Top 6-analys av resterande spelschema

Det är många som påpekat det och med all rätt. Tittar man på hur spelschemat ser ut under våren så har Tottenham en något behagligare resa än övriga lag i toppen. Varför säger man det? Jo, orsaken är att Spurs på bortaplan endast har Liverpool på Anfield kvar. Sen har man gjort alla sina bortamöten mot topplagen. I det skall man dock inte förvirra sig och tro att vi inte har några topplag kvar att möta i ligan. Det stämmer inte – Så väl Manchester United och Arsenal skall besöka White Hart Lane under våren.

Så – Även, om det är skönt att veta att vi bara har en riktigt jobbig bortamatch kvar så har vi några riktigt tunga möten som inte skall glömmas bort på hemmaplan mot från Top 6-gänget.

Med det sagt så underskattar vi inte övriga lag i Premier League heller – Vi vet alla att samtliga kan utmana och ställa till det för samtliga lag oavsett placering i tabellen.

Men – Nu till det viktiga, vi skall försöka analysera och göra en relativt objektiv bedömning av hur spelschemat ser ut för samtliga Top 6-lag i Premier League – Spurs inkluderat. Det som förut var Top 4 har nu blivit Top 6 då både Spurs och Liverpool slagit sig in i toppen och där inkluderar vi följande lag nu – Chelsea, Arsenal, Spurs, Liverpool, Manchester City, Manchester United.

Vi gör listan i den ordning som ligan är placerad just nu – Där med börjar vi med serieledaren.

= Bortamatch, H = Hemmamatch

Chelsea (Liverpool B, Arsenal H, Burnley B, Swansea H, West Ham B, Watford H, Stoke B, Palace H, Man City H, Bournemouth B, Man United B, Southampton H, Everton B, Middlesbrough H, West Brom B, Sunderland B.

Analys, Fyra tungviktsmöten väntar Chelsea och det är ju någonstans där deras dröm och spekulation om ligatiteln skall gå från just det till verklighet. Är det omöjligt? Absolut inte. Kommer man få tufft motstånd av Arsenal, Liverpool, Manchester City och Manchester United? Utan tvekan. Framför allt Manchester-lagen kommer troligtvis göra allt i sin makt för att stjäla poäng för att ge sig själva en returbiljett till en plats högre upp i toppen. Med det sagt skall man aldrig underskatta en resa till Anfield som väntar i nästa omgång. Kan Chelsea behålla sin otroliga form som man haft i stora delar av denna säsong och leverera gentemot Top 6-lagen som är kvar i deras spelschema och inte gå på någon nit mot övriga lag så har man en ypperlig chans att ta titeln. Att man inte är ute i Europa är också givetvis en gigantisk fördel under kommande omgångar.

Utmaningar, Största utmaningen som vi ser är det faktum att väldigt många vill stoppa Chelsea. Om fler lag i Top 6 lyckas bromsa deras poängskörd så kan nästan hela Top 6 vara med i en titelstrid senare i vår. På detta skall man inte glömma bort att Chelsea har möten mot lag i den nedre delen av tabellen. Swansea, Stoke, Crystal Palace, Middlesbrough, Sunderland. Där finns det lag som måste ta poäng och vi vet att lag som slåss för sin överlevnad kan absolut chocka när säsongen börjar dra ihop sig.

Arsenal (Watford H, Chelsea B, Hull H, Southampton B, Liverpool B, Leicester H, West Brom B, Man City H, West Ham B, Palace B, Middlesbrough B, Sunderland H, Spurs B, United H, Stoke B, Everton H).

Analys, fem tungviktsmöten för Arsenal väntar. Stamford Bridge efter tisdagens omgång, Anfield några veckor efter det följt av Manchester City på besök. Inte nog där, sedan North London Derby borta direkt följt av United. Nej, vi är inte avundsjuka på Arsenals spelschema. Det är inte direkt roliga lag att möta på våren. Chelsea på Stamford Bridge är inte enkelt, Liverpool på Anfield är aldrig någonsin enkelt. Pep Guardiolas City och Mourinhos United och ett North London Derby där det alltid är tufft och jämnt. Men, låt oss inte stirra oss blinda på storlagen – Har vi några ytterligare utmaningar? West Bromwich borta, Hammers, Crystal Palace, Sunderland, Stoke borta och Everton. Någonstans vet man det finns lag som kan skrälla och framför allt ställa till det i en jakt på poäng för sin överlevnad i Premier League. Orkar man leverera hela vägen om det inte går bra mot Top 6-lagen?

