Inför Stoke – Tottenham

Landslagsuppehållet är äntligen över och vårt kära Premier League, eller rättare sagt vårt kära Tottenham, är tillbaka. I helgen gästar vi Stoke på Bet365 Stadium och jag, sidans senaste nyförvärv, har äran att bevaka denna svåra bortamatch.

Fem poäng plockade av nio möjliga mot Everton, Crystal Palace och Liverpool är en bättre start än förra säsongen, men samtidigt varken bättre eller sämre än om man jämför med samma drabbningar i fjol. Viktiga offensiva kuggar som Harry Kane, Christian Eriksen och Dele Alli har inte hittat rytmen än medan bland andra Toby Alderweireld och Danny Rose har fortsatt formen från förra säsongen (avslutningen exkluderad). Kane vann skytteligan i fjol men började inte näta förrän slutet av september och Eriksen kom inte till liv förrän andra halvan av säsongen. Så den ”tröga” starten, främst vad gäller offensiven, är inte något som vi Tottenham-trogna kan vara förvånade över.

För 11 månader sedan mötte vi Stoke i första hemmamatchen för säsongen 2015-16. Då blev det 2-2 efter att Potters hämtat upp Eric Dier och Nacer Chadlis två mål genom Marko Arnautović (straff) och Mame Biram Diouf. Andra mötet, på det då kallade Britannia Stadium, blev en solklar 4-0-vinst för oss liljevita – två mål var av Kane och Alli – och då såg det ut som att inget kunde stoppa oss från att åtminstone pressa Leicester i toppen. Naturligtvis var det efter det som raset kom, men det är inget vi är här för att prata om.

Stoke är inför omgång fyra sist i tabellen. Man kryssade i öppningsmatchen borta mot nykomlingen Middlesbrough innan man åkte på två bottennapp i rad, mot Manchester City (1-4) och Everton (0-1). Förlusterna har kommit mot starkt motstånd och är inte något som pekar på att man är i någon sorts svacka. Klubben har sedan senaste omgången värvat Lee Grant, Wilfried Bony och Bruno Martins Indi, alla under Deadline Day. De två sistnämnda (åtminstone Bony) lär gå rakt in i startelvan imorgon och ivorianen vet vi är ett reellt hot om han får spela i ett lag där han känner att han är viktig, som han var i Vitesse och Swansea. Vad gäller skador och avstängningar på våra motståndare kommer följande spelare definitivt missa matchen: Ibrahim Afellay, Stephen Ireland, Glen Johnson och Jack Butland. Diouf och Xherdan Shaqiri är osäkra, men är båda tillbaka från skador och förväntas vara med i truppen. Stoke har inga avstängningar. Av att döma från SvenskaFans matchrapporter från Stokes tre inledande möten kan man sammanfattningsvis säga att Stoke spelat väldigt mediokert men att man gjort det på grund av att man mött bra motstånd. De omtalade innermittfältarna Joe Allen och Giannelli Imbula har blandat och gett medan spetsen i anfallet, vem som än spelat där (Diouf eller Peter Crouch), inte levererat.

För Tottenhams del gällande otillgängliga spelare har en dålig nyhet kommit upp under landslagsuppehållet. Rose har dragit på sig en skada som kommer hålla honom borta från åtminstone helgens match, vilket såklart inte är jättebra då det handlar om vår kanske bästa spelare hittills denna säsong. Vi vet sedan tidigare att Mousa Dembélé inte kommer spela på grund av avstängning, men han kommer vara tillbaka och redo för spel till Champions League-öppningsmatchen mot Monaco på onsdag. Enligt rapporter kommer Erik Lamela inte att starta mot Stoke, då han hade match med Argentina natten till onsdag och bara kommer hinna träna en gång med laget, men det är inget som bekräftats av klubben än. I sådant fall förväntas nyförvärvet Moussa Sissoko steppa in i Lamelas frånvaro. Förutom Sissoko kan även Georges-Kévin Nkoudou och Pau López debutera, även om det känns rätt så osannolikt. På presskonferensen under torsdagen bekräftade Mauricio Pochettino att Hugo Lloris, som inte spelat sedan han blev utbytt skadad mot Everton, är tillbaka och redo för spel. Huruvida han kommer starta eller ej, i och med att Michel Vorm spelat fint mellan stolparna i fransmannens frånvaro, återstår att se, men förväntningarna är väl att Pochettino inte kommer bänka sin lagkapten, även om det hade varit orättvist gentemot Vorm.

Vår uppgift imorgon blir, i första hand, förmodligen att göra Bony ofarlig. Han var huvudstrikern i Swansea och sprutade då in mål. Hans flytt till Stoke kan väcka nytt liv i hans karriär, som blev mörk när han gjorde flytten till Manuel Pellegrinis Manchester City. Nu, med Pep Guardiola i styret, hamnade han även efter Kelechi Iheanacho och då tog han raka vägen ut från klubben. Stoke och Mark Hughes har byggt en väldigt farlig offensiv kvartett i Shaqiri, Bojan Krkić, Arnautović och Bony. Med Imbula och Allen bakom som hjälper backlinjen för att sedan fördela till de fyra är det inte lätt att inte bli orolig. Jan Vertonghens inledning på säsongen har varit svajig och han har mestadels ”räddats” av polaren Alderweireld och med Rose borta och den inte lika snabbe Ben Davies förmodligen in kan vänstra delen av backlinjen utnyttjas för att mata in bollar mot Bony, som inte är den svagaste.

Jag tror att den här matchen kan gå hur som helst. En potentiell optimism kommer byggas på vilket Tottenham det är som dyker upp. Är det det Tottenham som spelar två olika halvlekar ser jag oss bara plocka max en poäng. Men om det blir det Tottenham som dykte upp på Britannia i april och totalt spelade ut Stoke kan jag se en repris på det hända. Hur som helst: COYS!

Förväntade startelvor:

STOKE (4-2-3-1): Given – Bardsley, Shawcross, Cameron, Pieters – Allen, Imbula – Shaqiri, Bojan, Arnautović – Bony
TOTTENHAM (4-2-3-1): Lloris – Walker, Alderweireld, Vertonghen, Davies – Dier, Wanyama – Sissoko, Eriksen, Alli – Kane

 

Skrivet av Faris Geresu

2 comments

  1. Hur kan matchen inte visas på viaplay?
    Inte första gången i år de inte visar spursmatchen.

  2. välskrivet informativt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.