Spurs – Newcastle 2-0

På årets sista dag revanscherade sig Spurs för den snöpliga förlusten mot West Bromwich. Newcastle besökte White Hart Lane och slogs tillbaka med 2-0. Glad målskytt var Teemu Tainio, precis tillbaka efter skadeuppehåll. Nu firar vi nyår med tre poäng i bagaget.

Spurs avslutade 2005 på bästa sätt genom att slå Newcastle på ett fullsatt White Hart Lane med 2-0. Nu förstärkte laget sin fjärde plats och hoppet om Champions League-spel är fortsatt högt. Extra roligt var att det finländska nyförvärvet Teemu Tainio från franska Auxerre, som ersatte Routledge på mittfälltet, spräckte sin nolla.

Första halvlek inleddes annars ganska trevande från Spurs sida och det var Newcastle som var det bättre laget under den första halvtimmen. Sedan man jämnat ut spelet så kom ledningsmålet två minuter före halvtidsvilan. Teemu slog till på volley helt otagbart i Shay Givens vänstra hörn. En halvlek som annars uteslutande handlade om Michael Owens skada som han fick sedan han olyckligt kolliderat med vår målvakt Paul Robinson. En bruten tå och han är borta i minst tio veckor är det senaste beskedet.

Förutom Owen fick även högerbacken Peter Ramage lämna laget i halvlek till förmån för Celestine Babayaro och Albert Luque. Ingen av av de tu kunde dock skapa några farligheter åt Souness pojkar. I andra halvlek tog Spurs över och dominerade spelet med flera fina chanser och det var Mido som var hetast av anfallarna, men Tainio hade också goda möjligheter at göra fler mål innan han ersattes av grovjobbaren Michael Brown. Avgörandet hade kommit strax innan i den 66:e minuten när Mido sköt bollen via marken från ett inlägg av Robbie Keane i en båge över en uppgiven Given i Newcastle's mål. Förutom detta mål så hade Mido även ett stolpskott och fick ett mål underkänt.

Segern var till sist hur rättvis som helst och förhoppningsvis så låter Martin Jol Mido att spela i fortsättningen för just nu är han hetast av våra forwards. Den bänk han fick nöta mot West Bromwich visade sig vara fel redan från början. Att lagen ovanför oss fortsätter att spela bra och vinner sina matcher gör det ju självklart svårt för Spurs att närma sig dem, men det är ändå bättre att lagen bakom som förtvivlat försöker komma ifatt fortsätter att tappa poäng. Vi kan redan i matchen mot Manchester City på onsdag öka detta avstånd ytterligare innan ligan tar en tio dagar lång ledighet.

Några förändringar till den matchen ser jag däremot inte framför mig. Det ska dessutom bli spännade om laget anförskaffar sig några nyförvärv nu när transferfönstret har öppnat.

Till sist. Varje förlust är en besvikelse, men Spurs har ändå bara förlorat tre matcher hittills av 20 spelade och det är bara tre lag som är bättre. Det är de som Spurs har framför sig. Denna fjärde plats förtjänar de liljevita verkligen och det finns ingenting som tyder på att det kommer gå sämre år 2006. Varför inte bevisa det redan på onsdagkväll mot Manchester City?