Rapport: Stoke 0-4 Tottenham

”A cold rainy night in Stoke” brukar det lyda. Men nej, dagens match startade 16:00 och vädret var allt annat än kallt och regnigt. Spurs lyckades upprepa fjolårets siffror borta mot Stoke efter mål av Heung-Min Son (två), Dele Alli och Harry Kane.

Mauricio Pochettino ersatte Danny Rose (skadad) och Érik Lamela (vila) med Ben Davies och Son (och inte Moussa Sissoko som rapporterna inför matchen antydde) och Hugo Lloris klev in mellan stolparna i stället för Michel Vorm direkt efter att ha återhämtat sig från skada. Ingen debut från start för någon av Deadline Day-nyförvärven alltså. Stoke däremot ställde upp med två debutanter, Bruno Martins Indi och Wilfried Bony.

Matchen började väldigt trögt för båda lagens del. Tottenham slarvade mycket och det hände ett flertal gånger att passningar inte hittade en lagkamrat. Jan Vertonghen och Davies hamnade i ett litet missförstånd i straffområdet som kunde lett till något mycket värre än att belgaren enkelt kunde plocka ner bollen och rensa. Stoke inledningsvis höll i bollen bra, men mycket var tack vare Spurs skakiga start och slarviga passningar.

Aftonens första skott kom från Glenn Whelan, som släppte en sanslös raket som hade ställt till det för Hugo Lloris vore det inte för att Davies huvud stått i vägen. Blockeringen ledde till ett par hörnor i rad för Stoke, som alla togs av Joe Allen och var farliga, varav en hittade Ryan Shawcross panna, men mittbacken fick ingen ren träff och bollen studsade sakta fram till Lloris.

Under andra halvan av första halvlek tändes det till lite. Det blev fler satsningar. Höjdpunkten var när Mark Hughes blev visad upp på läktaren efter att ha stått utanför sin tekniska zon och klagat på domare Anthony Taylors beslut att inte ge Stoke frispark i ett läge precis innan Marko Arnautović fick gult kort för att ha filmat. Självklart blev mobilen ett kommunikationsverktyg mellan Hughes uppe på läktaren och hans stab nere vid sidlinjen resten av matchen.

Men sen då, i 41:a minuten, fick Christian Eriksen bollen ute på högerkanten. Erik Pieters försökte pressa, men dansken fintade bort försvararen och skickade in en hårt och lågt inlägg snett bakåt där Victor Wanyama stod och väntade, men det var Son som sträckte fram foten och styrde in ledningsmålet som inte hade kunnat komma en bättre tid, strax innan halvtidsvilan. Koreanen gav Tottenham ledningen i sin första match för säsongen.

Efter 0-1-målet hände ingenting i första halvlek förutom att Lloris vid ett tillfälle fick rusa ut på en djupledsboll till Arnautović och precis hann styra ut bollen med handen. Men, inget mer och Taylor blåste i sin pipa för halvtidspaus.

Andra halvlek sattes igång och det första som hände var att Eriksen fick en boll i vänstra delen av straffområdet, lade bollen på vänsterfoten och avlossade ett hårt skott som tog på målvakt Shay Given och stolpen innan den gick ut till hörna. Ett par lägen dykte upp för båda lagen innan 0-2 kom då Son, igen, hittade nätet efter assist av, igen, Eriksen. Målet kom efter att dansken plockat upp bollen i mitten av planen och hittat Son till vänster om sig. Spurs nummer sju drog till direkt med högern och förvånade åtminstone mig när skottet gick in i mål. 0-2 och många av oss kände nu oss säkra, och rätt så.

För efter det var det under en stor period bara Tottenham. Och det var under den perioden som vi utökade ledningen både till 0-3 och 0-4, båda efter fint kontringsspel. Den första skedde efter att inhoppande Lamela släppte loss Kyle Walker på kanten. Walker spurtade, som han gör, med bollen och hittade Alli, som fick göra sitt första mål för säsongen. En annan som också fick göra sitt första mål för säsongen var Kane (lågt inspel av Son som Kane enkelt kan bredsida in i ”öppet” mål) och oj vad viktigt det var. Självförtroendet kommer öka och pressen från media och liknande kommer minska. Förhoppningsvis är det här början på ännu en skytteligavinnarsäsong.

Som sagt dominerade vi resten av matchen och kunde gjort två eller tre till mål. Sissoko gjorde sin debut när han hoppade in i stället för Eriksen vid minut 78 och var nära att göra 0-5 med lite tur efter att hans inlägg tagit på en Stoke-försvarares ben och nästan smet in i högra krysset, men Given gjorde en bra räddning.

Tottenhams försvar gjorde en fin match och löste den största av oroligheterna jag hade inför matchen; Wilfried Bony. Vi alla vet att han gjort mål varje gång (två gånger) han startat mot oss och är farlig i ett lag där han är huvudfiguren, något han inte var i Manchester City. Han var tyst mestadels av matchen och gjorde inte mycket mer än dribblade bort Davies och Vertonghen en eller två gånger. Mittfältet ägde matchen. Eric Dier och Wanyama ställdes mot ett tremannamittfält men vann kampen ändå och jag är säker på att många Stoke-fans kommer vara besvikna på Allen, Whelan och Giannelli Imbulas insatser.

Men, Tottenham tog alltså sin andra vinst för säsongen och klättrar nu upp till en fjärdeplats bakom Manchester City, Chelsea och Manchester United med näst bäst målskillnad (+5). Dagens seger kan innebära en injektion av energi, som inte riktigt visats i de tre inledande matcherna, inför både Champions League-öppningen på onsdag och kommande Premier League-matcher. Pochettino är säkerligen väldigt nöjd, särskilt över att skyttekungen Kane öppnat sitt målkonto för säsongen.

Min Man of the Match går till Son (Eriksen strax bakom). Två mål och en assist säger en del. Det var hans första match för säsongen, och han har bevisat många Spurs-supportrars påståenden om att han ”kommer ta lärdom av förra säsongen och bli bättre i år”. Han gjorde inte lika många misstag som han gjorde under många matcher i fjol och avslutet vid andra målet var läckert. Han har nu säkerligen ställt till det för Pochettino, som inte kommer ha det lätt att välja ut mittfältet mot Monaco.

Startelvor:

STOKE (4-3-3): Given, Cameron, Shawcross, Martins Indi, Pieter – Allen, Whelan (Bojan, 67′), Imbula (Adam, 71′) – Walters, Bony, Arnautović
TOTTENHAM (4-2-3-1): Lloris – Walker, Alderweireld, Vertonghen, Davies – Dier, Wanyama (Lamela, 55′) – Son, Eriksen (Sissoko, 78′), Alli – Kane (Janssen, 73′)

Varningar: Whelan (7′), Arnautović (34′), Adam (91′) || Wanyama (45′), Sissoko (90′)

Skrivet av: Faris Geresu