Inför: Spurs – Wycombe Wanderers (FA-cup)

I början av 90-talet fanns ett simulationsspel för min Amigadator som hette Premier Manager. Datorspel var i sin linda som företeelse och detta spel var väldigt primitivt, man var tvungen att börja i botten av den engelska seriefotbollen, Conference League, och arbeta sig uppåt. Alternativen att välja på hette saker som Kidderminster, Macclesfield, Yeovil Town. Och Wycombe Wanderers, uttalat ”WAJKÅMBI”*. Laget var ofta svårslaget i spelet och tillhörde mitt favoritval näst efter Halifax Town.

I verkliga livet hade jag självklart ingen koll alls på ligan eller lagen i den, men faktum är att en ung och lovande manager styrde rodret vid 1992 då spelet börjar. Mannen i fråga heter Martin O’Neill och ska bli något av en ikon för klubben då han våren 1993 för första gången i klubbens 105-åriga historia säkrar avancemang till Football League och motsvarande League Two. Ett år senare skulle laget dessutom gå upp i division tre. 94-95 var han nära på att ta laget till play-off till engelska andradivisionen (nuvarande Championship), men missade precis. Sommaren samma år går han till Norwich, uttalat ”NÅRVISH”, innan han efter ett halvår lämnar för Leicester, uttalat ”LEJSCHESTER”, och resten är så att säga historia.

Där någonstans i seriesystemet har laget sedan huserat. Ömsom League One, men mestadels League Two. Man har haft ett par halvt namnkunniga managers ytterligare i Paul Lambert och Tony Adams. Man har även haft ett par spelare som lyckats göra sig ett namn senare i karriären; Jordon Ibe, Tom Heaton och spelare som redan sett sina glansdagar; Michael Duberry och Spursbekantingen Gary Doherty, bägge numera fotbollspensionärer.

Dagens Wycombe är relativt fritt från kändisar, dock finns här Östersundskoppling i form av Jamal Blackman, på lån från Chelsea, i mål och Adebayo Akinfenwa, vars kändisstatus beror på något helt annat än hans fotbollstekniska attribut…

Eeh?

Wycombe går bra för tillfället och senaste förlusten kom mot Coventry i Checkatrade Trophpy, ett slags ligacupspel för lag i de nedre regionerna. I ligan är man obesegrade sedan man förlorade mot Barnet den 22/10. Tre månader sedan alltså och även om motståndet är på en helt annan nivå än vi har vant oss med förtjänar ändå sviten respekt. Det är 16 matcher sedan Wycombe senast förlorade en match.

I FA-cupen har man dessutom tidigare lyckats skapa sig ett rykte som ”jättedödare”. Året var 2001 och Wycombe stod mot Liverpool. Det var semifinal och 40.000 på läktarna. Wanderers hade slagit lag som Millwall, Leicester och Wolves på sin väg dit. Nu förlorade man visserligen med uddamålet men man höll världslaget Liverpool stången i 78 minuter innan Emile Heskey spräckte nollan. Därefter ökade Robbie Fowler på ledningen innan Wycombe reducerade. Efteråt hyllades laget stort i engelsk media. Som kuriosa kan sägas att på samma dag på en annan arena gjorde redan nämnde Gary Doherty mål för sitt dåvarande lag Tottenham i förlustmatchen mot Arsenal. Finalen skulle däremot Liverpool vinna.

När vi återigen tittar på nutid och den framtid som innebär lördagens match mellan Spurs och Wycombe är det lätt att dra paralleller till den slitna sagan om David och Goliath. För det är verkligen så. På varje position är Tottenham bättre, alldeles oavsett om man skulle ställa upp med tredjevalet och det skulle krävas något extraordinärt speciellt om Wanderers skulle vinna på White Hart Lane under nuvarande omständigheter. Men FA-cupen är någonting extra, någonting speciellt och tävlingen skördar ständigt nya offer för osannolika skrällförluster.

Utan att för den delen se matchen mot Wycombe som en plättlätt seger och drabbas av övermod tror jag att Poch plockar ut en reservbetonad startelva till matchen. Rose, Kane och Alderweireld vilas inför Sunderland och är inte uttagna, Lamela och Vertonghen saknas alltjämt. Jag tror därför på den här startelvan:

Vorm

Trippier – Carter-Vickers – Wimmer – Davies

Dier

Son – Eriksen – Winks – N’koudou

Janssen

Son har fått sparsamt med speltid på sistone och bör få spela. Eriksen spelar hela tiden och kommer säkerligen göra det mot Wycombe också. Möjligt att Sissoko startar istället för N’koudou, men jag hoppas inte det. Den här uppställningen skulle lika gärna kunnat heta 2-1-4-3 då jag tror att Davies och Trippier kommer ha offensiva utgångspositioner vilket gör att Dier faller ner och Son/N’koudou går upp som ytterforwards.

Ärligt talat tror jag att vi kommer vinna den här matchen relativt enkelt. Spelarna i motståndarlaget skrämmer föga och avståndet mellan klubbarna (Wycombe är för närvarande 70 placeringar bakom Tottenham) talar sitt tydliga språk. Det blir seger med 5-0 och islossning för Janssen.

*Jag växte upp innan internet och var pinsamt till åldern när jag hörde Wycombe och övriga städers namn uttalas korrekt.

/Niclas Mahlm

Matchen spelas på lördag kl 16:00 och sänds i Viasat Fotboll och Viaplay.

3 comments

  1. Läste denna efter matchen slut och kan bara hålla med. Klart underhållande Niclas. Som du vet så jag nog större problem med uttal av namn än du 🙂

  2. Skön inför läsning! Jag hoppas verkligen att det lossnar för Janssen idag!

    COYS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.