Inför Slavia Praha – Spurs

Så var det då äntligen dags för Spurs att göra comeback i de europeiska cuperna igen, för övrigt för första gången sedan hösten 1999. Den gången blev det en snabb sorti ur turneringen då tyska Kaiserslautern stod i vägen för vidare avancemang. Låt oss hoppas på en bättre insats denna gång.

Efter en trög start på ligaspelet får vi hoppas att Spurs hittar spelet i det första av två möten mot tjeckiska Slavia Praha. Ett Slavia som för inlett säsongen ganska mediokert och för närvarande, efter sex spelade omgångar, ligger åtta i den tjeckiska ligan. Med andra ord är det inte direkt något storlag Spurs tar sig an på torsdagskvällen.

Därmed inte sagt att det kommer bli någon lätt match i Prag. Slavia, som är en av Europas äldsta klubbar då klubben bildades 1892. Klubben hade sin storhetstid innan andra världskriget då laget dominerade den dåvarande tjeckoslovakiska fotbollen. Sedan dröjde det nästan 50 år innan laget lyckades ta sig tillbaka till den europeiska fotbollen på allvar och under den senaste tioårsperioden har klubben faktiskt firat stora triumfer i framförallt Uefacupen där man i slutet av nittiotalet var framme i både kvartsfinal (-99) och semifinal (-96). Däremellan tog man sig också till kvartsfinal i cupvinnarcupen (-97).

Klubben har också fostrat en del välkända profiler genom åren. Vladimir Smicer, Patrick Berger, Radek Bejbl samt vår egen Radek Cerný är några av de Slaviaprodukter som gjort sig namn i den europeiska fotbollen.

Vänder vi blickarna mot Spurs är det som sagt ett lag utan självförtroende som gör entré i Uefacupen. Tre förluster på de inledande fyra matcherna i ligan har naturligtvis satt sina spår. Men det faktum att lagkapten Ledley King gjorde en efterlängtad comeback i lördags mot Manchester United får förmodligen många Spurssupporters att tro på en snar vändning. Förhoppningsvis får vi i morgon se prov på den fina fotboll Spurs spelade under förra året.

Positivt är också att kreative finländaren Temuu Tainio återkommer efter att ha stått över helgens ligaomgång på grund av hårt matchande. Tainios offensiva kvaliteter kommer definitivt att behövas i matchen mot Slavia. En annan glad nyhet är att Lennon väntas finnas med i truppen igen efter sina knäproblem.

Laget i övrigt då? Robinson fortsätter med stor sannoliket i målet bakom en backlinje bestående av senaste tillskottet, den härligt offensive Chimbonda, Dawson, King och Assou-Ekotto. Äntligen dags att spela ihop denna kvartett som definitivt har potential att bli den stabila försvarsenhet Spurs så väl behöver.

Mittfältet känns lite mer osäkert i dagsläget men en kvalificerad gissning är att Tainio och Lennon spelar, förutsatt att Lennon är helt frisk. Centralt återstår att se om Jol återigen väljer att spela Davids och Jenas eller om Zokora, som spelade från start sist, nu spelat till sig en plats på det defensiva mittfältet. Framåt lär Keane spela med antingen Mido eller Defoe.

Hur slutar då matchen? Jag både tror och hoppas på en relativt bekväm 2-0 vinst efter mål av Tainio och Keane! Dags att vända trenden och börja vinna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.