Inför: Borussia Dortmund vs Tottenham Hotspur

I Västra tyskland ligger staden Dortmund. Med Europas största kanalhamn spelar den en huvudroll när det gäller transport och industrier. Det som många även också känner igen från staden är Kronen, DAB, Brinkhoff’s och Union, Ölsorter. Såklart. Men nämner någon just Dortmund så är det väl ändå Borussia Dortmund, fotbollslaget de flesta tänker på.

Vi går in i 16-delsfinal i Europa League där Tottenham Hotspur möter just Dortmund. Ett imponerande formstarkt tyskt lag med 11 vinster och en oavgjord i deras senaste 12 spelade matcher, sett över både cuper och liga. I Bundesliga har dom spelat 16 vinster och 3 kryssmatcher och lika många förluster vilket för tillfället tilldelar dom en andraplats i tabellen. Skrämmande likt Tottenhams resultat och placering må jag påstå.

Utöver likheten mellan poängen lagen emellan har vi även en välkänd mittfältare som ger en koppling till varandra. Känner ni igen spelaren i gult (bilden, nedan)?

dortmund730a

1998 satte Steffen Freund pennan mot pappret för att skriva under ett kontrakt för Spurs. Steffen spelade då för Dortmund och hade under tiden som spelare hjälpt till att kamma hem flertalet ligatitlar och så sent som 1997 lyft Champions League-bucklan i den gulasvarta matchdräkten.
Young-Pyo Lee gick andra vägen och lämnade Tottenham för Dortmund under 2008.

Tottenham och Borussia Dortmund har drabbat samman två gånger tidigare under 2000-talet. 1950 spelades det även en cup i Tyskland då Tottenham segrade med 2-1.

I tyskarnas Europa League gruppspel slutade dom som tvåa med 10 poäng på 6 matcher. Norska Odd, PAOK och även Gabala placerade sig under dem och Krasnodar kammade hem vinsten.

Porto FC stod för motståndet i kvalmatchen inför 16-delsfinalerna. Dortmund vann 3-0 totalt där dom spelade 0-1 borta och 2-0 hemma.

Och hemma för dom är just där vi har vårt första möte denna omgång, i Signal Iduna Park.

En arena där fansen är ett kännetecken och helt fantastiska. En arena dom flesta fotbollsfantaster gärna vill träda in på och se en match någon gång i livet.

maxresdefault

Jag tror matchen kommer ligga i fördel för hemmalaget med tanke på just deras  hemmastöd och starka form. Självklart har jag i åtanke att Spurs form inte heller är så tokig trots förlusten mot West Ham och den enormt bittra kryssmatchen senast i North London Derby.
Slutresultatet tippas säkrast med en hemmavinst, 2-1. Där just bortamålet kommer ha en storbetydelse i returen på White Hart Lane.

Jag förväntar mig att vi ställer upp med starkast möjliga lag. Trots att många möjligtvis hade hoppats på ett ”lättare” motstånd i lottningen är jag väldigt nöjd. Detta Dortmund är en perfekt värdemätare för det möjligtvis kommande Champions League spel som Tottenham står inför. Lägg märke till ordet ”möjligtvis”.

Jag tror Pochettino ställer upp med följande:

Kane
Chadli Eriksen Lamela*
Mason Dembele*
Davies Wimmer Alderweireld Walker
Lloris
(Alli avstängd, Rose skadad, Dier vilas. Vertonghen och Njie är sedan tidigare skadade. Sedan är frågan om *Son startar istället för Lamela och Carroll för Dembele – som båda bör vilas?)

En oerhört spännande match säger magkänslan och njuts nog bäst av att inte hålla på något utav lagen då det kommer bli en offensiv fotboll från de båda lagen. Förvisso brukar alltid första mötet i sådana här matcher vara en match då de oftast ”känner” på varandra och blir något passivt. Dock känns det inte som något utav lagen trivs i en passiv, stillastående match. Fullt ös.

Källa: BBC SPORTS

Av: Lucas Strömberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.