Spurs – Portsmouth 2-1

Äntligen! Tottenham gör mål och vinner igen. Dagens match mot Pompey startade på bästa tänkbara vis. Danny Murphy såg till att göra slut på måltorkan redan efter 42 sekunder. I första halvlek visade Spurs fina takter för att i andra halvlek dra ner på tempot. Vi klarar tre poäng, vilket trots allt är viktigast.

Martin Jol valde något överraskande att bänka Robbie Keane efter dennes insats i UEFA-cupen i torsdags och med Dimitar Berbatov tillbaka efter skada var det ett helt nytt anfallspar som fick chansen i den viktiga matchen mot Portsmouth. Bulgaren visade direkt prov på sina kvaliteter när han redan i matchens första anfall var inblandad i Danny Murphys ledningsmål.

Berbatov nickade från nära håll Defoes fina inlägg och gästernas målvakt David James klarade inte av att hålla bollen som lite turligt letade sig fram till en framrusande Murphy. Mittfältaren kunde enkelt förpassa bollen i mål. Glädjen hos hemmaspelarna var av förståeliga skäl stor och betydde framförallt mycket för målskytten själv som haft en tung start på tiden i klubben.

Murphy gjorde för övrigt en av sina bättre matcher i Spurströjan och visade att han blir att räkna med i höst. Den ettrige mittfältaren fick också matchens andra stora chans tretton minuter senare när hans skruvade vänsterskott räddades av James.

Med den fina starten i ryggen fortsatte Spurs att trumma på och det märktes tydligt att mycket av den ängslighet som fanns inför matchen hade släppt. Anförda av mittfältsgiganten Didier Zokora fyllde mittfältet på bättre än tidigare vilket innebar bättre tryck framåt. Just Zokora ordnade också, med betoning på ordnade, den straff som Defoe distinkt slog in efter 34 minuters spel. En förtvivlad Pedro Mendes, som aldrig rörde Zokora, kunde bara se på när Spurs gick upp till en tvåmålsledning.

Vad som efter målet såg ut att bli en enkel seger blev dock, efter att Nwankwo Kanu reducerat fem minuter senare, istället en tuff match. Målet kom efter att Gary O'Neil utnyttjat Assou-Ekottos passiva försvarsspel och därefter hittat den långe nigerianen med ett perfekt inlägg från högerkanten. Anfallaren satte dit pannan, styrde bollen i nät och det var helt plötsligt match igen.

I paus tvingades sedan Pascal Chimbonda avbryta matchen. Högerbacken ersattes av unge Tom Huddlestone som tog plats på mittfältet medan Hossam Ghaly fick ta klivet ned på fransmannens plats. Trots förändringarna i hemmalaget och det faktum att gästerna jagade en kvittering kom gästerna aldrig riktigt nära. Detta mycket tack vare ett starkt försvar med Ledley King som försvarschef.

Jermaine Jenas, som svarade för en hårresande och ödesdiger miss i den senaste ligamatchen mot Liverpool, hade Spurs två bästa chanser i den andra halvleken då han först missade bollen i upplagt läge och sedan sköt över efter en fin soloprestation i Portsmouths straffområde. Det vill sig uppenbarligen inte riktigt för landslagsmittfältaren som dock, tillsammans med hela laget, ska ha beröm för sin arbetsinsats.

I slutet var det dock mycket nära att kvällen förstördes och vore det inte för Robinsons fina reaktionsförmåga hade matchen istället slutat oavgjord. Landslagsmålvakten gjorde lyckligtvis en kanonräddning på Lomana LuaLuas nick och räddade därmed tre oerhört viktiga poäng för Spurs. Marschen mot toppen har därmed börjat!

Spurs (4-4-2):

P Robinson
P Chimbonda (T Huddlestone 46) – M Dawson (C Davenport 80) – L King – B Assou-Ekotto
H Ghaly – J Jenas – D Zokora – D Murphy
J Defoe – D Berbatov (R Keane 72)

Avbytare: R Cerny, Mido.

Portsmouth (4-4-2):

D James
G Johnson – L Primus – S Campbell – D Stefanovic (M Taylor 64)
G O´Neil – P Mendes – S Davis (B Mwaruwari 64) – N Kranjcar
N Kanu (A Cole 71) – L LuaLua

Avbytare: D Kiely, N Pamarot.

Målskyttar:
1-0 Danny Murphy 1
2-0 Jermain Defoe 34 straff
2-1 Nwankwo Kanu 39

Domare: Chris Foy

Publik: 36 063 åskådare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.