Middlesbrough – Spurs 2-3

Ännu lever hoppet om spel i UEFA-cupen i höst. Spurs tog i eftermiddag en fin skalp när Middlesbrough besegrades med 3-2. Stor segerorganisatör var Robbie Keane.

Det blev tre mycket sköna poäng när Spurs äntligen tog en seger på Riverside Stadium på lördagen. Segern grundlades i den första halvleken då Spurs visade prov på fin fotboll och gick fram till en till synes säker 2-0 ledning.

Ledningsmålet kom redan i den tolfte minuten då Dimitar Berbatov hittade Robbie Keane som inte gjorde något misstag och satte bollen i maskorna. En riktig drömstart med tanke på lagets svaga bortastatistik mot Boro och bättre skulle det bli.

Den första halvleken kontrollerades som sagt av Spurs som såg ut att få en relativt behaglig resa mot tre poäng.

Den andra halvleken började också den på bästa sätt. Denna gång var det Berbatov själv som satte bollen i nät bakom Mark Schwarzer i Boromålet. Målet kom redan efter två minuter efter att bulgaren svarat för en riktigt vacker volley på Hossam Ghalys fina inlägg.

Nu trodde nog de flesta att Spurssegern var i hamn men som så många gånger förr kunde Jols mannar inte stänga matchen, vilket återigen ledde till en högst nervös avslutning på matchen.

Men innan dess kunde Keane definitivt avgjort tillställningen när han fri med Schwarzer placerade bollen utanför målvaktens stolpe. Framspelningen stod Steed Malbranque för.

Tio minuter senare, i den 66:e matchminuten, kom istället reduceringen. Målet gjordes av den rutinerade anfallaren Mark Viduka som nickade bollen förbi en chanslös Paul Robinson. Målvakten skulle dock få sin revansch.

För två minuter efter reduceringen stod den engelske landslagskeepern för vad som kan komma att utses till årets räddning då han med ett makalöst ingripande hindrade Viduka från att kvittera.

Australiensaren var nu mycket het och ställde till en hel del bekymmer för Spursförsvaret. Med kvarten kvar fick Robinson hjälp av Ledley King som svarade för en bra brytning i farligt läge.

Viduka var dock inte färdig här. Våran i år något kritiserade målvakt tvingades minuterna senare till ytterligare en svettig räddning när anfallaren ånyo höll sig framme. Hemmapressen var i det läget ganska tung. Därför kom Keanes utökning till 3-1 oerhört skönt. Aaron Lennon och Jermaine Jenas var också inblandade i målet.

Spiken i kistan trodde flera av de hemmafans som lämnade arenan. Men, som så många gånger förr när det gäller Spurs, skulle avslutningen bli dramatisk. För bara minuterna efter Keanes 3-1 mål lyckades hemmalaget återigen reducera. Denna gång var det Emanuel Pogatetz som gjorde målet. Ett mål som tack och lov blev matchens sista. Spurs tog därmed tre mycket viktiga poäng i kampen om UEFA-cupplatserna.

Med tre poäng i ryggen och en avslutning bestående av Charlton (b), Blackburn (h) samt Manchester City (h) ser det ut att kunna bli en trevlig avslutning på en säsong där vi inte riktigt nått ända fram men ändå tagit stora kliv och lagt grunden till framtida framgång.