Inför: Arsenal – Tottenham

Vi har kommit in i november, som inleds med ett sprakande hett möte mellan Arsenal och Tottenham, som i folkmun är mer känt som The North London Derby. Det är 184:e gången detta derby tar plats och det kommer i vanlig ordning att innehålla starka känslor och mycket som står på spel. I den elfte omgången av Premier League så ställs de båda topplagen mot varandra, Arsenal på en andraplats och Tottenham på femte, men enbart tre poäng skiljer de båda lagen åt i en tät tabell. Detta derbymöte har vuxit under årens lopp och sedan Pochettino kom in i bilden och såg till att vi numera räknas som konkurrenter till Premier League-titeln har derbyt blivit ännu större och kan nu titulera sig ett av de största inom engelsk fotboll. Numera ses Tottenham på som ett hot och trots vår svaga form vet alla att vi inte är att bråka med. Trots detta går vi in i derbyt som underdogs igen.

Det finns så mycket att säga om detta derby, tusentals små intressanta fakta och historier. För Arsenal- och Tottenhamsupportrar har detta derby, oavsett om det har uppmärksammats i övriga England eller världen, varit väldigt viktigt och kommer att förbli. Det handlar om stolthet och en chans att visa musklerna, men historien talar inte till vår fördel.

Visserligen har Pochettino ännu inte förlorat ett North London derby och har tre oavgjorda matcher och en vinst på kontot. Skulle vi lyckas vinna eller spela oavgjort imorgon kommer Pochettino att bli den förste Tottenhamtränaren som går obesegrad i de fem första derbymötena i högstadivisionens historia, medans Wengers Arsenal aldrig tidigare har gått fem matcher obesegrade mot Tottenham under Wengers tid. Men det är Emirates vi talar om och Arsenal är väldigt starka på hemmaplan. De har enbart förlorat en av sina senaste 26 matcher på sin hemmaarena i alla turneringar, och har vunnit 15 av dem matcherna. Alltså inte så mycket som talar till vår fördel där.

Arsenal har en hyfsat skadefri trupp. Theo Walcott, Hector Bellerin och Nacho Monreal har alla varit skadade men förväntas vara tillbaka i matchform till morgondagens match, vilket innebär att de skadade som är kvar är Per Mertesacker, Danny Welbeck och Santi Cazorla, varav Cazorla är den ende som skulle kunna ta sig i startelvan. Wenger kommer ha svårigheter att ta ut sin elva, men på ett positivt sätt då han har ett stort urval. Olivier Giroud har visat sig vara i fin form för närvarande, även Özil är på ett målglatt humör och naturligtvis så Sanchez. Fransmannen tycks också ha hittat en formel som funkar i defensiven och rent generellt så ser Arsenal väldigt starka ut för närvarande. Statistiken visar dock att det, just i North London derbyna, finns en förmåga att inte kunna stå pall för pressen att vara favoriter och det ofta är det lag som ligger sämst till i ligan som vinner av de båda. Arsenal har presterat väl överlag på sistondes och är redan vidare i Champions League, samt har vunnit 11 av sina 12 senaste matcher, stark statistik.

För vår egen del ser det värre ut på skadefronten. Pochettino har bekräftat att Toby Alderweireld inte kommer att spela, och detta innebär att Eric Dier med all förmodan kommer ersätta som partner till mittbacken Jan Vertonghen, medans olika rapporter indikerar att Moussa Dembele och Erik Lamela båda är osäkra till spel. Huvudtränaren har även bekräftat att Harry Kane kommer att vara med i matchtruppen imorgon men han har inte sagt någonting om hans möjlighet att spela. Moussa Sissoko är fortfarande avstängd sedan matchen mot Bournemouth. Tottenham är fortfarande obesegrade i ligan men har inte lyckats vinna några av sina sex senaste matcher, statistik som osar osäkerhet.

Förhoppningsvis kan ett återvändande av Kane bidraga till en bra atmosfär men det är tvivelaktigt om han kommer att starta. Med tanke på att han precis har varit borta sju veckor är det inte särskilt troligt att han har någon vidare matchform. Detta innebär att vi måste försöka få igång målgörandet. Vincent Janssen har ännu inte gjort mål annat än från straffpunkten, medans Heung Min-Sons fantastiska form verkar ha dalat och han har inte lyckats med att få in några fler mål. Inte heller Christian Eriksen eller Dele Alli har bidragit med mål och det ser knastertorrt ut på anfallsbiten. En annan svaghet vi har är när motståndarna försvarar kring boxen, vilket gör det svårt att få till de där genomskärande bollarna som gav oss så många målchanser förra året och utan utrymme där har vi svårt att finna målet. Även i defensiven, utan Alderweireld, ser det stundtals skakigt ut. Skulle Dembele inte vara frisk nog för att kunna spela är det också en förlust och rent generellt har vi en ganska svag trupp med vitala spelare som saknas.

Spurs startelva i North London Derbyt kan komma att se ut lite såhär:

screen-shot-2016-11-05-at-19-39-06

 

Det har talats om att Harry Winks kan få sin första Premier Leaguestart i North London derbyt då det finns en chans att Dembele uteblir eller i alla fall får starta på bänken. Jag tror, och hoppas, att Kane inleder på bänken för att sedan komma in som en supersub och en adrenalininjektion. Hans mål mot Gunners senast är svårt att glömma och hans passion går inte att missa. Matchens utgång är otroligt svår att gissa och rent krasst så tror jag att Arsenal kommer att vinna, men jag tror också att Tottenham kan, efter denna torra svacka, resa sig som en Fenix ur askan och slå tillbaka, med alla dessa känslor som North London Derby alltid drar fram.

/ Emma Tobiasson

One comment

  1. Bra skrivet
    COYS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.