Terminsbetyg för hösten 2006

Tottenham har nu avverkat halva spelåret 2006/2007. Förhoppningsvis kommer vi att kunna glädja oss åt antingen en framskjuten placering i Premier League eller en cuptriumf till våren. Chefredaktören har studerat spelartruppen och bedömt varje spelares prestationer under hösten.

SPELAROMDÖMEN:
***** = Världsklass
**** = Mycket bra
*** = Bra
** = Godkänd
* = Underkänd

MÅLVAKTER

1 Paul Robinson ****
”Robbo” är utan tvekan en av ligans bästa och pålitligaste målvakter. Englands nummer ett är en ledargestalt som ger laget stadga och styr utespelarna med pondus. Inte sedan Pat Jennings dagar har vi haft en bollmotare av så pass hög standard. Bortsett från några få misstag har Robinson inte gjort någon besviken denna höst.

12 Radek Cerny ***
Tjecken är en tacksam reservmålvakt. Veteranen Cerny klagar aldrig och är alltid beredd att gå in och göra sitt jobb om så krävs.

FÖRSVARARE

2 Pascal Chimbonda ***
Fransmannen köptes in i sensomras efter att ha gjort dundersuccé i Wigan. Chimbonda tog direkt hand om platsen som högerback. 27-åringen har bidragit med kraftfullt närkampsspel, offensivlusta och spelskicklighet. I egenskap av sin goda teknik och spelsinne tillför han en ny dimension i anfallsspelet som vi saknat under åren med Noé Pamarot och Paul Stalteri. Chimbonda har inte nått upp till en lika hög standard som under förra säsongen, men han är trots det en av ligans bästa högerbackar.

3 Young-Pyo Lee ***
I samband med att Benoit Assou-Ekotto värvades ryktades sydkoreanen vara på väg bort. Serie A-klubben Roma nämndes som en tänkbar destination. Flytten förverkligades inte. Lee stannade och startade spelåret som högerback när Stalteri var skadad, men Chimbonda’s ankomst ledde till att Lee hamnade på bänken. Många trodde kanske att han skulle tröttna, vika ner sig och begära en flytt. Nä, han knöt näven och tog tillbaka sin ursprungliga position som vänsterback. Starkt.

7 Paul Stalteri **
Hårdhudade italienskättade kanadicken har spenderat merparten av hösten med att kurera sig vid sidan av gräsplanen. Senast är det knäet som krånglar. Stalteri är annars en fullt kapabel Premier League-spelare. Underskattad.

20 Michael Dawson ****
Mittbacken har utvecklats ett snäpp för varje år. Tuff, stark, följsam och vältajmade glidtacklingar är det som karaktäriserar honom bäst. ”Daws” är majestätisk i luften och fick kröna detta epitet med nickmålet mot Chelsea. En sak han måste förbättra är samspelet med andra mittbackar. Tillsammans med King är de närapå omutbara, men utan King blir Dawson märkbart mänskligare.

26 Ledley King *****
Ja, vad ska man säga? Fantastisk. King är kapten och leder laget med stil, klass och elegans. ”Ledders” visar inte enbart pondus i försvarsspelet utan är skicklig på att sätta igång spelet och bekväm med bollen vid fötterna. Helt klart en av ligans främsta mittbackar. Sett till hela hösten har King varit lagets bästa spelare.

27 Calum Davenport **
Han är numera förstareserv till mittbacksduon Dawson och King. Davenport är mycket stark i luftrummet och jobbig att möta i närkamperna. Svagheten sitter i snabba spelvändningar och passningsspelet längs marken. Det måste förbättras. I början av säsongen drabbades ”Cal” av ett näsbrott, en utvisning och till råga på allt prickade han in ett självmål. I matchen mot Manchester City vände oturen då han snyggt nickade in 1-0.

29 Philip Ifil **
20-åringen har svårt att slå sig in. Både Chimbonda och Stalteri står i vägen på positionen som högerback. Dessutom kan ju både Ghaly och Lee fylla in om det skulle vara nödvändigt. I samband med att Stephen Carr såldes till Newcastle fick Ifil chansen mot Liverpool i Premier League i augusti 2004. Ifil lånades förra året ut till Millwall för att luftas och skaffa erfarenhet. I höst har det blivit en match mot Port Vale i Ligacupen, men därefter har ingenting hänt. Ifil är duktig med boll men lite väl vek i närkamperna.

