Inför: Southampton – Tottenham

Det är två lag som går in i omgång 18 med högt självförtroende, och där publiken på St. Mary’s kommer få se ett par familjära ansikten. 

De senaste åren har Liverpool setts som det laget som använt Southampton som sitt ”plockgodislag”, men faktum är att Tottenham inte varit dåliga på att plocka från Saints heller. 2007 köpte Spurs Gareth Bale från Southampton i en affär som kostade över 80 miljoner pund mindre än vad klubben sedan sålde honom till Real Madrid för. 2014 gjorde också Mauricio Pochettino och hela hans stab resan till London och ett år senare snodde Daniel Levy Toby Alderweireld, som hade varit på lån hos Southampton säsongen innan, mitt framför näsan på Southampton-ledningen innan Victor Wanyama lämnade St. Mary’s för att återförenas med Pochettino nu i somras.

Vad gäller möten på planen har lagen drabbat samman åtta gånger sedan Southamptons flytt upp till Premier League 2012. Det är för tillfället 6-1-1 till Tottenhams fördel efter vinst i de fem första mötena. Däremot har det bara varit en vinst senaste tre matcherna, och en av poängtappen var en del av slutet av förra säsongens kollaps. Då hade vi ledningen efter en fin soloprestation av Heung-Min Son, som dribblade förbi tre-fyra spelare innan han enkelt rullade in bollen i öppen kasse, innan två mål av Steven Davis (japp, vi lät Steven Davis göra två mål på oss) gjorde att slutresultatet på White Hart Lane blev 2-1 till Southampton.

Den här säsongen började Southampton lite knackigt då man efter de fyra första omgångarna bara hade plockat två poäng. Laget har spelat hyfsat stabilt defensivt men haft svårt med att göra mål – lite som oss under större delen av hösten. Av de 17 matcher som man spelat i ligan hittills i år har Southampton gjort två eller fler mål endast tre gånger. Jämför det med oss som gjort det sju gånger, och vi har klagat en hel del på offensiven. På senare tid har lagen haft identisk form – en förlust senaste fyra matcherna gäller för båda, där Southampton senast kommer från en 3-1-vinst i sydkustderbyt mot Bournemouth.

Tittar vi på läget i våra motståndares trupp går de in i onsdagens match utan fem spelare. Jérémy Pied, Matt Targett, Alex McCarthy och Charlie Austin har alla varit borta ett tag. Ny på skadelistan är holländaren Jordy Clasie som drog på sig en skada på träningen. Däremot bör Southampton inte ha några problem med att ersätta honom då man har bra alternativ på mittfältspositionen; Pierre-Emile Højbjerg, Oriol Romeu, Steven Davis, James Ward-Prowse och Harrison Reed. En spelare som de flesta trodde Saints skulle ha svårt utan är Austin. Dock har hans ersättare, Jay Rodriguez, steppat in och levererat bra, och gjorde två mål senast mot Bournemouth.

För vår del vad gäller skador bekräftade Pochettino under fredagen att endast Érik Lamela inte kommer kunna vara med och att det inte längre finns bekymmer angående Alderweireld, Mousa Dembélé och Vincent Janssen då alla är tillbaka från sina respektive skador.

Trots två segrar på de två senaste matcherna har de varit mot Hull och Burnley, två kassa lag – särskilt på bortaplan. Spelare som Dele Alli (trots mål senast) och Harry Kane har inte bidragit med så mycket som man hade hoppats på mot två ”dåliga” lag och med en viktig period framför oss är det även viktigt att de steppar upp och visar vägen. Kanes senaste mål kom för fyra omgångar sedan i 5-0-vinsten mot Swansea innan han låg i Marcos Rojos ficka matchen därpå och inte synts sedan dess. Skämt åsido, jag tror på Kane (så klart). Han har inte fått många lägen alls senaste tiden och är det något vi vet om Kane är att när han får lägen sätter han dem.

Onsdagens match kommer inte vara lätt. Southampton har en del spelare i form och fördel hemma kan bli tufft för Tottenham. Däremot ska vi inte glömma förra säsongens möte på St. Mary’s. Ett möte som jag, om jag kommer ihåg rätt, inte var oerhört optimistisk inför men som slutade 2-0 till oss. En repris på det hade suttit fint. Något som också hade suttit fint är om Pochettino kunde byta tillbaka till att spela fjolårets succémittfält Eric Dier och Dembélé. Så mycket som jag gillat Wanyama och sättet han glidit in i laget går det inte bara att slänga ett recept som helt klart funkade. Den här säsongen har vi bara nått 60 % av vår kapacitet (som Danny Rose sa och som syns klart och tydligt) och det tror jag är till stor del för att Dier plockats ut från mittfältet. Återgår vi till Dier-Dembélé kan vi pusha och haka på ännu mer i toppen. Med det sagt tror jag dock inte att Pochettino gör det valet. Han är nöjd med Wanyama, inget fel med det, och kommer troligen starta med honom mot sin förra klubb. Hur som helst: COYS!

Förväntade startelvor:

SOUTHAMPTON: (4-3-3) Forster – Cédric, Fonte, Virgil, Bertrand – Davis, Romeu, Højbjerg – Redmond, Rodriguez, Boufal
TOTTENHAM: (4-2-3-1) Lloris – Walker, Alderweireld, Vertonghen, Rose – Wanyama, Dembélé – Eriksen, Dele, Son – Kane

 

Skrivet av Faris Geresu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.