Rapport: Monaco 2-1 Tottenham

Resan är över, den blev kort och slutade på ett uselt sätt. Det var inte kul att skriva om den, och du är en kämpe som tagit dig hit för att läsa matchrapporten.

Mauricio Pochettino valde i den här matchen att vila Kyle Walker, Jan Vertonghen och Christian Eriksen och in istället klev Kieran Trippier, Kevin Wimmer och Dele Alli. Mousa Dembélé och Harry Kane, som båda skulle bedömas innan matchen, startade också och det blev totalt fyra förändringar jämfört med West Ham-matchen där även Vincent Janssen fick ge plats för Heung-Min Son. Monaco ställde upp, lite överraskat, med en 4-4-2-formation. Man visste inför matchen att João Moutinho var tillbaka och många trodde han skulle få en plats i startelvan, men han fick börja på bänken och Valère Germain och Falcão bildade anfallspar längst upp med understöd från Bernardo Silva och Thomas Lemar på kanterna.

Matchen då, vad hände? Inget bra. Monaco dominerade från början till slut och vid varje tillfälle Tottenham fick bollen blev det antingen en rensning eller en pass till någon motståndare. Men det var Spurs som fick det första stora läget. Sex minuter in släppte Dele Son helt fri med en briljant passning bakom backlinjen och sydkoreanen hade mycket tid på sig innan han bestämde sig för att sumpa det hela och svänga till höger så fort Danijel Subašić rusade ut. Han fick iväg ett inlägg efter det, men det ledde inte till något farligt. Det var starten på Sons otroligt usla prestation.

Efter det jätteläget var det bara Monaco, och i tionde matchminuten fixade Fabinho en straff efter ha blivit fälld av Eric Dier, som fick gult kort i samband med den situationen. Straffen tog den formstarke Falcão, som dock slog den svagt och Hugo Lloris kunde rädda nere i högra hörnet och samtidigt hålla oss kvar i matchen. Något han gjorde matchen igenom.

Valère Germain var farlig när Monaco gick i anfall och fick några lägen i första halvlek där han kunde gett sitt lag ledningen, men ett skott precis utanför stolproten och en nick mitt på Lloris gjorde att han behölls mållös. I övrigt hände inte så mycket mer än att Tottenham var rätt ut sagt horribla och spelade nog den sämsta halvleken den här säsongen. Men visst skulle det förbättras i andra? Det kunde ju inte bli värre? Eller…?

Andra halvlek sparkades igång och det värsta som kunde hända hände. Benjamin Mendy, som var fenomenal matchen igenom, slog ett inlägg som ytterbackskollegan Djibril Sidibé kunde nicka in förbi Lloris och man fick känslan redan där efter 48 minuter att det var över. Men, på något vis, hamnade Spurs åter på banan när Kamil Glik brottade ner Dele och domaren blåste straff. Kane tog den och gjorde via Subašićs handskar 1-1. Innan man hade hunnit fira klart hade Monaco direkt från avspark tagit sig till högerkanten och slagit ett inlägg som hittade Lemar på andra sidan och 1-1 hade blivit 2-1 på 30 sekunder. Man skämdes. Inom loppet av fem minuter hade Tottenham gått från underläge till kvittering till underläge. Spursy? I think so.

Resten av matchen handlade inte om Monaco mot Tottenham, utan Monaco mot Lloris. Flertalet räddningar av kaptenen höll oss kvar i matchen och Spurs-supportrar på Twitter frågade sig om Spurs verkligen förtjänar Lloris. En av räddningarna han gjorde var av världsklass, då han på något sätt reflexräddade Gliks nick från två meters håll.

Hur som helst slutade matchen 2-1 till Monaco och resan i Champions League blir kortvarig med endast en match kvar. Mållös. Det känns lite som ”varför kämpar man för en topp fyra-placering för att sedan inte visa någon sorts vilja överhuvudtaget när man tagit sig till den stora scenen?”. Flera av spelarna idag, egentligen alla utom Lloris, ska man ifrågasätta. Vissa mer än andra och även tränaren i detta fall. Jag hade inga problem med formationen vad gäller mittfältet och anfallet, men valet av backlinje var ett stort frågetecken. En måstematch, Toby Alderweireld är skadad och då är det inte rätt att spela lagets nästbästa mittback från start? Jag förstår att ett öga är på Chelsea-matchen i helgen, men för mig är det inte logiskt att vila spelare i Champions League för att kunna spela dem i ligan och ta sig till Champions League. Ett väldigt oklart beslut av Pochettino och bredden i laget visade sig inte finnas. Man kan gå tillbaka till transferfönstret och säga att det inte handlades tillräckligt bra spelare, men med spelarna som fanns tillgängliga ska det inte vara en ursäkt.

Min Man of the Match är… Jag vet inte, den enda som var bra kanske? Finns ingen annan som kan få ett respektabelt betyg bortsett från Lloris. Straffräddning efter räddning efter räddning… Man kan inte begära mer från en målvakt och man kan inte mer än tycka synd om honom

Det är många frågetecken kring laget den här säsongen. Spelarna har inte klickat eller spelat i närheten av nivån från ifjol förutom en match, den mot Manchester City. Hur länge ska det här hålla på? Var fjolårssäsongen en engångsgrej? Blir det back to reality nu när klubbar som Chelsea, Liverpool och Manchester City steppat upp? Jag hoppas jag har fel, men jag har väldigt svårt att se oss sluta på en CL-plats om vi fortsätter på samma vis som nu. Hur som helst: COYS!

Startelvor:

MONACO (4-4-2): Subašić – Sidibé, Glik, Jemerson, Mendy – Bernardo, Fabinho, Bakayoko, Lemar (Moutinho, 81′) – Falcão (Raggi, 89′), Germain (Carrillo, 77′)
TOTTENHAM (4-1-2-1-2): Lloris – Trippier, Dier, Wimmer, Rose – Wanyama – Dembélé (Eriksen, 65′), Winks (Sissoko, 75′) – Dele – Son (Janssen, 65′), Kane

Varningar: Glik (52′), Falcão (58′) || Dier (10′), Dembélé (21′), Trippier (85′)

 

Skrivet av Faris Geresu

2 comments

  1. Håller med allt ovan. Men när det gäller resten av säsong tycker jag att vi ändå egentligen har ett starkt lag med ett bra spel. Det känns som spelare som Alli, Kane, Dembele inte kommit tillbaka i form efter skador ännu(Lamela, Toby..). Vi vet vad Spurs kan prestera när dessa spelare är 100%-iga. Vi får bryta ihop och komma igen, helst redan på lördag!

  2. Jens Johnsson

    Otroligt att inte spela med bästa laget i kanske den viktigaste matchen för säsongen.
    MP är bra men hur tänkte han här?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.