Inför Cardiff – Spurs

På söndagen är det dags för spel i FA-cupens 3:e omgång. Spurs reser till Wales för möte med hårdsatsande Cardiff City. I Spurs gör Aaron Lennon och Robbie Keane eventuell comeback efter skada medan lagkapten King fortfarande saknas.

Cardiff City är förmodligen en ny bekantskap för många Spursfans. Klubben hör hemma i Wales men spelar alltså i det engelska ligasystemet där man länge huserat i de lägre divisionerna. Vändningen kom i början av det nya millenniet när affärsmannen Sam Hammann tog över klubben.

Cardiff tränas sedan 2005 av Dave Jones som har ett förflutet i Southampton och Wolverhampton. Laget innehåller också en del kända namn. Darren Purse och Stephen McPhail har Premier Leaguerutin från spel i West Bromwich respektive Leeds medan Riccardo Scimeca tillhört Aston Villa. Även före detta Newcastleanfallaren Michael Chopra finns i truppen. Chopra är också bäste målskytt med sina 12 ligamål och den Spurs ska se upp med på söndag.

Laget inledde säsongen mycket starkt och låg i höstas etta i tabellen. Den senaste tiden har det dock gått tyngre och klubben har också ramlat ned till en åttondeplats, tio poäng efter ledande Birmingham. Faktum är att Cardiff inte lyckats vinna någon av sina tio senaste ligamatcher, vilket förstås talar för ett positivt Spursresultat. Vad som inte talar för Spursavancemang är att Cardiff bara förlorat en hemmamatch under säsongen. Den förlusten kom mot Queens Park Rangers den 17:e november. Med tanke på Spurs fantastiska bortastatistik (!) lär det därför bli en väldigt tuff match.

Värt att notera är också att Cardiff är det enda icke-engelska lag som vunnit FA-cupen. 1927 besegrade nämligen den walesiska klubben Arsenal i finalen på Wembley.

Spurs har som bekant lite större framgångar i FA-cupen genom åren. Åtta triumfer har det blivit och den senaste togs säsongen 1990/91. Till mötet med Cardiff ser det ut som om både Robbie Keane och Aaron Lennon åter är aktuella för spel. Även Jermaine Jenas sägs vara på gång igen men han kommer inte att finnas med på söndag. Ledley King får fortfarande vila sin ömma fot.

Formen har inte riktigt varit på topp den senaste tiden. Under den hårda jul och nyårsperioden blev det bara fyra poäng av tolv möjliga efter förluster mot Liverpool och Newcastle. Skadorna på framförallt King och Lennon har förstås spelat en stor roll i detta och skadorna har även synliggjort behovet av en ny, mer rutinerad, mittback samt en mer utpräglad yttermittfältare.

Om ligaspelet (läs bortasspelet) gått lite knackigt i höst har spelet i de olika cuperna gått desto bättre. Nu är det i och för sig säsongens första match i den mer prestigefyllda FA-cupen som ska spelas men avancemang till semifinal i ligacupen, samt full pott i Uefacupens gruppspel är mer än godkänt. Bara att hoppas att den sviten håller i sig även mot Cardiff.

Den stora frågan är hur Martin Jol väljer att formera sin elva. Att Paul Robinson fortsätter i målet råder det nog inget tvivel om. I Kings frånvaro lär Dawson och Davenport få fortsatt förtroende, speciellt med tanke på tranfserryktena kring Anthony Gardner. Till höger spelar Chimbonda medan Lee sannolikt tar hand om vänsterbacken. Huddlestone är given på mitten medan det är mer oklart vem som spelar bredvid honom. En gissning är att Zokora åter får lämna plats för Teemu Tainio då nyförvärvet från Elfenbenskusten haft det tufft på sistone. Steed Malbranque lär ta plats till vänster, stärkt av målet senast och kanske får vi återigen se Aaron Lennon snurra med motståndarbackar på högerkanten. Enligt Jols uttalande på officiella finns i alla fall chansen. I anfallet är Keane, precis som Lennon, återigen tillgänglig men Defoe och Berbatov startar högst troligt matchen.

Ledley King, Jermaine Jenas, Mido and Paul Stalteri är som sagt skadade medan Hossam Ghaly förmodligen får vila efter den spräckta läppen och de utslagna tänderna från det senaste mötet med Portsmouth och en viss Noe Pamarot.

Hur slutar då matchen? Undertecknad tippar med hjärtat och säger 2-1 till Spurs. Med tanke på Cardiffs långa formsvacka och det faktum att Lennon och Keane är tillbaka tror jag på ett positivt resultat och avancemang i FA-cupen. Målen gör Malbranque och Keane.

Cardiff (4-4-2):

N Alexander
K Gilbert – D Purse – G Loovens – K McNaughton
W Flood – R Scimeca – S McPhail – P Parry
K Campbell – M Chopra

Spurs (4-4-2):

P Robinson
P Chimbonda – M Dawson – C Davenport – Y-P Lee
D Murphy – D Zokora – T Huddlestone – S Malbranque
J Defoe – D Berbatov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.