på toppositionerna. Då måste vi börja plocka trepoängare. Vi börjar med Burnley.

Skrivet av: Niclas Mahlm

Burnley – Tottenham spelas lördag 23/12 kl 18:30 och sänds på Viasat & Viaplay.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.