30 Anthony Gardner **
Stackars Tony. I år har han varit rejält skadedrabbad och till råga på allt har Davenport passerat honom i kön efter Dawson och King. Anthony Gardner är annars en kapabel mittback som fortfarande har en roll att spela.

32 Benoit Assou-Ekotto **
Franskfödde kamerunaren värvades i somras från Lens. Assou-Ekotto tog direkt platsen som vänsterback och visade funktionell teknik, en känslig vänsterfot och löpvillighet. Han är ung och det syns. 22-åringen blandar fina insatser med verkliga bottennapp. I vissa situationer ser han nonchalant och slarvig ut. Positionsspelet måste också förbättras. Där har han mycket att lära. De sista matcherna har fått se från bänken eller läktaren. Young-Pyo Lee är i dagsläget Jols förstaval som vänsterback, men förhoppningsvis biter Benoit i det sura äpplet och kämpar tillbaka.

35 Dorian Dervite ***
Fransmannen är bara 18 år. Den vänsterfotade mittbacken debuterade mot Port Vale i Ligacupen och spelade hela matchen bredvid Michael Dawson. Han tilldelades höga betyg och nickade dessutom in ett mål som dock underkändes. Trots sin ungdom är han urstark och är begåvad med ett välutvecklat spelsinne och känslig vänsterfot. Dervite är snart mogen för större uppgifter.

MITTFÄLTARE

4 Didier Zokora **
Ivorianen handplockades till Spurs av sportdirektör Damien Comolli och köptes in för dyra pengar. Zokora är en tvåvägsspelare och mer lik Jermaine Jenas än Michael Carrick. ”Zok” är duktig på att gå ner och hämta boll, men inte alls så säker på att distribuera. Han har god fysik, är snabb och rapp i löpningarna. Trots detta har han haft svårt att övertyga och acklimatisera sig till tempot och spelet i Premier League. Zokora ger alltför ofta bort bollen och måste även tygla sitt temperament. Västafrikanen har trots allt mycket spel i sig. Det visade han under VM. Frågan är bara om han hinner visa det i Premier League?

5 Edgar Davids *
En skugga av sitt forna jag. Det är tråkigt att se en ikon som Davids tyna bort. Förra hösten var han en av Spurs klart bästa spelare. Vid nyår åkte han på en skada som sedan hämmade hans framfart. Under sommaren har brottats med småskador och ögonproblem. Tempot och aggressiviteten i kroppen har försvunnit och han missar passningar och hinner inte längre fram i duellerna. Bli inte förvånade om Edgar Davids hittar en ny klubb i januari.

6 Teemu Tainio ***
Den finske lappen ger oss alltid energi, vilja, fart och finess. Tråkigt nog är han plågad av sin uppoffrande spelstil och dras ofta med småskavanker. Tainio är trots det fortsättningsvis en viktig ingrediens i Jols lagbygge.

8 Jermaine Jenas ***
Engelsmannen är en mycket begåvad djupledslöpare med näsa för mål och en av ligans bästa tvåvägsspelare, otroligt uthållig och särskilt nyttig i defensiven. Andra delen av hösten förstördes av en ankelskada.

13 Danny Murphy **
Mittfältaren var på väg till London N17 redan under sommaren 2004, fast hamnade till slut i Charlton. Ett och ett halvt år senare anslöt han till White Hart Lane och nu har ett år gått utan att han satt sin prägel på laget. Murphy är egentligen en mycket skicklig fotbollsspelare, men något tycks ha hänt. I januari öppnar transferfönstret. Kommer Spurs neka om det kommer ett bud i januari?

14 Hossam Ghaly ***
Det dröjde ett halvår innan egyptiern kunde spela. Innan dess led han av en skada från tiden i Feyenoord. Jol väntade på honom och Ghaly har visat att han håller för spel i Premier League. Han är slitstark, allsidig, aggressiv och visar prov på funktionell teknik. Ghaly är inte en spelare för startelvan men likväl en god truppmedlem.

15 Steed Malbranque ****
Belgienfödde fransmannen är en en superb tekniker. Kvick i både tanke och rörelse sätter han myror i huvudet på motståndare. Malbranque var skadad när han köptes från Fulham och bara det är ett tecken gott nog hur högt han är ansedd hos ledningen. Om han bara får chansen under en längre period kommer Spurs ha lika stor nytta av hans tempoväxlingar, genomskärande passningar, luriga dribblingar och kämpaglöd som Fulham hade under fem säsonger.

