Inför Middlesbrough – Spurs

Inför söndagsmötet med Middlesbrough på Riverside Stadium kl 14:30: Ett gladiatorspel i fyra grader och växlande molnighet tio mil söder om skotska gränsen.

På söndag är det fjärde advent. Spurs firar detta med en fjärdeplats och en preliminärbokad Champions League-kvalbiljett. De forna vikingaättlingarna från norr får för tillfället nöja sig med en trettondeplats, elva poäng längre ner i ligatabellen.

Julen är barnens högtid, och visst, jag har inget emot att på söndag känna mig som en liten pojke igen. Men inte genom att tända det fjärde ljuset. Snarare genom att se elva stolta Tottenhamspelare brinna för sina tusen tillresta frusna juleljus på Riverside Stadiums gästläktarsektion.

Söndagens bortamatch blir en av de svårare hittills i säsongen. Spurs har inte vunnit på Riverside Stadium sedan 19 oktober 1996 och brukar ha märkbart svårt för halvskottarna. Denna säsong verkar dock inte vara som andra (Spurs)säsonger och med den psykologiskt viktiga hemmasegern (2-0) i säsongsupptakten med sig i bagaget på väg upp norrut genom England, känns möjligheten till en vinst större än på länge. Middlesbroughs halvljumna hemmastatistik har hittills denna säsong inneburit tre segrar, tre oavgjorda, två förluster och sammanlagt 12-12 i målskillnad. Tottenham har på resande fot tre segrar, tre oavgjorda och endast en förlust med 9-6 i målskillnad, vilket talar sitt tydliga språk. Tottenham är svårslaget just nu.

Inbördes möten på Riverside Stadium har under Premier League-åren resulterat i fem hemmasegrar, tre oavgjorda och två Spursvinster.

Lagens matchform (O= Oavgjort, V=Vinst, F=Förlust):
Middlesbrough O-V-F-F-V
Tottenham F-O-V-V-V

Om vi tittar lite på startelvorna så har Martin Jol en hel del huvudbry. Tainio är förmodligen knäskadad i två veckor. Lennon och Routledge är tveksamma för matchning medan säsongens utropstecken Mido verkar vara lätt skadad. Läge för heta Rasiak som blev tvåmålsskytt i reservlagsmatchen mot Chelsea i veckan att få ersätta Mido. Reid är säkert aktuell för spel om inte Routledge kan starta. Jag tror dock Mido och Routledge låter smärtan stiga åt sidan i denna viktiga "sexpoängsmatch" (under antagande att Middlesbrough kommer att slåss med oss om platserna 4-6 mot säsongens slut) och startar. Defoe får förnyat förtroende efter fint inhopp och högklassigt solomål. Även om jag föredrar att se Davids spela centralt får jag en känsla av att mittfältet kommer se ut så här (nedan). Jol petar inte Jenas-Carrick-Davids. Dock finns en mer defensiv möjlig lösning med Reid på vänsterkanten, Davids och Carrick på mitten och Jenas till höger.

Spurs (4-4-2):
Robinson
Stalteri – Dawson – King – Lee
Routledge – Jenas – Carrick – Davids
Defoe – Mido

Middlesbrough är skadedrabbat och saknar landslagsmeriterade vänsteryttern Stewart Downing samt hårdjobbande mittfältarna Gaizka Mendieta och Ray Parlour. Ordinarie backen Chris Riggott saknas pga avstängning som följd av ett rött kort mot Liverpool vid förra helgens ligamatchförlust (2-0). Även Stuart Parnaby, Szilard Nemeth och Tony McMahon saknas. Ehigou kliver in i centralförsvaret och Queudrue pendlar mellan vänsterback och vänsterytter i vad som kan bli en 3-5-2 startelva. Hasselbaink och Maccarone är två jokrar på bänken.

Middlesbrough (3-5-2 / 4-4-2):
Schwarzer
Bates – Southgate – Ehiogu – Queudrue
Doriva – Rochemback – Boateng – Morrison
Yakubu – Viduka

Det blir en mittfältarnas kamp på söndag. Ett gladiatorspel i 4 grader och växlande molnighet tio mil söder om skotska gränsen. Magkänslan säger en tillknäppt match med få öppna målchanser. Om Spurs håller för hemmatrycket första tjugo minutrarna. Fasta situationer kommer bli avgörande för utgången. Det känns inte orimligt att anta en 1-1 "approach" i tippandets tjänst.

Min förhoppning är dock att Spurs på söndag förflyttar Riverside Stadium till Skottland. Till Spurs eget skott-land…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.