Inför Spurs – Borussia Dortmund

Efter en tur till Tyskland och Westfalenstadion som inte riktigt gick vår väg är det nu nya tag som gäller, då vi tar emot Dortmund på vår hemmaplan. På en arena som visserligen inte är lika grandios som deras men med ett minst lika stort stöd. För är det någonting som vi alla uppskattar, så är det ju ändå dessa europeiska matchkvällarna på the Lane.

Vi spelade senast mot Aston Villa, en match som vi vann efter 2 mål från Harry Kane i vardera halvlek. Det var en stark uppvisning från det liljevita laget och en välförtjänad vinst som gav kraft efter två matcher utan vinst. Med den segern i ryggen hoppas vi att Spurs går in med en positiv anda i denna avgörande match som betyder vinna eller försvinna. Dortmund har sedan föregående möte med sig de 3 målen som de lyckades få in bakom Hugo Lloris och det kommer att krävas en enorm push från hela lagets sida – och lite flyt – för att lyckas välta det framgångsånglok som är Borussia Dortmund.

Sedan förra veckans möte har de gulsvarta spelat hemma mot Mainz, en match som de enkelt vann med 2-0 efter mål från formstarke Marco Reus och Shinji Kagawa. Dortmund ligger just nu bara 5 poäng bakom serieledande Bayern och har ett gap på hela 16 poäng ner till ligatrean Hertha BSC, vilket talar för att det blir Champions League för Dortmund nästa år oavsett vad som händer i Europa League. Trots detta tror jag knappast att de kommer att ställa upp med någonting annat än en stark elva på White Hart Lane på torsdag. De har en stark bortaform i Europa League denna säsong under Thomas Tuchel, med 4 vinster och 1 förlust samt 1 oavgjord. Senast Borussia förlorade med 3 mål i en europeisk match var en 3-0 förlust mot Real Madrid i Champions League-kvartsfinalen.

Tottenham ligger fortfarande tvåa i Premier League tabellen, efter en bortavinst mot Aston Villa, dock med Leicester fortfarande fem poäng bort då de också vann sin match mot Newcastle. Även för vår del ser det väldigt optimistiskt ut på Champions League-spelsfronten inför nästa säsong, vilket är glädjande med tanke på att det innan denna säsong var vårt mål. Vi har en stark statistik på hemmaplan i europeiska matcher – på de senaste 9 har vi lyckats med 7 vinster och 2 oavgjorda, varav de båda två senaste matcherna vanns med 3 måls marginal. För de som vill vara extra positiva finns Valencias fina exempel från kvartsfinalen för två år sen att titta tillbaka på. Då förlorade de sin bortamatch mot FC Basel med 3-0 för att sedan göra 3 mål på hemmaplan och i förlängningen tillslut vinna med 5-0.

Jag var i Dortmund förra torsdagen och fick se ett mjäkigt och vekt Londonlag mot ett av Tysklands starkaste och mest framstående lag, något som gjorde mig väldigt förvånad. Jag hade inte förväntat mig att vi skulle få med oss en vinst hem men kanske ett oavgjort eller åtminstondes ett okej resultat men 3-0? Innan matchen talade alla om ”värdigt motstånd” från båda håll och många BVB-fans som jag pratade med visade stor respekt och sade att de inte förväntade sig något stort resultat från kvällen, men 3-0? Det var även allt jag fick höra efteråt, hur alla var lika chockerade som mig. Och jag menar, Dortmund-fans är inte sena med att skryta om sin egen förträfflighet.

Inför morgondagens match förväntar jag mig lite mer kämparglöd, oavsett vilka som spelar, om de så är den yngre mera oerfarna delen av truppen eller de mer rutinerade killarna. Med det sagt hoppas jag inte att Pochettino sätter ut samma elva som nere i Ruhrgebiet, då jag tror vi alla såg att det inte funkade. [UPPDATERING: Dembele och Eriksen vilas troligen med lite lätta småskador].

Lloris
Walker, Wimmer, Alderweireld, Rose
Dier, Mason
Son, Alli, Chadli 
Kane

Jag tycker inte det är för mycket begärt av truppen, trots fokus på ligan och så vidare, att faktiskt våga gå ut starkt. Vi tar emot AFC Bournemouth på hemmaplan på söndag, jag anser att vi borde kunna ta dem hemma i vårt fort även med ett par av våra starkare spelare på bänken till förmån för den här matchen. Nu skall jag vara extremt optimistisk och säga att vi gör en Valencia och fullständigt kör över tyskarna imorgon med vår uthållighet och förmåga att inte ge upp. De där dubbla träningspassen borde komma väl till pass nu! Men skulle vi komma att förlora är det inte hela världen, så länge vi sätter emot så bra som vi kan. De är ett enormt starkt lag och det skulle inte förvåna mig om de går och vinner hela Europa League. Med det sagt ska det bli extremt spännande att följa matchen imorgon och förhoppningsvis få säga: Auf Wiedersehen Dortmund!

// Emma Tobiasson

One comment

  1. Rätt startelva blev så här:
    Lloris
    TRIPPIER, Wimmer, Alderweireld, DAVIES
    Dier, Mason
    LAMELA, Alli, Son
    CHADLI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.