Southampton 0 – 2 Tottenham

Tottenham går in i julfirandet med en vinst och en topp fyra placering, väldigt bra förutsättningar för årets två sista matcher innan vi kommer in i ett nytt år. Laget åkte till St. Marys med en förlust mot Newcastle fortfarande färskt i minnet och kom hem med 3 poäng i bagaget, något vi inte har lyckats med sedan den 22 november mot West Ham och som gav oss den välbehövliga skjutsen vi behövde upp till en fjärdeplats i tabellen. Där har vi väl också Norwich att tacka lite, som gick och vann mot Manchester United.

Första halvlek var spännande och fartfylld, där Southampton visade framfötterna både en och två gånger och tvingade Lloris att tänja på sina muskler. Wanyama och Mané skapade en del problem på framfronten för Saints del vilket pressade Vertonghen och Alderweireld att prestera, vilket de också gjorde med bravur. Mané var även till en del trubbel för vår franske målvakt men Hugo Lloris gjorde två kvalitétsräddningar, enhandsräddningar lågt ner som såg ut som att de verkligen skulle gå in innan fransmannens snabbt som blixten var där. Sedan var det som att Southampton helt glömde bort ens de enklaste defensiva reglerna. Det blir ett kontringsläge för Tottenham och Dele Alli får iväg en touch på bollen som når Harry Kane innan Alli själv blir nedtacklad. Kane har bollen och är helt ensam mot tre stycken försvarare och drar iväg ett nummer som får alla närvarande att se ut som ett skämt. Han tar sig enkelt förbi de två första försvararna innan han ställs mot Virgil van Dijk som försöker sig på någon form av utmaning men misslyckas fatalt. Väl ensam med Gazzaniga lägger Kane enkelt bollen runt Southampton målvakten, som ser väldigt besviken ut på sina försvarare, en väldigt förståelig känsla.

Bara tre minuter senare kommer nästa mål för Tottenhams del. Det är Kyle Walker som driver upp bollen på sin högersida, innan han drar ett inlägg mot mål. Bollen går förbi alla, inklusive Kane som befinner sig i en offsideposition och når Dele Alli som har lurat på kanten. Med bollen vid sina fötter lägger även han den fint förbi Gazzaniga, som denna gång ser helt handfallen och förtvivlad ut. Det blev ett bra avslut på första halvleken för Tottenhams del. Den andra halvleken var inte särdeles spännande, det ryktades om en av Premier Leagues tråkigaste halvlekar, och det var först i slutminuterna som det blixtrade till lite när Ward-Prowse drog till på mål men Lloris tog hand om det och det såg aldrig ut som att Saints var något större hot mot Tottenham. Detta trots att Spurs är det lag i hela Premier League som har förlorat mest poäng från en ledande position, alltså mest villiga att släppa till så att säga.

Saints tränare Ronald Koeman är inte en särskilt glad man för tillfället. Han hade innan matchen understrukit vikten av en vinst och var riktigt besviken med sitt lag. Han kallade sitt lags defensiv för ”amatörer”, nämnde ”obegripliga misstag” och var argare än någonsin tidigare under sin tid på St. Marys. Southampton ligger nu ännu längre ner i tabellen, med matcher mot Arsenal och West Ham framför sig. Pochettino däremot var nöjd med Spurs insats och Lloris i synnerhet. Han beskrev honom som en av världens bästa målvakter och sade även, helt rättvist, att det var en förtjänad vinst.

Överlag tycker jag att det var en bra match. Vi visade att vi kan förlora en match utan att förlora huvudet helt, utan istället lägga det bakom sig och fortsätta jobba framåt, vilket här verkligen lönade sig. Väldigt skönt att få igång målskyttet lite och kul att få se Alli på målprotokollet ännu en gång, that kid is going places. Dembele tillbaka på planen är väldigt fint att se, även denna match gjorde han en stark insats. Det känns bara som att de flesta av våra spelare överlag har vuxit och utvecklats så himla mycket den senaste tiden, och jag har en stark känsla att det är Pochettino vi ska tacka för det, som jobbat och fixat där i bakgrunden ända från början. Pochettino har knäckt koden och hittat en bra balans av spelare, lite som ett pussel, där spelarna nu börjar visa det och blomma ut samt jobba för varandra. Det finns fortfarande mycket kvar att bygga på i den här truppen men jag tycker vi får se det i match efter match hur spelarna långsamt kliver fram och bevisar sig i olika lägen. Ska bli spännande att se hur de hanterar de två kommande matcherna mot Norwich och Watford och vart i tabellen vi börjar det nya året.

/ Emma Tobiasson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.