Inför Tottenham – AS Roma

Sist vi mötte Roma var jag endast 8 år gammal. Det var den 10:e Augusti år 2008, försäsong. Samma år, faktiskt samma sommar, startade mitt intresse för de liljevita men också fotbollen i allmänhet. Vad minns jag från mötet med Roma 2008 då? Jag minns ingenting från själva matchen, tror knappt jag tittade på den så medger att jag har behövt läsa på lite. Jag minns däremot att jag satt och bläddrade igenom mycket fotbollstidningar under samma period.

En bild, tre nyförvärv. Det var Luka Modric, Giovanni Dos Santos och Heurelho Gomes. Hade inte hört mycket om någon av dem, visste bara att Dos Santos hade spelat i FC Barcelona. Jag hade inte heller hört mycket om Tottenham. Ändå var det denna bild i en av mina tidningar som gjorde att jag idag är en av många Spurs supporters.

Hur slutade matchen? Jo, Spurs vann med 5-0 mot Roma. Varken Dos Santos eller Modric fick göra mål, däremot stal ett annat nyförvärv showen. David Bentley gjorde två mål i sin hemmadebut och skruvade bland annat in en frispark. Darren Bent fick också han måla två gånger, och Aaron Lennon gjorde ett. Några välbekanta namn.

Nio år senare, under natten till Onsdag den 26:e Juli 02:00 svensk tid är det avspark mellan Spurs och Roma igen. Truppen flög igår, Söndag från Orlando till New York för att förbereda sig inför match nummer två i försäsongsturneringen International Champions Cup. Matchen spelas på Red Bull Arena vilken till vardags används som hemmaarena för New York Red Bulls. Ett relativt nytt bygge som invigdes 2010 och tar drygt 25 000 besökare.

AS Roma har lämnat både Francesco Totti och en fin säsong bakom sig för att ta nya tag inför nästa säsong. Man har bland annat sålt Mohammed Salah till Liverpool och kommer till USA med några nya namn, såväl bekanta som lite mer okända. Häromdagen köpte man Aleksandar Kolarov från Manchester City och någon som tycks ha blommat ut under senare tid i Roma är Umar Sadiq som gjort två mål på de två senaste matcherna. En spelare att hålla koll på för våra försvarare på Onsdag. Taktiskt sett har Roma under den gångna säsongen spelat lite likt Chelsea ett 3-5-2 eller 3-4-3 med wingbacks. Men med en del förändringar i truppen och en ny tränare i form av Eusebio Di Francesco är det svårt att förutspå något på den taktiska fronten.

Poch har varit tydlig med att han ska ge de yngre förmågorna chansen under USA-turnén och det visade sig i matchen mot PSG. Både Kyle Walker -Peters och Cameron Carter-Vickers fick 45 minuter vardera, välförtjänt. Det är två spelare som behöver tid i A-laget och jag har förhoppningar om att få se minst 45 minuter till av dem mot Roma. Två andra spelare som förhoppningsvis kan komma att ta för sig mer och mer under nästa säsong är Josh Onomah och Vincent Janssen. En fungerande backup till Harry Kane hade varit ovärderligt. Janssen har mycket kvar att bevisa men att göra jämförelser mellan Vinny och Roberto Soldado är inte den förstnämnde värd. Det är lätt att glömma Vincent Janssens arbetsförmåga på plan, hans sätt att hålla boll och släppa boll vid rätt lägen. Vad Janssen behöver förbättra är förmågan att komma till farliga lägen inne i boxen. Han är väldigt lik Harry Kane i sitt spel, men måste hitta spelet i boxen som andra målgörare har. Något som jag vill se mer av mot Roma och i fler kommande matcher.

Nu ber vi till fotbollsgudarna för att alla våra spelare ska gå av plan intakt efter 90 minuter + tilläggstid mot Roma. Och så hoppas vi såklart på fin fotboll och vinst!

COYS

Noel Skoglund 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.