Spurs – Manchester United 1-2

Besvikelse. Trots stundtals bra spel blir det förlust, 1-2. Flera fina målchanser skapades, men Spurs klarade inte av att kvittera. Ett fatalt misstag av Young-Pyo Lee i försvarsarbetet blev ödesdigert för matchens utgång. Idag delas extra beröm ut till Robinson, Stalteri och Keane.

Matchen mellan de båda topplagen inleddes i ett mycket högt tempo. Bollen hölls på backen och publiken bjöds på flera fina anfallskombinationer, framförallt från hemmaspelarna. Matchens första heta målchans kom redan i den andra matchminuten när Michael Carrick spelade loss Aaron Lennon på högerkanten som i sin tur hittade in till en framstormande Jermain Defoe som placerade bollen tätt utanför.

Fyra minuter senare fick Spurs frispark på vänsterkanten, en frispark som Carrick tog hand om och lyfte mot den bortre stolpen. Bollen gick i en båge över gästernas försvar och damp ner rakt framför Michael Dawson som fläkte sig fram och styrde bollen mot mål. Denna gång stod dock Edwin Van der Sar i Uniteds mål i vägen.

Så, efter en lysande start på matchen, kontrade United. Van Nistelrooy mötte, spelade ut bollen till Cristiano Ronaldo som tog sig förbi Paul Stalteri innan han med en mycket skickligt slagen yttersida hittade Wayne Rooney som slog in bollen i tomt mål. Målet kom väldigt olägligt efter den fina starten på matchen.

Väl medvetna om vikten av att få med sig poäng i matchen repade Spurs dock mod. Man fortsatte med sitt offensiva spel och i den 12:e minuten skapade Defoe och Robbie Keane tillsammans en gyllene chans till kvittering. I ett två mot treläge hittade Defoe Keane i den högra delen av straffområdet. Medan Keane utmanade Uniteds mittback Nemanja Vidic intog Defoe ny position framför gästernas mål, varpå Keane överraskade försvaret när han istället för att skjuta valde att spela in bollen till Defoe. Anfallaren fick dock inte ordning på bollen och chansen rann ut i sanden. Tre minuter senare fick Defoe ytterligare en chans att kvittera men Van der Sar räddade denna gång Defoes skott.

Efter den händelserika första kvarten blev chanserna färre och det dröjde till den 29:e minuten innan Dawson på nytt fick en chans att ge Spurs ledningen, men precis som den första gången misslyckades mittbacken med att näta. Till skillnad från den första chansen, då Van der Sar räddade, missade Dawson denna gång målet.

Istället för en välförtjänt kvittering visade gästerna varför man är ett stabilt topplag genom att utnyttja de lägen som bjuds under en match. Laget tog vara på Lees försvarsslarv strax innan pausvilan och 0-2 var ett faktum, dock ett missvisande sådant.

Efter paus fortsatte hemmaspelarna att bjuda på fin fotboll och mycket riktigt kom också en läglig och välförtjänt kvittering sju minuter in i halvleken. Målskytt var Jermaine Jenas som satte dit bollen efter att Unitedförsvaret misslyckats med att rensa bort Keanes hörna. Närmre än så kom dock inte Spurs. Istället var United nära att utöka ledningen i matchens slutskede när Van Nistelrooy träffade målramen efter förarbete av Gary Neville och Rooney.

I och med förlusten väntar nu den viktigaste matchen Spurs har spelat på väldigt många år. När laget på lördag gästar Highbury i en match som förmodligen avgör vilket lag av de båda antagonisterna som kniper den ack så viktiga fjärdeplatsen kommer åtminstone undertecknad sitta som klistrad framför TV:n. Matchstart på lördag den 22 april, klockan 13.45. Tyvärr ser det dock ut som att Spurs får klara sig utan Ledley King som rapporteras vara borta från spel i tre till fyra veckor. Förhoppningsvis visar resterande spelare vart skåpet ska stå då det i allra högsta grad är dags för ett tronskifte i norra London.