Spurs – Blackburn 1-1

Tottenham kämpade till sig en pinne mot tunga Blackburn. Nu räcker det med oavgjort i sista omgången för spel i UEFA-cupen.

Efter 1-1 mot Blackburn infann sig en viss besvikelse över att vi inte kunde säkra en UEFA-cupplats. Nu får vi en ny chans på söndag. En möjlighet som vi tänker ta.

Tränare Jol gjorde tre ändringar sedan Charlton-matchen. En på varje lagdel. Nytillfrisknade Anthony Gardner ersatte Ricardo Rocha som vänsterback. Steed Malbranque tog Jermaine Jenas plats på innermittfältet. Hete Jermain Defoe fick chansen från start på Robbie Keanes bekostnad.

Matchen började annars i ett väldigt makligt tempo där spelet mest kretsade kring den stora cirkeln som finns placerad mitt på planen. Detta innebar att båda lagen hade svårt att hitta ytor för att kunna skapa något kreativt framåt och det tog nästan 20 minuter innan den första rejäla närkampen visade att matchen överhuvudtaget hade startat. Halvvägs i halvleken hittade producenten en bild på Keane där han satt på bänken och det ansiktsutryck han visade verkligen vilken dålig match det var så långt.

Ungefär samtidigt bytte Lennon och Tainio kant med varandra och en dittills osynlig Lennon började plötsligt trivas på sin vänsterkant. Efter en knapp halvtimme blev Malbranque tvingad att stiga av sedan han tio minuter tidigare fult blivit nersparkad. Ersättaren blev egyptiern Hossam Ghaly och frågan är om jag någonsin sett ett sämre inhopp.

Spurs första riktigt giftiga chans kom strax efter. Det var på en hörna där Chimbonda helt omarkerad fick måtta med skallen, men nicken träffade inte mål. I anfallet efter kontrade Blackburn som avslutades med ett inlägg från Morten Gamst Pedersen. King missbedömde höjden något så bollen gick fram till en fri Benni McCarthy som enkelt kunde nicka in deras ledningsmål.
King försökte sedan med viftande armar skylla på andra spelare som inte tog sitt ansvar högre upp på planen. Annars hade det inte skadat med lite ödmjukhet från Kings sida där och erkänt att det var hans mål för han borde ha sett till att deras skyttekung inte nått bollen

Med tre minuter kvar av första halvlek var det nära att den målfarlige sydafrikanen McCarthy utökat ledningen sedan Ghaly enkelt förlorat bollen nära mittlinjen, men här tog King revansch och lyckades att avvärja skottet. Innan domare Rob Styles blåste av tog Lennon ett eget initiativ och lyckades att komma till ett hyfsat avslut, men skottet var för tamt.

Direkt i andra tog Spurs tag i taktpinnen och en fortsatt hopplöst usel Ghaly kunde redan efter tre minuter hittat två Spursspelare fria, men missade till synes en väldigt enkel passning längs marken. I den 52:e minuten varnades norrmannen Pedersen sedan han sparkar ner Lennon. Frisparken blev farlig för målvakten Brad Friedel höll på att ta med sig bollen in i eget mål sedan han räddat.

Efter ytterligare tre missade passningar byts den inbytte Ghaly ut i den 60:e minuten för Robbie Keane. Fly förbannad tog han av sig tröjan och kastade den mot tränare Jol. Ett rent svinaktigt beteende som kommer ge höga böter, men förhoppningsvis har han spelat färdigt i Spurs för gott.

Två minuter senare var Blackburn nära att avgöra matchen sedan mittbacken Christopher Samba nickade i ribban från nära håll efter en ny välavvägd frispark från Morten Gamst Pedersen. Nästa mål blir istället Spurs. I den 66:e minuten hittar Keane Berbatov i straffområdet och med sedvanlig kyla och vänder han bort sina motståndare och kommer till skott. Friedel tvingas lämna retur och Defoe får öppet mål.

Resten av matchen var sedan en enda lång press från Spurs att trycka in ett segermål. Flera utmärkta lägen skapades främst via Lennons vänsterkant, men den där lilla avgörande passningen hittade inte rätt. I den första av fyra tilläggsminuter fick Keane det gyllene läget att säkra UEFA-cupplatsen. Helt fri i straffområdet siktade han till vänster tyvärr tog skottet i insidan av stolpen och gick rätt ut till målvakten som förhindrade möjligheter för Spursare att slå in returen.

1-1 är ett resultat som Blackburn ska vara mest nöjda över trots att de var nära att gå fram till en 2-0-ledning. Bäst i Spurs var Aaron Lennon tillsammans med Berbatov och Keanes inhopp ska också hyllas. Plus även till vänsterbacken Anthony Gardner som gjorde det riktigt bra i en för honom något ovan position. Nu får vi en ny chans att knipa femteplatsen på söndag. Förhoppningsvis lossnar målskyttet.