Utmaningar, Arsenal har en tuff lottning att vänta i Champions League. Man har alltid några skador som kommer och går i Wengers trupp. Samtidigt har man fans som ställer stora krav. Kan Wenger behålla en god form på sitt lag och inte tappa moral så vet vi att Arsenal tar poäng hela vägen och klättrar trots utmaningar längs vägen. Frågan är dock hur långt man klättrar med detta schema som är tufft, samtidigt som man skall slåss i FA-cupen och Europa.

Tottenham (Sunderland B, Middlesbrough H, Liverpool B, Stoke H, Everton H, Palace B, Southampton H, Burnley B, Swansea B, Watford H, Bournemouth H, Leicester B, Arsenal H, Hammers B, United H, Hull B)

Analys, Som vi nämnde innan. Spurs schema är rätt vänligt att titta på. Liverpool på Anfield kvarstår endast borta. Sen är det bara Arsenal och United, båda på White Hart Lane som väntar. Kan Spurs göra tre riktigt bra matcher mot dessa lag och samtidigt göra en stark insats mot övriga lag så kan Spurs nå otroligt långt i tabellen. Med det sagt, varken Top 6-motståndarna som kvarstår eller övriga lag för en delen skall underskattas. Så väl Hull, Swansea och Sunderland är samtliga på jakt efter poäng som kan rädda fortsatt spel i Premier League.

Utmaningar, Tottenham måste visa att man verkligen, verkligen lärt sig från föregående säsong. En match i taget och inte låta tankar vandra iväg under resans gång. Skulle Chelsea börja tappa fotfäste i toppen så finns det en lucka att nyttja men då ställer det enorma krav på Pochettinos ledning och Spurs som lag att prestera i varje match som kvarstår. Lyckas man verkligen prestera i resterande stormöten och samtidigt behålla samma spel mot övriga möten så kan Spurs verkligen nå hur långt som helst. Men – Det ställer stora krav och frågan är om Spurs är redo både fysiskt som psykiskt för den utmaningen. Man ramlade och fumlade något i omgångar under förra säsongen och så trångt som det är i toppen av Premier League nu så kommer det inte finnas något utrymme för sådana misstag om man vill nå den absoluta toppen. Sist men inte minst – Spurs har Europa League-slutspel och FA-cupen just nu att tänka på också. Relativt vänlig lottning i båda fallen just nu. Hur kommer Spurs stå sig om man går vidare och får tuffare motstånd? Vågar Pochettino rotera lika mycket som han gjort tidigare i cuper eller måste han börja nyttja Premier League-elvan mer?

Liverpool (Chelsea H, Hull B, Spurs H, Leicester B, Arsenal H, Burnley H, Man City B, Everton H, Bournemouth H, Stoke B, West Brom B, Palace H, Watford B, Southampton H, West Ham B, Middlesbrough H)

Analys – Liverpool har ett relativt bra schema. Man skall likt Spurs möta storlag men tre av fyra är på Anfield. Därefter väntar Manchester City borta. Liverpool har gått lite under radarn men faktum är om Klopp får ordning på laget och spelet så kan man verkligen klättra i tabellen om allt går som planerat. Utmaningen som är dock är ju att det varit lite poängförluster här och där som ställer till det. Burnley chockade i början av säsongen som exempel och sen nu senast chockade Swansea på självaste Anfield med en 3-2 vinst! Sådana förluster blir tunga att ta igen ju närmare säsongens slut vi kommer. Kan vända sådana förluster till vinster och samtidigt leverera mot topplagen så är allt möjligt. Utmaningen nu är att försöka vinna ligacupen och därefter fokus endast på ligan och FA-cupen. Precis som Chelsea är man nog rätt glad att man inte är i Europa just nu.

