Tottenham v Everton 3-2

Tre poäng. Det är det viktiga. När konkurrenter i toppen har utmaningar så gäller det att leverera och Spurs gjorde det. Kunde man skött det lite snyggare och effektivare? Absolut. Men, tre poäng är tre poäng och det är precis det Spurs och Pochettino hämtade hem i matchen mot Everton på White Hart Lane.

Pochettino ställde upp den starkaste startelvan han kunde erbjuda med Erik Lamela och Danny Rose frånvarande på grund av skador. Med andra ord – Inga överraskningar. Endast klarhet i form av Lloris, Walker, Alderweireld, Vertonghen, Davies, Wanyama, Dier, Dembele, Eriksen, Alli, Kane.

Spurs första halvlek på White Hart Lane var ungefär som första halvlekar brukar vara nu för tiden på White Hart Lane. Spurs gav inte Everton någon möjlighet alls att styra matchbilden. Everton får till två riktiga anfall som är relativt farliga. Båda situationerna räddas dock först av Jan Vertonghen och sedan Eric Dier med två briljanta glidtacklingar.

I övrigt dominerar Spurs och styr hela riktningen i första halvlek. Efter 20 minuter tappar Everton fokus i några få sekunder. Det kan man göra ibland – Men, absolut inte när Harry Kane har bollen. Kane är en bra bit utanför boxen och får lite distans till Evertons försvar, tillräckligt med tid och avstånd som gör att han kan avlossa en kanon från ingenstans rakt in i mål. Otroligt elegant och stiligt mål. 1-0, Kane.

Efter målet vrider Spurs upp värmen ytterligare och Kane har tre fantastiska lägen på kort tid. Inlägg från Eriksen, passning från Eriksen, passning från Walker. Tyvärr ingen utdelning även fast det är otroligt nära. Även Eriksen testar lyckan men den går strax utanför. Wanyama gör ett liknande försök som mot Gent, men den går rakt i stolpen.

Första halvlek slutar 1-0 till Spurs och det är ett något demoraliserat Everton som vandrar av planen i halvtid. Lukaku på topp i Everton framför allt har varit osynlig, mycket tack vare våra defensiva mittfältare och vår belgiska mittbacksduo.

I andra halvlek försöker Everton igen och pressen från Spurs är inte lika tung som i första halvlek men det märks i spelet att Everton måste hela tiden jobba hårdare för att kunna behålla bollen. Oturligt nog, spelet är bättre men efter 10 minuter sker ett misstag. Everton försöker starta sitt spel och en felkommunikation sker mellan backlinjen i Everton och Morgan Schneiderlin. Bollen hamnar hos Harry Kane som blir själv med målvakten. Kommer in från vänster, lägger bollen i höger. 2-0, Kane.

Därefter tar matchen en annan vändning – Spurs försöker fortfarande offensivt men man vill spela av matchen lite och lugna ned det. Detta gör att Everton får lite mer att säga till om. Matchbilden förändras inte mycket men man får lite mer spelrum. Samtidigt gör Koeman två byten direkt för att försöka rädda matchen.

Sen händer det – Vertonghen som varit fullkomligt strålande och gör kanske en av säsongens bästa matcher så väl defensivt som offensivt ramlar när Mirallas och Lukaku söker sig in i straffområdet. Lukaku själv med målvakten i högt tempo slutar bara på ett sätt, 2-1.

Spurs blir lite nervösa av detta – Det är lite otur och lite att man haft så stor kontroll av matchen att man hamnat där man är. Spurs behåller läget under kontroll dock och på tilläggstid lyckas inhopparen Harry Winks hitta Dele Alli som gör 3-1. Två minuter kvar av tilläggstiden. Nu måste det vara slut tänkte vi.

Inte alls tänkte Everton som gör 3-2 direkt efter avspark – Onödigt. Men, det är inte tillräckligt. Spurs vinner rättvist och Everton var en värdig motståndare.

Summering – En väldigt underhållande match där Spurs borde stängt igen matchen redan kanske i första halvlek med dom chanser man hade men överlag en väldigt positiv match ur Tottenhams synvinkel. Onödiga mål bakåt men tre poäng är tre poäng och det är det allra viktigaste oavsett.

Övrigt roligt från matchen? Harry Winks assist var väldigt elegant. Båda målen av Kane, framför allt kanske det första var ju magiskt. En tusendels sekund extra fick han och högg som en kobra direkt. Världsklass.

Annars var Wanyama och Dembele som vanligt två giganter på det defensiva mittfältet. Jan Vertonghen måste vi nämna igen också. Flera offensiva räder som var riktigt vassa och hans sista räd skulle ha varit ett mål. Lionel Messi-vibbar på hans löpningar offensivt.

Spelarbetyg,

Lloris, 8 – Hade inte allt för mycket att göra i första halvlek och betydligt svettigare i andra. Drar en riktigt chansning som kunnat bli 2-2 men annars stabil och säker med bra samspel med backlinjen. Skall inte beskyllas för målen.

Walker, 7 – En mycket god match av Walker. Gör jobbet så väl defensivt som offensivt. Framför allt offensivt när det behövdes som mest i andra halvlek.

Alderweireld, 7 – Två insläppta mål hör inte till vanligheterna när Toby är med men överlag en väldigt stark insats om man bortser från målen bakåt.

Vertonghen, 8 – Ramlar oturligt vid 2-1 målet men annars kanske säsongens bästa match individuellt sett. Nu vill vi ser mer offensiva räder av denna belgare. Fart, teknik och tunga skott. Kul!

Davies, – Mannen från Wales har fått ta emot mycket kritik sedan Rose skadade sig och till viss del ibland har den varit befogad. Idag gjorde Davies det bra så väl defensivt som offensivt. Viktig kugge i båda fallen.

Dier, – Hamnar lite i skuggan av Wanyama och Dembele men livsviktig defensivt när pressen ökade mot Spurs.

Wanyama, 8 – Synd att det där skottet inte gick in. I övrigt, kandidat till matchens spelare om inte Kane gjort två eleganta mål.

Dembele, 8 – Kanske inte lika stark som Wanyama men ändå, fantastisk insats och samma betyg.

Eriksen, 8 – Riktigt stark första halvlek av dansken som är nära att bli målgörare och hela tiden delaktig offensivt. Bra arbete defensivt där han hela tiden jagade Evertons centrala mittfält.

Alli, 8 – Ytterligare en Spurs-spelare som hade en bra dag. Delaktig offensivt, hjälpsam defensivt och målgörare när det behövdes som mest.

Kane, 10 – Gör man två mål på det där sättet så är det högsta betyg. Får man önska sig något mer så är det ju ännu mer mål. Vilket det borde blivit idag kanske vid några av alla lägen som missades. Hur som helst. Fantastisk insats. Igen.

Inhoppare,

Winks – Ersatte Dembele och gjorde det väldigt bra. Assist till Dele Alli också. Otroligt lovande och skulle säkerligen kunnat spela från start idag.

Sissoko – Ersatte Eriksen i andra halvan av den sista halvleken. Påverkade varken positivt eller negativt på matchbilden.

Janssen – Ersatte Kane i slutet av matchen. Likt Sissoko, ingen påverkan på matchbilden åt något håll.