Spurs – Southend 1-0

Det satt långt inne. I förlängningen med fem minuter kvar att spela slog Jermain Defoe in det förlösande segermålet. Spurs är nu vidare till semifinal i Ligacupen.

Den på förhand relativt enkla lottningen i Ligacupens kvartsfinal visade sig bli betydligt svårare än väntat. Gästande Southend gav allt i en match som framförallt präglades av hemmaspelarnas oskärpa framför motståndarnas mål. Spurs skapade en hel del bra chanser men varken Mido, Defoe eller någon annan lyckades överlista gästernas duktige målvakt Darryl Flahavan.

Som väntat vilades flera ordinarie spelare. Detta innebar att normala bänknötare som Davenport, Stalteri och Murphy fick chansen från start. I anfallet gjorde Mido formstarke Defoe sällskap. Med andra ord började Berbatov på bänken. Den bulgariske anfallaren skulle dock få en av huvudrollerna senare i matchen.

Att Spurs inte fick hål på gästerna i inledningen bidrog säkerligen till det överraskande resultatet. Southend växte nämligen in i matchen och ju längre tiden gick desto mer trodde spelarna på ett bra resultat. Att en högst sensationell semifinalplats hägrade spelade naturligtvis också in.

Matchens första räddning kom i den tionde minuten när Assou- Ekotto testade Flahavan med en frispark. Drygt tio minuter senare var det väldigt nära att Spurs lyckades spräcka den så viktiga nollan. På pass från Defoe dunkade Mido bollen i underkanten av ribban. Ett par minuter senare nickade Murphy tätt utanför på Stalteris fina inlägg.

Samarbetet mellan de båda anfallarna fortsatte strax innan paus. Mido avancerade på vänsterkanten men inlägget gick precis över Defoe vid den första stolpen. Även Southend hade en bra chans innan domaren blåste av den första halvleken men som tur var täckte Stalteri mittfältaren Campbell-Ryces skott.

Den andra halvleken startade med chanser för både Malbranque och Defoe. Flahavan var dock åter med på noterna och parerade. Med kvarten kvar var gästerna för andra gången i matchen nära när Sodje nickade en hörna tätt utanför. Ett mål där hade inneburit en nervdallrande avslutning.

I den 89:e minuten trodde nog många på White Hart Lane att avgörandet skulle komma. I ett kort ögonblick var de flesta nära att brista ut i jubel men Southendkeepern gjorde då matchens bästa ingripande. Tom Huddlestone slog en av sina patenterade frisparkar långt ut från vänster och Mido mötte perfekt. Flahavan sträckte dock ut i sin fulla längd och tippade bollen till hörna. Räddningen tog matchen till förlängning.

Den första förlängningskvarten hände inte mycket. I den andra hettade det dock till en del. Inbytte Berbatov började röra på sig och tillsammans med Mido och Defoe såg han också till att matchen avgjordes i den 114:e matchminuten. Succéanfallaren hittade Mido på vänsterkanten och egyptiern slog en hårt pressad boll till Defoe som på ett uppoffrande sätt förpassade bollen i nät. Vilt jubel utbröt på läktarna och Spurs avancerade till semifinal.

Låt oss nu hoppas på en ny skön bortaseger på lördag då Newcastle väntar på St James' Park.

Spurs (4-4-2):

P Robinson
P Stalteri – M Dawson – C Davenport – B Assou-Ekotto
T Tainio (E Davids 56) – T Huddlestone – S Malbranque – D Murphy (D Berbatov 76)
J Defoe – Mido

Avbytare: R Cerny, A Gardner, Y-P Lee.

Southend (4-4-2):

D Flahavan
L Hunt – S Prior (P Clarke 24) – E Sodje – S Hammell
J Campbell-Ryce (G Hooper 114) – K Maher – A McCormack (S Francis 118) – M Gower
F Eastwood – L Bradbury

Avbytare: J Welch, B Paynter.

Målskyttar:
1-0 Jermain Defoe 115

Varningar:
Alan McCormack 29
Steven Hammell 69
Paul Stalteri 118

Domare: Phil Dowd

Publik: 35 811 åskådare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.