Inför Spurs – Torino

Torino har gått från att vara Italiens bästa klubblag till att vara ett lag som slåss för överlevnad i Serie A. Konkurs och en olycka där alla omkom har sabbat mycket.

Efter en lyckad turné i Sydafrika och två vinster mot mindre bra lag i England är det en träningsmatch kvar.

Sex träningsmatcher hittills och vinster i samtliga. 15 mål gjorda och fem mål insläppta är facit. Noterbart är att motståndet inte har varit av högsta klass och det har mest varit matcher där Spurs ska vinna och få självförtroende.

Nu väntar dock en liten större utamning. Den sista träningsmatchen innan Premier League drar igång är mot klassiska Torino från Italien.

Men vilka är Torino?

Torino är från Turin i Italien. Men när man hör någon nämna staden Turin förknippar man nästan aldrig Torino, utan det brukar oftast vara deras storebror Juventus som står i rampljuset.
Torino bildades 1906 genom att en del avhoppare från Juventus gick ihop med FC Torinese.

Förr var Torino en framgångsrik klubb och de har vunnit Lo Scudetto (Italienska ligan) sju gånger. Egentligen är det åtta gånger, men dem blev fråntagna en. Det handlade om en mutskandal och detta var år 1927.
Italienska cupen har de vunnit fem gånger, och senast de vann något var just Coppa Italia 1993.

Under hela sin historia har Torino varit en klubb med toppar och dalar. 1943 vann de dubbeln och år 1947, när Italien spelade mot Ungern, hade Torino med 10 (!) av 11 spelare på planen.

En tragedi som säkert många hört talats om är "Supergaolyckan" som hände den fjärde maj 1949.
Efter en vänskapsmatch mot Benfica kraschade flygplanet strax utanför Torino. Alla utom en spelare omkom i laget. Han som överlevde hade stannat hemma p.g.a en meniskskada.
På den här tiden sa många att Torino var det bästa klubblaget i Italien och det var därför en katastrof för hela Italien när detta hände.

Ett lag som varit i toppen försvann. Laget kom till himmelen för tidigt och Torinos imponerande historia tog ett abrupt slut. Allt vändes.

Efter katastrofen har man aldrig blivit riktigt stora igen. "Il Grande Torino" (Det stora Torino) blev här lillebror för Juventus igen och har efter det aldrig varit riktigt nära av att vara det bästa laget i Turin längre.

Efter 1996, då man åkte ner till Serie B, har klubben spelat i Serie B oftare än i Serie A. Torino gick också i konkurs p.g.a uteblivna skattebetalningar. Dem återuppstod dock och heter nu Torino Football Club 2005 iställetTorino Calcio 1906, som dem hette innan.

Iår är Torino tillbaka till Serie A, men dem är knappast något topplag i Italien.

Svenskar som har spelat i laget är bland annat Yksel Osmanovski, Marcus Lantz, Åke Hjalmarsson och även den Spursbekanta Erik Edman.

I dagens Torino kan vi hitta en italienare vid namn Nicola Ventola som för något år sen spelade i Crystal Palace.
Han har nyligen sagt att han ser fram emot att komma tillbaka till England och han tycker det ska bli skoj att spela på White Hart Lane och möta en stor klubb som Tottenham.

I Tottenham saknas Bale, Ekotto, Young-Pyo Lee, Lennon och King. Det förväntas komma mycket folk till White Hart Lane för att skåda årets sista träningsmatch.

Matchen börjar klockan 15.00 på lördag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.