Besiktas – Spurs 0-2

En imponerande och skön seger. Ikväll visade spelarna stor pondus och avfärdade turkiska topplaget Besiktas på ett kokande Inönü. Hossam Ghaly tog tag i taktpinnen och knäade in 1-0 och Dimitar Berbatov satte spiken i kistan genom att ta trycka dit 2-0. Perfekt start för Lilywhites i UEFA-cupgruppspelet!

Besiktas har aldrig slagit ett engelskt lag på hemmaplan förut och de gjorde det inte i går kväll heller. Vi fick ett slagkraftigt lag på benen efter den sista tidens skadeproblem. Ledley King var tillbaka och visade varför han är en av världens bästa försvarare. Tom Huddlestone tog platsen som balansspelare på mitten. Och på topp hade vi våra förstaval Dimitar Berbatov och Robbie Keane.

Som vi spelade! Tottenham kontrollerade skéendet från första stund och Berbatov hade en boll i nät efter 12 minuter som dock blev bortdömd p.g.a. offside. Han skulle få chansen senare i matchen. Vårt mittfält hade kontrollen och backlinjen var stabil och understödde anfallen som man önskar. Försvarsspelet gjorde att Besiktas blev tvungna att ta avslut från distans men då stod Robinson i vägen med ett par bra räddningar.

Efter 31 minuter får Hossam Ghaly bollen i fritt läge han skjuter med vänstern rakt på målvakten, bollen studsar på hans högerknä och far i en vid båge in i mål. Tur javisst men välförtjänt. Ghalys första mål för Spurs.

Matchens absoluta klassmål kom i 63:e minuten när Berbatov gör 0-2. Jag undrar om inte den gode Dimitar såg VM-bronsmatchen 1994 mellan Sverige och just Bulgarien för det var en spegelvänd kopia av Henrik Larssons mål i den matchen. Två försvarare och en målvakt ligger i gräset efteråt och undrade vad som hände. Han får gärna visa oss fler gånger hur han gjorde.

Publiken på İnönü i Istanbul är en högljudd engagerad skara som fick mycket beröm efter matchen av Martin Jol. Det kallas sportsmanship och det är alltid skönt att få se sina fördomar komma på skam.

Spurs gjorde säsongens bästa insats och jag tror att hopplösheten från början av säsongen kan vara ett minne blott. Vi har West Ham United hemma på söndag och jag tror att vi tar med oss den här vinsten och visar Hammers var skåpet ska stå eller som det heter på engelska ”where the cupboard should be”.

I den andra matchen i vår grupp tog Club Brügge en poäng av Bayer Leverkusen i en match som slutade 1-1. Våra svåraste konkurrenter inför gruppspelet har båda tappat poäng och jag tror att vi har en god chans att ta oss vidare till nästa steg. Där väntar oss 31 lag, 23 från gruppspelet och 8 treor från Champions League-grupperna. Det vore underbart om Spurs kunde ta sig till finalen i Glasgow i maj, men först har vi ett antal matcher framför oss. Fast drömma får man ju….