Inför Newcastle – Spurs

Ännu en svår bortamatch att försöka knäcka. Men nu kanske spöket på bortaplan är borta?

Tottenham spelade i veckan en match mot Southend i Ligacupens kvartsfinal. En match som egentligen skulle bli en promenadseger. Fast, sen när blev det som man ville? Det blev en jämn kamp där Jermain Defoe avgjorde med fem minuter kvar av förlängningen.

Det blev alltså några minuter extra i benen för spelarna. Nu var det inte ordinarie lag och målvakten Paul Robinson gick ut häromdagen och berättade att en extra halvtimme inte gör någon skillnad hos ett proffs. Han menar att förlängningen inte ska ha någon betydelse för spelarnas krafter i matchen mot Newcastle.

Newcastle senaste match i ligan var mot Watford på hemmaplan. Det blev 2-1 efter att Obafemi Martins frälst sitt lag sent i matchen, och därmed gjorde sitt andra mål för aftonen.
Watford har inte direkt imponerat i ligan och att avgöra såpass sent mot jumbolaget på hemmaplan är inte imponerande. Fast de gjorde sitt jobb och vann matchen – det är det som räknas.
Newcastle har i överlag inte motsvarat de förväntningarna klubben haft på sig. De har flera duktiga spelare i James Milner, Scott Parker, Obafemi Martins, Emre Belözüglü, Damien Duff och en viss Stephen Carr. Klubben ligger på trettonde plats i ligan och har inget överdrivet skrämmande hemmafacit. Fyra vinster, två lika och tre förluster är vad de har bidragit med på St James' Park i ligaspelet.

Förra året gjorde Newcastle kanske sin bästa match i just den här matchen. Hemma mot Tottenham. Skatorna vann med 3-1 och gjorde det på ett mycket rättvist sätt. Året innan vann de med 4-0 i motsvarande möte.

Sedan blir man inte gladare av att nämna Tottenhams bortafacit så här långt i ligan. En vinst, tre lika och fem förluster är långt ifrån godkänt. Nu kom ändå vinsten i den senaste bortamatchen och kanske är de på gång även utanför White Hart Lane när det gäller engelsk mark? För i UEFA-cupen har bortaspelet gått bra.

Trots det bedrövliga bortspelet ligger Tottenham på en sjunde plats med tre poäng upp till trean. Det säger nog en hel del om hur starka vi är på hemmaplan.

Newcastles senaste match var, precis som Tottenham, i ligacupen. De hade lite tuffare motstånd än Spurs då de mötte Chelsea. Fast matchen avgjordes inte förrän i 80de minuten genom Didier Drogba.

Läget i Newcastle är ganska lugnt. Celestine Babayaro är tillbaka efter avstängning och Duff ska testas inför matchen. Annars är det Michael Owen som är borta från spel.

I Tottenham saknas fortfarande Jenas och Keane. Lennon kommer att testas inför matchen, så det är fortfarande oklart hur det blir med honom. Troligen kommer han få vila den här matchen med. Desto bättre är Zokora tillbaka efter sin avstängning.

Det är egentligen ingen enskild spelare att hålla koll på i Newcastle. De har ett bra lag som ska kunna prestera bättre. Jag vet inte vart felet ligger egentligen. Fast ett extra öga ska man nog ha på Oba Oba Martins som har ultraspeed, och han gjorde trots allt två mål senast.