Inför: Slutscenen på White Hart Lane

Minns ni Ralph Macchio?

Säsongens sista hemmamatch blir som bekant historisk eftersom den även sätter punkt för en 118 år lång era. Den fjärde september 1899 öppnades portarna upp till den då toppmoderna arenan White Hart Lane. På måndag stängs de för gott och det moderna tar som så många gånger tidigare över. Den nya och ännu inte namngivna arenan ska ta oss till nästa nivå. Skapa en ny borg åt oss. Ett nytt hem. I mångt och mycket är det ett nödvändigt ont, ett måste i dagens fotbollskultur med ekonomi som egentligen enda motor, men en nostalgiker som jag själv blir allt lite sorgsen. En av världens mest anrika skådeplatser bjuder på sin sista föreställning imorgon. Tottenham Hotspur gör sitt allra sista framträdande på The Lane.

På andra sidan står de som i allra högsta grad bidragit till den penningstinna värld som fotbollen blivit. Manchester United är världens rikaste klubb, har världens dyraste spelare och har länge varit den klubb som dragit fotbollen åt det håll där vi nu hamnat. Man skulle kunna säga att Manchester United är skälet till att White Hart Lane upphör att existera efter imorgon och att vi då möter just dem är det det perfekta slutet för arenan.

Vi har sett spänningen byggas upp på liknande sätt i i stort sett varje åttiotalsfilm som någonsin gjorts. Underdog reser sig efter åratal av förtryck och mobbning och gör upp med sin antagonist i den klimaktiska slutscenen. Ralph Macchio mot Cobra Kai, Rocky mot Ivan Drago och van Damme mot resten. Spurs mot United. Poch mot Mourinho. Gott mot ont.

I filmvärlden vore utgången given, men i verkliga världen kanske inte fullt så uppenbar. Spurs har ännu inte förlorat hemma denna säsong och det vore väl själva f*n om det skulle ske imorgon, men bortsett nostalgiska skäl har United mer att spela för än oss. Även om man verkar satsa helhjärtat på att ta sig till Champions League nästa säsong genom att vinna Europa League, något som inte alls känns avlägset, har man ordentligt häng på en fjärdeplacering. Fem poäng upp till Liverpool och en match mindre spelad känns inte som en omöjlighet.

Å andra sidan har man en match allena mellan en fiaskosäsong och en relativt acceptabel säsong i och med EL. Det enda som står mellan dessa två är en final på Friends Arena och Ajax och om motivationen är där den ska vinner man den matchen. Således tror jag att Mourinho redan gett upp ligan, vilket så klart ses som en fördel ur liljevita ögon.

Rent sportsligt får bortalaget klara sig utan ett par viktiga lagdelar mot Tottenham. Zlatan såklart, men även Rojo, Shaw och Young är skadade medan Fellaini är avstängd. Spurs saknar alltjämt Lamela, Winks och Rose med den sistnämnda nära återkomst. Onomah och Carter-Vickers saknas också då de spelar U-20-mästerskap i Sydkorea.

Spurs spelar nu söndag, torsdag, söndag och jag tror att det blir en del rotation under dessa matcher och med tanke på att vi numera inte heller har något att spela för förutom en säkrad andraplats, vilket matematiskt sett sker när vi spelat in ytterligare två poäng, tror jag att Poch lägger allt krut på denna avskedsföreställning. Därför tror jag vi ställer upp på följande sätt:

Lloris

Dier – Alderweireld – Verts

Trippier – Wanyama – Dembele – Davies

Alli – Kane – Eriksen

Walker spelade senast och därför spelar Trippier nu. April månads bäste, Son, får finna sig i att göra ett inhopp i den här matchen. Kane kommer vara så in i bomben taggad för den här matchen att vi bara kan hoppas att han lyckas kanalisera det i rätt riktning. Jag personligen har en ruskigt bra känsla inför detta möte och jag tror det blir en sprakande avslutning på en 118 år lång saga. Mina slutsiffror lyder 5-0.

Ralph Macchio var uträknad och kraftigt sårad när han gjorde upp med sin fiende i slutet av Karate Kid, men som genom ett under lyckades han få sin motståndare på fall genom den mirakulösa Tran-sparken (är du född före 1983 har du garanterat övat den i pojkrummet) och även om man visste utgången av handlingen satt man som på nålar när filmen nådde sitt klimax. Tottenham har ett mer gynnsamt utgångsläge inför denna historias slut. Låt oss nu få ett klassiskt Hollywood ending.

Skrivet av Niclas Mahlm

Matchen spelas söndag 17:30 och ses på Viasat Premium och Viaplay. En avskedssändning från WHL sänds efter match i Viaplay.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.