16 Reto Ziegler *
Schweizaren har stannat upp i utvecklingen. Reto trampar vatten. I höst har han agerat färglös inhoppare. Blir han återigen utlånad eller såld för gott?

22 Tom Huddlestone ****
Med sitt lugna, harmoniska och trygga uppträdande, effektiva och vackra passningsspel och sin kraftfulla fysik är han som klippt och skuren för rollen som playmaker. Tom Huddlestone är en diamant som Spurs kommer att ha gigantisk nytta av i många år framöver.

24 Jamie O'Hara **
O’Hara är en 20-årig grovjobbare. Han är ett komplement på bänken om någon av de övriga mittfältarna skulle vara skadade eller avstängda.

25 Aaron Lennon ****
Högeryttern från Leeds är en av ligans mest underhållande spelare. Kombinationen av briljant teknik och exceptionell snabbhet gör honom till ett konstant hot mot motståndarmålet. ”Azza” besitter en genombrottsförmåga som ger Spurs en helt annan dimension i anfallsspelet. Målet mot Chelsea är redan en klassiker. Aaron Lennon är ännu bara 19 år.

ANFALLARE

9 Dimitar Berbatov ****
”Berba” är en högklassig anfallare. Bulgaren är lika mycket målskytt som framspelare. Han är väldigt skicklig på att täcka bollen och bereda väg åt sina medspelare. Om vi har tur kan Berbatov utvecklas till en målmaskin som skjuter 20 mål per säsong i Premier League. Det ser lovande ut.

10 Robbie Keane ***
En artist från Dublin. I matchen mot Chelsea var Robbie magnifik och visade varför han är Tottenhams bäste och talangfullaste fotbollsspelare. Tyvärr har formen varit lite upp-och-ner och just nu jobbar han för att komma tillbaka efter en knäskada, men irländaren kommer tillbaka. Var säkra på det.

11 Mido **
Ahmed Hossam har genomlidit en tung höst. Han lider av en efterhängsen ljumskskada som hämmar hans prestationer. Trots det har det blivit tre mål.

18 Jermain Defoe ***
”JD” är troligtvis den mest naturliga avslutaren av samtliga aktiva engelska anfallare. Vesselsnabb, hugger som en reptil och skjuter som en häst sparkar. I höst har han trots ihärdiga transferrykten skjutit 12 mål och är med det Spurs bäste målskytt. Varför skulle då Jol vilja sälja honom?

28 Lee Barnard *
”Barney” var förra årets skyttekung i reservlaget och hoppade in i slutet av några matcher i Premier League. Han gjorde inte bort sig. Men i höst har det gått trögt. Barnard har varit skadad och p.g.a. den hårda konkurrensen fått hålla till i reservlaget. Dags för utlåning?

39 Andrew Barcham *
20-åringen fick chansen i anfallet mot Port Vale i Ligacupen och spelade 65 minuter innan han byttes ut mot Berbatov. Därefter har han fått nöja sig med reservlaget.

UTLÅNADE SPELARE

Mark Yeates, Hull City FC
Irländske yttern har matchats sparsamt i andraligan. Tveksamt om Yeates har någon framtid i Spurs.

Rodrigo Defendi, AS Roma
Den mystiske brassen bidar sin tid i den eviga staden. Defendi slåss mot Philippe Mexes, Christian Chivu och Matteo Ferrari om två platser som mittback och har det minst sagt tufft.

Wayne Routledge, Fulham FC
Skicklig dribbler som lite orättvist lånats ut två år i följd. I och med att Jimmy Bullard bröt benet har Routledge fått spela frekvent och inte på något sätt skämt ut sig.

Charlie Lee, Millwall FC
19-årige Lee anses i sällskap med Dorian Dervite vara Spurs mest lovande mittback. Han har sedan i november spelat fyra matcher för Millwall och får genom detta nyttig erfarenhet av ligaspel på seniornivå.

Marton Fulop, Sunderland AFC
Ungraren debuterade för Black Cats i början av december och tycks bli kvar. Han ingår troligtvis i en bytesaffär där Spurs får Ben Alnwick.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.