Birmingham – Spurs 0-2

Oerhört viktig seger för Spurs i den tuffa kampen om en kvalplats till UEFA Champions League. Tottenham stred hårt och till slut gav vårt passningsspel, kvickhet och teknik utdelning på St Andrews' slitna gräsmatta. Extra kul att Aaron Lennon sköt sitt första ligamål för klubben. Överbetyg delas ut till Lennon, Michael Carrick och Michael Dawson.

Birmingham maldes till sist ner efter en lysande andra halvlek av Tottenham och detta gav säsongens femte bortaseger. De eventuella tvivel jag hade inför matchen kom på skam. Något som jag är evigt tacksam över. Nu fortsätter vi bara att titta framåt.

Tottenham visade direkt från start att man menade allvar. Redan efter fyra minuter hade JermaineDefoe, Robbie Keane och Michael Carrick med en farlig frispark oroat Birminghams straffområde. Det dröjde drygt tio minuter innan Birmingham kunde skapa något, men då blev det betydligt farligare och det var bara Michael Dawsons häl som räddade ett baklängesmål. Efter det jämnade Birmingham ut spelet och det var främst Jermaine Pennant som höll i taktpinnen på sin högerkant. Tottenhams passningsspel fastande ofta på de små ytor som fanns på mitten av planen samtidigt som Birmingham stressade Tottenham till flera bakåtpassningar. Halvlekens andra hälft körde båda lagern fast när inget av lagen sökte några alternativ. Birminghams långbollar plockades enkelt ner och Tottenhams bollar på marken hittade sällan rätt adress. Chanserna som ändå skapades var farliga. Först hade Emile Heskey en utmärkt möjlighet nära mål. Trots att han träffar bollen dåligt får han iväg ett skott som Paul Robinsson räddar. När vi väntar på att domaren ska blåsa av kommer halvlekens bästa målchans. Aaron Lennon hittar Jermaine Jennas till höger på långsidan som försöker träffa Robbie Keane med en passning snett bakåt och det är bara Mario Melchiots ben som hindar bollen från att rulla in i mål.

Andra halvlek startar precis som den första med ett Tottenham-tryck utan att man lyckas skapa några klara chanser. I den 52:a minuten berövas vi en solklar straff sedan Michael Dawson träffat Nicky Butts arm efter ett skott inne i straffområdet. Att matchens kommentator hade en annan åsikt, det begriper jag inte. Efter den fina inledningen behöll Tottenham initiativet, framförallt började Edgar Davids och Aaron Lennon börja ta för sig. Det var frukten av detta kraftiga spelövertag man kopplat som ledningsmålet kom i den 65:e minuten och det var både en vilja och en kyla som föregick målet. Först Jermain Defoes uppoffrande slit när han tar bollen av Mario Melchiot som försökte täcka ut bollen till inkast. Misstaget kostade för Defoe hittar sekunden senare Aaron Lennon med en passning där han står placerad nära straffpunkten. Med ett moget lugn fintar han bort en av försvararna. Vänsterskottet han skjuter är hårt och välplacerat i det vänstra hörnet otagbart för Birminghams målvakt Maik Taylor.

När man leder är det lätt att dra sig tillbaka och tänka på resultatet och med flera sena baklängesmål på kort tid infann sig en viss oro. En tanke som visade sig vara obefogad den här gången eftersom det var Tottenham som fortsatte att styra spelet. I den 77:e minuten avgörs matchen sedan Michael Carrick vunnit en ny närkamp på mittfältet, nådde en löpande Jermaine Jenas och som sedermera hittade Robbie vid det bortre hörnet och som enkelt kunde stöta in 2-0. Efter det sjönk viljan hos hela Birmingham-laget. Den enda chansen de hade till en reducering, den bjöd Paul Robinson sedan han missbedömt en utrusning utanför straffområdet.

Summa summarum var detta en välförtjänt seger som grundlades efter en sprudlande andra halvlek. Det finns många man kan lyfta fram idag, men jag vill hylla hela laget efter en närmast felfri insats och det var även skönt att man höll nollan. Jag vill ändå påminna er som läst min införartikel innan matchen. Där gav jag vissa tips på hur jag ville formera laget och speciellt ville jag ändra på två av platserna. In med Aaron Lennon och peta Paul Stalteri. Aaron blev målskytt och var den bäste på mitten i andra halvlek och Pauls ersättare på högerbacken Steven Kelly var efter en tidig felpassning felfri och höll kliniskt rent från målchanser på sin kant.

Till sist är det två saker till som jag vill lyfta fram. Det är nu över ett år sedan Spurs förlorade två raka seriematcher i rad. Det imponerar, skulle vi gå på pumpen i någon av de avslutande matcherna vet vi att Tottenham snabbt kommer tillbaka. Något som laget också borde tänka på är att våga fortsätta anfalla utan att blotta sig efter det att man spräckt nollan på bortaplan. Detta var sjätte gången Spurs gjorde mer än ett mål och när man gjort det i tidigare borta matcher har man fortfarande inte förlorat. Så ös på Tottenham, även på bortaplan för då behåller vi vår höga tabellplacering.