Inför Arsenal – Spurs

Tottenham ska spela sin viktigaste match mot Arsenal sedan lagen möttes i semifinal i FA-cupen 2001 på Old Trafford. Eller kanske är denna match viktigare än så?

Det är inte bara en fjärdeplats i ligan som står på spel, inte heller att det är ett oerhört hett derby med sedvanlig ära på spel, utan kanske att det just är den sista gången lagen ska spela på Highbury. Arsenal vann ligan på White Hart Lane säsongen då de var obesegrade rakt igenom. Nu har Spurs chansen att lägga ett lite bättre minne för fansen, nämligen att stänga Highbury med en vinst, som inte bara blir det sista som sker lagen emellan på den planen, utan även möjligen spela bort Arsenal från Champions League, vilket kanske vore den största njutningen enligt mig.

Nu ska vi inte ropa hej innan vi är över ån, och det är trots allt ett hot att Arsenal redan i år kan gå hela vägen i Champions League vilket i sig skulle vara riktigt illa, framförallt om Spurs lyckas dra det längre strået och faktiskt lyckas ta fjärde och sista Champions League-platsen.

Problemet är just att Arsenal då puttar bort Spurs från nämnda plats och tar den i egenskap av att få möjligheten att försvara titeln kommande Champions League-säsong. Allt detta p.g.a. att Arsenal i sånt fall skulle misslyckas med att kvalificera sig till sagda och nämnda liga/cup och vara tvungen att ta någon annat lags plats då de själva inte är tillräckligt bra för Champions League. Liverpool startade detta då de förra året vann mästarligan men samtidigt misslyckas att kvalificera sig genom ligan i England. Då var det Everton som knep fjärdeplatsen och innebar i grunden att det var samma problematik då som det kan bli i år. Två grannlag som kanske inte hyser den största kärleken för varandra, och så kan det ena, trots att de är sämre i ligan, putta ur det bättre laget från Champions League-kval, genom att vinna turneringen.

Då, när Pool vann Champions League, så gjordes det en dispens och fler än fyra lag fick äntra kvalet. Liverpool fick alltså chansen/möjligheten att försvara titeln, och Everton fick behålla sin kvalplats genom att de spelat till sig den i ligan. Detta kommer inte att ske i år, då stofilerna hos FA nu har vaknat till liv och kommit på att bollen är rund och att det kan faktiskt hända tingestar i fotboll som inte är helt kontrollerbara, d.v.s. ett lag kanske inte kommer att hamna på kvalplats inför kommande säsong men samtidigt vinna Champions League.

Nu har de dock sett till att kunna kontrollera detta delvis på just det sätt som kan stå Tottenham väldigt dyrt samt ge Arsenal ytterligare ett tillfälle att ta en plats som Tottenham sportsmässigt spelat sig till, men Arsenal tar. Denna regel kan det tyckas vad som helst om. Själv tycker jag att den gynnar de redan stora lagen som syns mest i media och man är orolig över att kanske tittarsiffror och intresse svalnar om t.ex. Villarreal och Lyon skulle spela en final i Champions League ett år. Själv tycker jag att de som är bäst i ligan ska få chansen att kommande år visa det i den just namngivna cupen/ligan. Risken är liten att vi får döpa om den till "Almost fourth last year league".

Nog om detta, jag sitter bara och hetsar upp mig för något som inte kommer att ske, och gör det så, kommer min gamla arbetskontakter på norra kyrkogården att vara väl till hands.

Arsenal spelade som bekant mot Villarreal på Highbury. En kort parentes om detta med Highbury. Jag har oerhört svårt att titta på fotboll därifrån, inte enbart för att det alltid är Arsenal som är ena laget, utan för att planen från början är grymt liten – liganss minsta – och att de dessutom har ställt kameran i en så taskig vinkel så det ser ut som om det är fem meter mellan straffområdet och mittcirkeln, samt att planen är c:a sju meter bred, på sina ställen.

1-0 till Arsenal och detta är ett inte hel kasst resultat för Tottenham som kan hoppas på mer än redan borträknade Sol Campbell som fick en smäll över näsan mot Portsmouth. Det finns således vare sig en King eller "queen" på planen. Thierry Henry tordes börja på bänken då Arsene Wenger prioriterar CL-bucklan, vilket jag inte kan annat än förstå. Dock kan det alltså skita sig i böjen om Spurs lyckas med bravaden att vinna eller rent av spela lika. Då kan det i slutändan bli Tottenham som tar den viktiga fjärdeplatsen och Arsenal far ur redan på bortaplan mot Villarreal eller i final mot Barcelona eller Milan.

Jag tror Arsenal ställer upp med samma startelva som mot West Bromwich och möjligen låter Ljungberg och Henry komma in om det mot förmodan inte blir något ledningsmål före 65:e. En skada på Henry kan dock hämma Arsenals chanser rejält, då det är knappt en månad till CL-finalen i Paris och utan Henry står Arsenal sig ganska slätt, som vi tidigare har sett. Frågan är vad som skulle ske med Arsenal med en ny arena, men endast en UEFA-cupplats att locka stjärnorna med kommande säsong. Spännande!

Arsenal (4-4-2):

J Lehmann
E Eboué – P Senderos – K Touré – M Flamini
A Hleb – Gilverto – V Diaby – J A Reyes
T Henry – E Adebayor

Avbytare: M Poom, J Djourou, F Ljungberg, R Pires, R Van Persie.

Spurs (4-4-2):

P Robinson
P Stalteri – M Dawson – C Davenport – Y-P Lee
A Lennon – D Murphy – M Carrick – E Davids
R Keane – J Defoe

Avbytare: R Cerny, S Kelly, T Huddlestone, H Ghaly, Mido.

Mido, Anthony Gardner, Teemu Tainio och Edgar Davids är osäkra medan Ledley King är garanterat, säkert och absolut borta. Känns som om den mannen hade behövts på lördag. Jermaine Jenas saknas också. En smäll på skenbenet tog såpass illa att engelsmannen måste vila ett par dagar.

Går detta vägen gått folk, så skriver jag under på att säsongen är den bästa sedan David Ginola tog oss ut i Europa 1999, och skulle vi vinna den sista matchen av alla matcher lagen emellan på Highbury, så spelar det kanske inte så stor roll om vi går till CL-kval.

Minnen och riktigt roliga t-shirts bli nog längre konserverade i Tottenhams fall.

Tips: 2-1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.