Med facit i hand så blev det inte riktigt som man hade trott med varken startuppställning eller med förhandstipset. I startelvan fick både Davies och Carroll chansen istället för Son och Rose som vi på förhand trott. Även i Everton kom de överraskningar då både Cleverely och Lennon fick chans i startelvan och även Jaigelka satt på bänken.

Walker Alderweield Verthongen Davies
Carroll Dier
Lamela Dele Alli Eriksen
Kane

Redan i den tredje minuten så hittar bollen ut till Kyle Walker som utmanar och slår ett hårt inlägg längs marken som så när når Alli, men Seamus Coleman offrade sig och kunde rensa bort bollen i sista sekund.
Nästa chans skulle inte dröja då Harry Kane fick för sig att avlossa kanonen utanför straffområdet och smällen ekar fortfarande i stolpen.
Och chanser skulle radas upp under de första tjugo minuterna. Ett kontrollerat spel som ledde till halvchans efter halvchans och man kunde inte annat än att hålla med Niklas Holmgren som kommenterade matchen på Viasat när han sa att Spurs verkligen betedde sig som ett topplag. Målet hängde i luften och när Christian Eriksen blev fälld precis utanför straffområdet så trodde jag direkt att det var mål. Men Lamela tog hand om frisparken och satte den i ryggen på Kone.
Löjligt värre så var det tyvärr så att det räckte med en chans för Everton och om inte det var illa nog så var det Aaron Lennon som satte dit den. En lång boll slogs från halvplan in till Lukaku som bröstar ner den till Lennon som i sin tur slog till på Volley i det bortre krysset och Lloris hade inte så mycket att säga till om. Och om man ska framhäva motståndare så måste man ju göra det till Evertonmanagern Martinez som startar med Lennon för första gången på länge.

Efter målet så fick matchen verkligen fart åt både hållen. Everton vaknade till liv och Spurs försökte fortsätta mala på. Men den farligaste chansen skulle ändå Tottenham ha efter en hörnvariant där bollen hittade Davies som i sin tur sköt ett stenhårt skott i ribban.
Sen hände där inte mycket mer än att Everton slog ifrån sig och Spurs försökte skapa något. Men… Men… Men… När halva publiken gått iväg för att köpa korv till halvtidspausen så hände där något. Dele Alli fick en boll i luften, Likt den Lukaku fick vid första målet, men istället för att brösta ner bollen till någon annan så tog han med sig den i luften och drog till på halvvolley och 1-1 satt så vackert. En individuell prestation av absolut världsklass!

Början av andra halvlek gav mig en väldigt konstig känsla. En känsla som jag inte riktigt visste vad det var. Allt från att det kändes som att Everton skulle snubbla in ett ledningsmål till att Harry Kane skulle snurra upp hela Evertonförsvaret och dunka upp bollen i nättaket och det skulle inte dröja mer än till matchminut 52 innan han fick chansen att göra så efter en framåtbröstning av Dele Alli så kom Kane nästan fri med Howard men i avslutsmomentet så kom Stones in och bröt. Efter de läget så stod de 13-4 i ”farliga” lägen till Spurs favör.
I den 59de minuten gör Everton sina första byten. Aruna Kone och Aaron Lennon gick ut medan Gerard Deloufeu och Muhammed Besic kom ni.
Och här börjar Everton ta över matchen mer och mer. Inte för att de skapades några jättefarliga lägen men vi hade tappat den kontrollen som man kunde se under hela första halvlek.
Pochettino försökte göra ett byte i den 68de minuten där Eriksen tog steget av banan och Min Son kom in. Måste tillägga att Christian Eriksen var djupt besviken och det syntes att han inte var nöjd med att bli utbytt.

I den 78de minuten får Everton ett halvläge genom Muhammed Besic som utanför straffområdet drar iväg en volley som Lloris sträcker ut på och gör en kanonräddning.
5 minter senare så blir Nacer Chadli inbytt istället för matchens lirare Dele Alli. Och jag håller med kommentatorn i detta fallet. Alli var bäst under matchen och en matchvinnare så att ta honom och Eriksen i detta läget kändes sådär. Men ”in Poch we trust!”

Däremot blev det inget mål och slutminuterna blev vad man inom hockey brukar kalla Hawaii. Upp och ner, fram och tillbaka och det fanns ingen säkerhet någonstans. Hade kunnat sluta hur som helst där Everton var de laget som i slutminuterna var närmast.

1-1 blev slutresultatet och vi fortsätter ligga i toppen av ligan. 3 poäng ner till Manchester United och lika många poäng upp till Manchester City. Bäst målskillnad och yngst lag i ligan. Nästa match är mot Leicester på WHL den 13 Januari klockan 21.00

Spelarbetyg:

Lloris: Får en 7a.  Snudd på 8a men i ärlighetens namn så hade han inte så mycket att göra
Walker: Får en 6a. Saknar hans överlapp och blev många gånger stillastående i det offensiva spelet
Davies: Får en 6a. Gör inte bort sig men hade problem i andra halvlek när Everton gjorde byten. Skott i ribban!
Alderweiereld: Får en 8a. Nollar ligans bästa målskytt
Verthongen: Får en 7a. En ledarfigur som visar vägen många gånger men tappar Lukaku i 1-0 målet.
Dier: Får en 8a. Har tillsammans med Alli blivit våra viktigaste spelare just nu
Carroll: Får en 6a. Valpig och osäker men han har en bra passningsfot när de väl stämmer
Eriksen: Får en 6a. Är inne i en liten formdipp men man ser ändå tendenser till förbättring
Lamela: Får en 5a.  Inte en av hans bästa matcher. Lite för glad för att hålla i bollen
Dele Alli: Får en 8a. Hans löpningar är så viktiga och rörelsen gör att han blir ett ständigt hot mot alla motståndare. Vilket mål!!!
Kane: Får en 5a. Började bra men försvann mer och mer och blev tillslut helt osynlig. Borde ha gjort mål i början av andra halvlek.

Avb:
Min Son: Helt osynlig när han kom in. Kan inte ens minnas att han rörde bollen mer än i slutminuten där han stod och stampade med bollen innan han sköt rakt på sin närmsta försvarare.
Chadli: Spelade för lite
Onomoah: Spelade för lite

Skriven av: Christopher Hansson Jacobsson

One comment

1. Jesper Holmberg

Tyckte Carroll var usel från minut 1. När hans passningar väl gick till rätt spelare var det sådana ’kompispassningar’ – eller bara bakåt i banan, gång på gång. Livsfarlig i det defensiva spelet. Kanske är väl hård mot ynglingen men…