Spurs – Aston Villa 5-1

Tottenham ser till att hänga på möjligheten att ta en Europaplats genom Premier League. Hela 5-1 mot Aston Villa i söndagens match på White Hart Lane bjöd på mycket chanser och många mål.

Avbytare: Sörensen, De La Cruz, Cole

Jol behöll nästan hela laguppställningen från Arsenalmatchen och det var endast Keane som klev in istället för Defoe, som just förlängt med Spurs med drygt fyra år! Detta skulle visa sig vara ganska förlösande vad gäller målchanser och även mål. Spurs började knackigt och vi var riktigt illa ute redan efter någon minut. Robinson ser till att vi inte får en kalldush direkt i matchen. Sedan håller Edman på att ställatill det för sig och fäller Delaney i straffområdet, och skulle jag varit Villa supporter så skulle jag velat ha straff. Jag anser nog att så var fallet. Dock har vissa domslut gått emot och vissa för, och denna gång tackar vi Mark Clattenburg för att han viftade bort situationen och efterkommande klagomål.

Nu istället för en straff så lyckas Spurs slå upp en långboll som hittar Kanouté och han i sin tur går halvt förbi Ridgewell och lägger in bollen via stolpen. Det gäller att ha tur i avgörande stund, och det kan verkligen gälla Tottenham i matchminut fem då det kändes som allt gick vår väg.
Villa försöker hålla upp spelet men Tottenham har fått luft under vingarna och har blivit betydligt rappare i benen efter målet. Det dröjer tills den 18 minuten innan 2-0 kommer och det på en hörna, som Carrick lägger och Villa halvrensar ut till Reid, som pangar på och bollen touchar lite på spelarna i straffområdet och sedan går den på stolpen och ut till en halvförvånad King, som bara trycker in bollen!

Det är sedan ytterligare en hörna som ligger bakom 3-0 målet, och det är Carrick igen med Davies som kör en kortvariant, som sedan via Solano hamnar hos Keane. Han i sin tur verkar kunna komma till skott men blir nerriven, dock kommer Kanouté perfekt till bollen och skickar upp den i nättaket, så det blev aldrig en fundering om huruvida det var straff eller inte!

Sedan har Spurs spelet helt i slutet av andra och chanserna avlöser varandra. Jag tycker dock att Villa redan har börjat ge upp, men då bestämmer sig domaren för att ändå skicka in lite spänning inför andra halvlek genom en straff som jag anser är helt fel. Bedömningen blir handboll på Dawson. Inte mycket att göra åt, och så fick Villa sin straff, även om det var bättre vid 3-0 än 0-0. Alltså slutar halvleken med att Barry gör 3-1.

Andra halvlek börjar Spurs svagt och Villa starkt, vilket gör att det börjar bli nervöst i lägret. Ett mål till i baken och detta kan sluta riktigt illa. Dessutom krockar Vassel och Robinson efter att Paul har visat hjärta igen och tar en rejäl smäll för att förneka Vassel och Villa ytterligare en reducering. Robinson måste ut efter någon minut och in kommer Radek Cerny. Aldrig bra med målvaktsbyte, men det skulle visa sig vara riktigt trevligt att göra bekantskap med vår andremålvakt, och Robinsons skada behöver inte innebära vår undergång om han skulle bli borta någon match, för Radek gör inga missar alls.

Sedan blir inte saken och matchbilden sämre av att kvällens mål görs av Reid bara några minuter efter Radek kommit in på planen. Reid har fått bollen av Davis och kliver in på Villas planhalva och bestämmer sig för att lossa bössan, och det blir ett kalasmål! En riktig pärla får han till och matchen är helt punkterad. Davis vill dock fortsätta att briljera och klackar i slutminuten till Kelly, och han kan lägga in 5-1 bakom Postma, som inte har haft en enkel dag på WHL.
Spurs spelar bra och domsluten har gått vår väg, med undantag från att domaren var tvungen att ge Villa en straff tillslut.

Jag vet inte om det är Tottenham som är bra idag eller om det är Villa som klappar igenom. Spurs har en hel del lägen i andra halvlek och det hade faktiskt kunnat rinna iväg än mer idag. Dock tror jag att Tottenham måste spela med mycket mer skärpa under hela matcher. Ett baklängesmål i början av en match är så onödigt, och oerhört svårt att jobba sig tillbaka in i matchen – om det går överhuvudtaget!

Nu ska jag inte kritisera när vi har vunnit med 5-1, och det var naturligtvis ljuvligt att kunna slappna av vid 4-1 målet, men jag var inte säker först då! Nu är det en match som ska vinnas och det är mot Middlesbrough. Nu har vi chansen att göra en bra placering i ligan på mycket länge, så jag föreslår att Jol bankar in det i huvudet på spelarna under hela veckan, så de inte startar båda halvlekarna som de gjorde idag utan spelar hela matchen som de gjorde de sista kvarten av de båda halvlekarna.