Matchrapport: CSKA Moskva – Spurs

Startelvan var som förväntad, bortsett Trippier som startade i stället för Walker. Kanske ville Poch ha en mer defensivt tänkande ytterback, kanske var Walker bara i behov av vila. Oavsett gör Kieran en fullt godkänd första halvlek sina få spelade minuter denna säsong till trots.

Matchbilden i halvleken är också den förväntade. CSKA ligger djupt med sitt lag, åtta spelare bakom boll medan Eremenko försöker störa uppspelen och Traoré ligger och smyger på kontringslägen. Man satsar i klassiskt ryskt manér på snabba omställningar och gör det bra. Traoré håller Vertonghen i arbete med sin fysik och bollmottagarroll. Eremenko är finurlig och visar upp ett par fina aktioner och Tosic kommer till ett par fina lägen. Spelmotorn Dzagoev är skadad och missar matchen.

Tottenham äger annars matchen med ett högt utgångsläge och intensivt presspel. Som så många gånger tidigare möter man ett lågt, kompakt och svårgenomträngligt försvar vilket gör att våra kreativa spelare i Lamela, Alli, Son och Eriksen behöver arbeta hårt för att hitta eventuella luckor i den ryska väggen. Närmast kommer Alli när han, ur ett egentligt ickeläge, får till ett skott i ribban. Klarast chanser har dock hemmalaget utan att kunna profitera. Lagen går till halvlek utan ledare.

Till andra halvan av matchen byts det i CSKA’s backlinje. Tvillingarna Berezutsky byter platser med varandra. Om det är bytet som gör det eller inte låter jag vara osagt, men matchen öppnar upp sig något. Spurs får lite friare ytor att arbeta med offensivt medan Moskva ger sig på att attackera mer. Matchen står och väger en tid innan Tottenham i den 67:de minuten gör sitt första byte. N’Koudou byter av den närmast osynlige Janssen vilket skulle visa sig vara en injektion för bortalaget.

Georges-Kevin N’Koudou ändrar sättet Tottenham spelar på och därmed även CSKA’s dito. Spurs har dittills genom de två inverterade yttrarna Lamela och Son försökt att ta sig förbi försvaret via mitten. I och med bytet får man in en mer renodlad ytter vilket tvingar hemmalaget att bredda sitt försvar som hela matchen varit tämligen centrerat. Belöningen skulle komma fyra minuter senare.

I ett både förlängt och breddat hemmalag finns plötsligt helt andra ytor för Spurs att arbeta med. En bollvinst i försvaret, en rak djupledsboll från Toby, en kvicktänkt djupledspassning av Lamela och ett avslut med lyckosamt öde från Son så har vi 0-1! Matchuret står på 71.

Efter målet trappar Moskva upp tempot. Man jagar kvitteringen och Tottenham tvingas backa hem och har inte alls samma tid med bollen som tidigare. Pressen är under fem-tio minuter tuff för bortalaget och försök till kontringar är fruktlösa. Chanser dyker upp både hit och dit och spelet är hafsigt.

I den 82:a minuten byts Alli av och Winks kommer in. Det blir ett rakare mittfält och Spurs återtar kontrollen. Sedan Janssens uttåg har man spelat en slags 4-2-4-0 med Son som diffus anfallare/mittfältare och Alli i en fri roll. I och med att Winks kommer in blir spelet mer strukturerat och man återtar kontrollen. Man ser faktiskt löjligt bekväma ut i slutet av matchen och spelar sig enkelt ur hemmalagets intensiva press.

Domaren blåser av matchen efter två tilläggsminuter och det är i slutändan en bekväm seger för Spurs. De kontrollerar matchen i stort under 80 minuter och segern är både rättvis och välbehövlig.

Spelarbetyg:

Lloris – 7 – Sätts inte riktigt på prov, men är dominant både i luftspelet och som libero.

Trippier – 7 – Mer än fullt godkänt med tanke på sin skrala speltid i år.

Toby – 8 – Har fullständig kontroll över sin backlinje.

Janne – 8 – Fick slita hårt mot Traoré i första halvlek och gjorde det med bravur.

Davies – 8 – Bra defensivt och ovanligt innovativ framåt.

Wanyama – 8 – Några bolltapp och felpassningar i slutet drar ner betyget. Annars en viktig insats.

Alli – 7 – Framträdande i första men mattades av i andra.

Lamela – 8 – Gör det lite för svårt för sig stundtals, men aktiv.

Eriksen – 8 – Som vanligt en fin insats.

Son – 9 – Är förutom målgörare den som utmanar och vågar. Självförtroendet på topp just nu.

Janssen – 5 – Hittar inte alls sin plats och kommer aldrig in i matchen.

Avbytare:

N’Koudou – 8 – Pigg, snabb, fräck. Mycket bra inhopp.

Winks – 7 – Spelar moget och bidrar till att stänga matchen.

(Ger en 9:a och därtill mitt val av matchens spelare till hemmalagets Pontus Wernbloom som gör flertalet avgörande brytningar och ställde till det ordentligt för Tottenhams offensiva spel.)

Spurs kom till Moskva utan viktiga spelarna Kane, Dembélé, Dier, Rose och Sissoko och kontrollerar matchen i sin helhet mot ett CSKA som går väldigt bra för tillfället. Det är ett rejält styrkebesked. Att Pochettino gör matchavgörande byten visar att även han och hans ledarstab, likt den numera dokumenterat breda och kapabla spelartruppen, har utvecklats mycket under det senaste året. Med matchen igår och den historiskt starka säsongsinledningen i ligan ser framtiden onekligen ljus ut.