Inför Tottenham – Everton

Det är en intressant period för Tottenham. Man har fått se sig besegrade av det belgiska mittenlaget Gent i Europa League. Samtidigt dominerade man Fulham i FA-cupen och slog sedan härnäst Stoke på White Hart Lane med hela 4-0 efter en bländande första halvlek. Innan allt detta förlorade man mot Liverpool på Anfield där man inte hade en chans.

Det är inte en kris – Det är bara det att man har lite utmaningar att arbeta med.

Dessa utmaningar består i två delar – Den ena delen av problematiken är att Spurs saknar Danny Rose väldigt mycket. Rose benskada gör att Pochettino och Tottenham inte vågar förlita sig helt på den framgångsrika 3-5-2-varianten som fungerat väldigt bra. I stället har man backat bandet och återgått till 4-2-3-1 där man oftast är defensivt stabila men har stora utmaningar att producera offensivt.

Den andra delen i Spurs utmaning formmässigt är att man inte är tillräckligt bra på bortaplan. Spurs är otroligt starka på hemmaplan på White Hart Lane men man lyckas inte alls vara lika stabila och säkra på bortaplan.

Därför är det rätt skönt att veta att söndagens möte sker just på hemmaplan där Everton är det gästande laget.

För Tottenhams del skademässigt saknar man Danny Rose och Erik Lamela – Dock finns det lite frågetecken kring så väl Toby Alderweireld, Jan Vertonghen och Harry Kane. Dessa tre spelare kommer granskas under lördagens sista träningspass innan man tar beslut om de är redo för spel eller inte. Både Vertonghen och Alderweireld lämnade plan tidigt i matchen mot Stoke förra helgen i förebyggande syfte.

För gästernas del saknar man Bolasie, Calvert-Lewin samt Besic.

Everton då – Hur ser deras nuvarande form ut? Det är inte alls lika illa som under Koemans första tid och inte alls lika illa som under Martinez sista tid i klubben. Man kommer från en stabil seger mot Sunderland och har blandat segrar med oavgjort. Senaste förlusten kom 7 januari där man förlorade hemma mot Leicester. Man blandar och ger men har under senare tiden minskat antalet förluster samtidigt som motståndet varit lite av det enklare slaget. Crystal Palace, Stoke, Bournemouth, Middlesbrough.

Spurs skall ses som favoriter i denna match – Förutsatt att Alderweireld, Vertonghen och Kane startar och övriga ordinarie startelvan är med från start. Lloris, Walker, Davies, Dembele, Wanyama, Dier, Dele, Eriksen.

Vad mer talar för Spurs? Hemmaplan. Borgen. White Hart Lane. Spurs facit på hemmaplan denna säsong är otroligt starkt. Hade man haft någorlunda facit på bortaplan som hemma denna säsong hade man utan tvekan varit med i den absoluta toppstriden där nu Chelsea själv seglar vidare med just nu, 10 poängs marginal.

Vad talar emot? Vi kan överleva utan Alderweireld och Vertonghen. Men – Utan Kane så blir det svårt. Hans bidrag senaste tiden där han dundrat in hattrick regelbundet för att eventuellt ersättas med Vincent Janssen eller Son längst fram känns lite illa om det skulle vilja sig att han inte kommer till spel.

Sist men inte minst – Spurs måste hitta rätt offensivt. Mot Stoke hade man flytet och momentet på sin sida i längre perioder. När det fungerar så kommer målen. När det inte fungerar så blir det stillastående och momentet försvinner. Har Everton gjort sin läxa så kan Spurs verkligen få problem offensivt och öppna upp för Everton.

Slutresultat? Jag vill tro att Spurs ändå lyckas bryta igenom Everton. Eriksens form håller i sig där han åter igen briljerar med kanske en eller två assister som ser till att Spurs hämtar tre poäng. 2-1 vid slutsignalen.

Matchen tv-sänds på Viasat och Viaplay, avpsark 14:30. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.