Utmaningar, Liverpool har perioder där dom känns ostoppbara. Sen kommer det perioder där nästan hela truppen försvinner ur bild. Mot Swansea fick Tom Carroll och Martin Olsson nästan härja fritt under perioder och så väl offensiv som defensiv var i kaos hos Liverpool. Kan man hålla i en någorlunda bra defensiv och inte tappa för mycket poäng i stormöten och övriga möten med lag från resten av tabellen så kan man absolut nå långt. Däremot känns det som att truppen kanske inte är tillräckligt stark för att nå hela vägen även om Chelsea skulle eventuellt tappa lite fäste i toppen. Däremot – Skulle Liverpool vinna ligacupen, så kanske moralen höjs till den grad att man orkar slå lite hårdare och når längre.

Manchester City (West Ham B, Swansea H, Bournemouth B, Manchester United H, Sunderland B, Stoke H, Liverpool H, Arsenal B, Chelsea B, Hull H, Southampton B, West Brom H, Middlesbrough B, Palace H, Leicester H, Watford B)

Analys – Vilket test för Pep & Co. I en serie ska man ta sig an Liverpool, Gunners och Chelsea! Varav Arsenal och Chelsea sker på bortaplan. Några omgångar innan ska man också ta emot United. Men, när dessa möten är klar så har man lite enklare möten på pappret från nedre delen av tabellen. Men – För Pep och gänget så blir det en otroligt tuff period där. Samtidigt vill Pep klättra vidare i slutspelet av Champions League. Truppmässigt har City en hög klass. Men, man skall spela Peps spel och kunna leverera och senaste tiden har resultaten inte gått klockrent. Spurs besökte och hamnade i underläge 2-0 men lyckades ändå kriga in 2-2 på ett fåtal chanser. Defensiven är orolig och inte alls säker. Kommer den hålla hela vägen?

Utmaningar, defensiven är största frågetecknet. Senaste matchen mot Spurs är ett bra exempel. Tottenham skapade inte mycket och fick inte chansen att skapa något. Ändå blir det två mål av de få chanser som Spurs gör. Innan det förlorade man 4-0 mot Everton. Nä, Pep. Du har förmågan och kunskapen men laget just nu har inte den defensiva kapaciteten och hur länge orkar City springa som man gjorde mot Spurs? Inte är det varje match om man skall ut i Europa. En sen onsdagkväll ute i Europa följt av ett möte med West Brom på lördagen? Skall inte underskattas.

Manchester United (Hull H, Leicester B, Watford H, Man City B, Bournemouth H, Southampton B, Middlesbrough B, West Brom H, Everton H, Sunderland B, Chelsea H, Burnley B, Swansea H, Arsenal B, Spurs B, Palace H.

Analys, det går inte sådär spikrakt för Mourinho och United som många trodde på. Det försvinner poäng här och där och spelet är inte bra alla gånger. Trots stora värvningar, marknadsföring och PR tillsammans med en otrolig mediaövervakning så ligger United ännu kvar på den där sjätteplatsen. Det börjar kännas som en mellansäsong för Mourinho som redan i januari städat bort två Louis van Gaal-rekryteringar i Memphis Depay och Morgan Schneiderlin. Spelschemat i sig är blandat. Manchester-derby borta följt av en tuff avslutning på säsongen där både Arsenal och Spurs väntar, båda dessa möten sker på bortaplan. Man skall heller inte missa att två omgångar innan denna prövning har man Chelsea på Old Trafford också. Skrällvarning någonstans? Sunderland borta, Saints borta, Burnley. Inte supersvåra motståndare kanske men ändå lag som vi vet kan ställa till det ibland. Fråga bara Arsenal som knappt överlevde helgens drabbning med Burnley.

Utmaningar – Mourinho ger och tar. Ibland fungerar det och ibland fungerar det inte. Mot Liverpool spelade man långbollar och lyckades rädda en poäng men i övrigt hade man inte mycket att komma med. Mot Stoke lyckas man rädda en poäng igen. Nä, överlag känns nivån på United inte direkt optimal för toppstriden som är just nu. Samtidigt har man ligacupen, FA-cupen och Europa League också just nu. Ibland lyckas man punktera motståndet och ibland lyckas man inte alls. United lär säkerligen plocka en del poäng från sitt spelschema innan säsongen är slut men lyckas man bättre än lagen som just nu är framför? Det känns inte så, men det är inte omöjligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.