Vad händer med DeAndre Yedlin?

Efter att ha imponerat i fotbolls-VM för USA signeades DeAndre Yedlin från Seattle Sounders. Ett PR-stunt enligt vissa. Initialt skulle den vindsnabbe högerbacken bli kvar i MLS tills det att Tottenham började ladda för 2015/16, men han hämtades hem tidigare än så. Vad hände sen?

Tänkt att utmana Kyle Walker på högerbacksplatsen – och inte bara i årliga frisyrtävlingen (se bild nedan) – inhämtades Yedlin för £2.5M i ett annars lugnt sommarfönster 2014. 21-åringen uttryckte sin stolthet över att ha satt sin signatur för en sådan högst älskvärd och hedersam klubb och såg fram emot sitt nya äventyr. Så gjorde även vi.

En liten våg av besvikelse svepte sen in över supporterland när det visade sig att Yedlin skulle ansluta först till sommaren 2015. Det kliade i ”se-våra-nya-värvningar” muskeln. Nåväl tänkte vi, vi har ju bra backup som det är på högerbacken.

Men mörka orosmoln började snart hägra på högerbacksfronten. Inte bara för att ordinarie Mr Walker var långtidsskadad. Eric Dier, som inlett säsongen där på ett strålande vis, började mot Newcastle (ni minns den bittra förlusten, va?) visa att han passade bäst som mittback. Kyle Naughton höll inte måttet och när Vlad Chiriches sattes in som högerback började många förstå att Pochettino grep efter de halmstrån som fanns. (Till Vlads försvar ska vi väl säga att han visade upp en del färdigheter som högerback, men hans brist på koncentration och förmåga att ta dumdristiga beslut gjorde det ohållbart i slutändan)

I januari togs således beslutet att rycka i nödbromsen och när Naughton skrev på för Swansea så hämtades i samma veva Yedlin in. Den där ”se-våra-nya-värvningar” muskeln började pulsera igen.

Snabbspola till 11 mars. Bortsett från 60 minuter för U21-landslaget har vi inte sett röken av DeAndre Yedlin. Vad händer?

Ett twitter-rykte började sprida sig. En Mark Collins, anställd av Tottenham Hotspur på något vis uttalade sig i Yedlin-frågan. ”Vi håller på att hjälpa honom med att anpassa sig till London, vi tar det ett steg i taget”. Uttalandet ReTweetades av respekterade know-it-all WindyCOYS och tog sig tillochmed till förstasidorna i engelsk press. Detta uttalande kunde vi sedan avfärda då ingen riktigt kunnat identifiera denne Mark Collins.

Så uttalar sig då slutligen U-21 tränaren Ugo Ehiogu i frågan. (Korrekt uttal belönas med ett plus-i-kanten). Ugo säger att DeAndre hade det tufft i sin första u21-match, och behöver mycket träning för att bevisa sig. Men potential, det har han. Det finns mycket att hämta i denna grabben, försäkrar Ehiogu.

Diskutera:

Vad tror du? Kommer DeAndre bli en succé eller en i raden av dessa högerbackar-vi-minns som aldrig riktigt höll måttet? (Chimbonda, Corluka, Hutton, Pamarot, Naughton, Kelly) Var detta en värvning inget annat än ett uppvisande av Levys kommersiella läggning?

Bonusfråga: Vilka frisyrer kan vi vänta av Yedlin?

New England Revolution v Seattle Sounders

Skrivet av Robin Dronsfield