Rapport: Southampton 1-4 Tottenham

St. Mary’s. Senast blev det 2-0, idag 4-1. Tre raka ligavinster och fortfarande med i kampen om topp fyra. Riktigt skön och viktig seger!

Matchens startelva innehöll två överraskningar; Toby Alderweireld och Heung-Min Son startade inte och istället var det Eric Dier och Moussa Sissoko som klev in. Alderweireld var borta i senaste matchen mot Burnley, men Mauricio Pochettino nämnde i presskonferensen inför matchen att belgaren (tydligen) är tillbaka från skada och borde starta. Dock blev det inte så i den här matchen då det tidigt rapporterades att Alderweireld drabbats av ett virus. Son bänkades för tredje matchen i rad samtidigt som Harry Winks fick lämna sin plats i startelvan, trots en bra insats senast.

Matchen då. Oj, vilken kul start! Okej, inte riktigt. Mannen i centrum, tillbaka i arenan han lämnade för ett halvår sedan, Victor Wanyama såg ut att vara överexalterad över comebacken när han efter en minut gick in för hårt i en tackling och gav Southampton en tidig frispark. James Ward-Prowse slog den och hittade Virgil van Dijk, som med sin panna lade in bollen nere i Hugo Lloris högra hörn. 1-0 efter två minuter var alltså ett faktum, och det såg inte ut att bli bättre efter det. Jay Rodriguez och Nathan Redmond hade lägen som båda sköt strax utanför och de första 19 minuterna av matchen var katastrofala. Men, efter 19 minuter blev det högst oväntat 1-1. Mousa Dembélé skickade ut bollen till Sissoko på vänsterkanten. Fransmannen slog ett inlägg direkt med vänstern, och via Redmond fann sig bollen framför mål där Dele Alli hoppade högst framför Virgil och tog Tottenham tillbaka in i matchen. Jag kan i ärlighetens namn säga att vi inte förtjänade kvitteringen, men målet väckte laget och den första halvlekens sista 25 minuter dominerades av oss, främst genom bollinnehav. Ett par halvchanser dök upp, men precis innan pausen hade Wanyama det största läget när han dribblade förbi Virgil och fann sig nästan sopren innan en Southampton-back hann komma i vägen och blockera kenyanens tama skott. 1-1 stod sig alltså, och sett till hela halvleken var det rättvist.

Inte mycket hände i början av andra halvlek. Spurs hade bollen, men skapade inga lägen. Dock, i 52:a minuten, fixade Kyle Walker en hörna. Christian Eriksen tog den och Harry Kane (äntligen!) poppade upp och skallade in 1-2. Vilken känsla att ta ledningen, men framför allt att få se Kane tillbaka på målprotokollet. Han behövde verkligen det. Något han inte behövde var en miss från straff. Fem minuter efter 1-2-målet drev Sissoko med bollen från mittplanen och släppte Dele fri med en magisk passning. Dele fick iväg ett skott, men knuffades och drogs samtidigt av Redmond, något som domare Mike Dean tyckte var straff – och rött! Jag ska vara helt ärlig och säga att jag inte förväntade mig det. För det första såg det ut som att dragningarna började utanför straffområdet och för det andra kändes det inte tillräckligt för att ta ut det röda kortet. Men straff var det. Kane tog den och slog den högt högt över. Däremot ser det ut som, spelar ingen roll vad någon säger, att när Kane trycker ner stödjebenet hoppar gräset upp tillsammans med bollen vilket orsakar felträffen.

Så mycket som det hade varit skönt och bekvämt med 1-3 kändes Southampton inte alls farliga efter det och man skapade inga lägen, istället såg ett mål för Spurs mer sannolikt ut. Eriksen träffade ribban och Wanyama sköt ett hårt skott som tvingade Fraser Froster att agera, och till slut kom det. Inhopparen Son tog emot en tursam boll från Eriksen, placerade in trean i högra hörnet och där satt spiken i kistan. Samtidigt som man, åtminstone jag, precis höll på att slappna av kom även 1-4 av Dele och till slut var man helt lugn.

Med en match kvar innan exakt halva säsongen spelats tog dessa tre poäng oss till endast en poäng efter Arsenal (fyra) och tre efter Manchester City (trea). Med tanke på den starten i matchen av laget kan man inte vara mer än jättenöjd över att spelarna repade sig och gjorde fyra mål. I stort sett alla lyfte sig och dominerade från minut 19 till minut 93. Kyle Walker och Danny Rose ägde återigen sina respektive kanter (mer den sistnämnde idag), Jan Vertonghen höll den formstarke Rodriguez knäpptyst och Sissoko spelade briljant. När fansen står upp och sjunger Sissokos namn när han byts ut kan det bara betyda att det var en bra kväll.

Min Man of the Match går till Rose. Det stod mellan honom, Sissoko och Dele, men gick för vår nummer tre. Kommer inte ihåg senast han hade en dålig match, och under de horribla första 19 minuterna stack han ut som den enda bra. Måste vara förbjudet att försöka argumentera emot det faktum att ingen ytterbacksduo i Premier League är bättre än Walker och Rose. Hur som helst: COYS!

En liten sidnot från matchen: Walker och Vertonghen plockade på sig gula kort, vilket betyder att båda missar nästa match borta mot Watford. Chelsea hemma är matchen efter det. Taktiskt? I think so.

Startelvor

SOUTHAMPTON: (4-3-3) Forster – Cédric, Fonte, Virgil, Bertrand – Davis (Højbjerg, 72′), Romeu, Ward-Prowse – Redmond, Rodriguez (Long, 72′), Boufal (Tadić, 72)
TOTTENHAM: (4-2-3-1) Lloris – Walker, Dier, Vertonghen, Rose – Wanyama, Dembélé (Winks, 82′) – Sissoko (Son, 74′), Dele, Eriksen – Kane (Janssen, 89′)

Varningar: Long (90′) || Dembélé (15′), Walker (55′), Rose (60′), Vertonghen (91′)
Utvisning: Redmond (57′)