FA-Cupen Inför: Tottenham Hotspur – Leicester City

FA-cupen, världens äldsta fotbollsturnering med start 1871/72. Cupen där det ofta är likt historien om David och Goliath, där dom mindre lagen har chans att bli ”Giantslayers” då engelska lag från de flesta divisioner får vara med så länge man har en kvalificerad arena. Cupen spelas i omgångar och det är i dom två första som de allra lägst rankade lagen får göra upp. I omgång 3 så kliver ”jättarna” in från Premier League och sedan gäller vinna eller försvinna.
Tottenhams historik i denna anrika cup är faktiskt relativt imponerande. Däremot så har Spurs inte lyckats lika bra det senaste decenniet. Med 8 titlar placerar sig laget från norra London på en tredjeplats i flest antal titlar, den senaste 1991. Tottenham är även det enda laget någonsin som vunnit cupen men som inte spelat i ”The Football League”, det som idag räknas som det engelska ligasystemet. Spurs spelade då i Southern Fotboll League. Deras cupvinst då kan jämföras idag som om ett League One (tredje högsta ligan) lag skulle kamma hem vinsten. Detta var 1901, 1908 blev man invald till det stora ligasystemet, The Fotboll League.

Det är den 10:e Januari 2016 när vi går in i FA-cupens tredje omgång. Tottenham kommer från en rätt så lyckad jul- och nyårsperiod. En tuff period som börjar lugna ner sig. Laget som gästar White Hart Lane är ett lag från toppstriden i Premier League, nämligen Leicester City med Vardy och Mahrez som två stora utropstecken. Däremot har Leicester ”dippat” något, med två oavgjorda och en förlust dom senaste 3 matcherna. Dom har heller inte hittat nätmaskorna i motståndarlagets mål   sedan den 19:e december. Nästan en månad utan mål framåt men tillsammans med Tottenham så utgör de båda lagen duon som inte förlorat mer än två gånger i Premier League denna säsong.  Deras skyttekung Vardy är fortfarande skadad (ljumske) men deras nyförvärv Demarai Gray ska däremot vara redo för spel, även Nathan Dyer skall vara återställd.

Gemensamt mellan klubbarna är även den levande legenden för dom båda lagen,Gary Lineker. Född i just Leicester, men kom senare till London och gjorde stordåd. Skyttekungen för både ”The foxes” och ”Spurs”  har nog en trevlig söndag framför sig i detta ”The Lineker Derby”.

lineker

Tottenham kommer från 3 vinster och senast den bittra kryssmatchen mot Everton. Med god form och motivation tror jag att fördelen ligger hos just Tottenham. Men det är inte för intet som cupen även kallas för skrällarnas cup så vad som helst kan hända, även mot ett topplag.  På skadefronten är tyvärr en av Premier Leagues bästa mittfältare under hösten och vintern fortfarande skadad i form av Mousa Dembele (ljumske). Pritchard (fot) har börjat vara med lätt på A-lagsträningarna och  även Clinton N’Jie (knä) är inne på rehabträning.

Jag tror Pochettino ställer upp ett starkt lag. Inte för att Cupen i sig är hans prio ett utan för att ge spelare en god chans att känna på Leicester inför mötet mot samma lag i Premier League på onsdag den 13:e Januari. Men vem vet han kanske väljer att ställa upp helt annorlunda för att inte avslöja något ess i ärmen?

Mitt tipp på startelvan:
Lloris, Walker, Wimmer, Vertonghen, Rose.
Dier, Alli
Lamela, Eriksen, Son
Kane.

Ser framemot en fartfylld match men magkänslan förutspår en avvaktande match där ingen varken vågar eller vill styra matchen då jag tror att drabbningen på onsdag blir desto mer nervkittlande.
Matchresultat 2-1
Matchen visas på Viasat Fotboll och Viaplay 17:00.

/Lucas Strömberg

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.