Matchrapport: Tottenham – AS Roma

Då var den andra matchen på andra sidan Atlanten avklarad. En tillställning där vi från Poch fick se en elva som lite likt den mot PSG kantades av såväl rutin som yngre förmågor. Både Harry Kane och Dele Alli startade, men den stora överraskningen blev ändå backlinjen! Tre mittbackar i form av Carter-Vickers, Alderweireld och Verthongen ställde upp sig framför Vorm. Detta gjorde att Walker-Peters (vänster) och Trippier (höger) kunde flytta upp i banan och spela mer eller mindre mittfältare. Kan också kalla det wingbacks. Dier och Dembele agerade centralt mittfältspar och Onomah tog plats bredvid Alli som en offensiv mittfältare.

Matchinledningen var trevande från vår sida. Presspelet satt relativt bra, men en del slarv på offensiv planhalva gjorde att Roma erövrade boll lite för enkelt, lite för ofta. Roma vågade rulla runt och kom till några inlägg, vilket tidigt skulle kosta oss ett mål. I matchminut 11 får Nainggolan en passning vid straffområdeslinjen. Han driver förbi några försvarare för att nere vid kortlinjen slå ett inlägg. Carter-Vickers täcker, med handen. Domaren pekar inte på straff… Eller nej vänta. Efter direktiv från högre makter ändrar domaren sig. Straff.. Perotti lunkar fram mot bollen, 0-1 till Roma, fin placering.

Tottenham kommer sedan in i matchen och i minut 23 hittar Onomah ut till Trippier som slår bollen lågt in i straffområdet mot Kane. Han får foten på, men avslutet styrs bort av Fazio till hörna. Hörnan slås kort och Dembele väljer att ta avslut (?) från en snäv vinkel. En liten touch på det hårda skottet gör att bollen tar i ramen på målet! Fortfarande 0-1.

I den 36:e minuten visar Trippier återigen att han har en passningsfot som inte går av för hackor. Han slår en magisk boll från egen planhalva som nästan friställer Kane. En dålig touch gör att den sistnämnde tyvärr tappar vinkel, men Kane avlossar ett skott och tvingar Alisson till en räddning. Spurs är inne i matchen vid det här laget.

Till andra halvlek ersätts Vorm, Carter-Vickers, Walker-Peters, Onomah och Dier med Lloris, Davies, Georgiou, Eriksen och Winks.

Matchen tar en väldig fart i början av andra halvlek. Redan i den 46:e minuten får Roma ett bra läge då vårt försvar blottar sig rejält. Cengiz Ünder springer sig fri från halva plan men avslutet går över ribban. Lloris inspark därpå seglar sig över och förbi varenda Roma spelare, och ända fram till Harry Kane. Han får med sig bollen men motståndarförsvarare hinner ikapp. Kane håller ändå kvar den vid fötterna och ”gör” en spelare innan han blir nertacklad i straffområdet. Solkar straff, men domaren var inte med oss denna dag.

I minut 69 ska nästa bakslag komma trots att Spurs dominerat stora delar av matchen. Strootman löper på en stor yta till vänster och slår in bollen. Nyss inbytte Wimmer står i bollbanans väg men rensningen blir inte bättre än att den letar sig fram till Ünder. Från knappt 10 meter kan Romatalangen göra 0-2. Ett resultat som inte speglade matchbilden.

Pochettino gör två byten några minuter efter målet. Kane och Alli ut, Janssen och Nkoudou in.

Tottenham spelar snabbare och kommer till några halvfarliga målchanser. Georgiou tar för sig och testar skott i den 84:e minuten som målvakten tippar över mål. Två minuter senare, i matchminut 86 spelar Eriksen en passning snett inåt bakåt till Janssen som föser bollen mot mål. Den går i stolpen men Winks är snabbt framme och trycker in bollen i mål, 1-2!

Janssen tycks vara pigg och är delaktig i de flesta avslutande anfallen i matchen. På tilläggstid växlar Nkoudou upp med bollen och slår ett väl avvägt inlägg till Vinny som inte gör något misstag när han sätter dit 2-2. Fruktansvärt kul att se Vincent Janssen på humör!

Glädjen skulle dock inte vara särskilt länge och bildansvarig hinner knappt växla kamera innan Tumminello gör 2-3 i öppet mål… Surt. Domaren blåser av matchen i den 93:e matchminuten och slutresultat blir 2-3.

En snöplig förlust, men en bra match som förhoppningsvis gav Pochettino många svar! Så sammanfattar jag matchen mot Roma.

Kyle Walker-Peters visade att han är en spelare att räkna med nästa säsong. En stabil insats på en position som han inte spelar på allt för ofta. Spelar enkelt men vågar sticka iväg på offensiva räder ibland. Cameron Carter-Vickers ser jag dock fortfarande lite frågetecken hos. Man ser att han har potential men är inte riktigt där än. Är i vissa situationer lite klumpig. Fortfarande en alternativ 3:e mittback och har flera matcher kvar att bevisa sig ytterligare. En spelare som höjde sina aktier rejält var Harry Winks. Fördelade boll mycket bra och slog inte många felpassningar på sina 45 minuter. En spelare som växte i takt med matchens gång.

Avslutningsvis måste jag ge Vincent Janssen några rader. Efterfrågade inför matchen bättre spel i boxen av Janssen. Har velat se en Janssen som låter bollen söka honom och inte tvärt om. Vilket svar jag fick! Uträttade mycket på sina dryga 15 minuter. Högst delaktig i det första målet för att sedan själv göra det andra.

Börjar lita mer och mer på Daniel Levys transferfilosofi när jag ser spelare som Winks, Walker-Peters och Onomah ta för sig.