Inför Wigan – Spurs

Glädjen över avancemanget till UEFA-cupens semifinal, den kom på skam och på vilket sätt sedan.

Ensam med gott om tid i straffområdet lyckades Steed Malbranque slå bollen i eget mål och en f d Spursspelare förstörde sedan alltsammans efter en solklar offside. En enorm ilska är det enda jag känner nu, men det är även andra saker som jag fortfarande går omkring och är irriterad över nu när Wigan väntar på söndag.

I en slutspurt när efterlängtade placeringar står på spel, då är det viktigt att ha fräscha spelare att tillgå. Min enkla fråga är varför Spurs tvingades att spela matchen mot Chelsea redan på lördagen mindre än 40 timmar efter de att bortamatchen mot Sevilla var slut. Borde inte det engelska fotbollsförbundet se till att lagen får minst två dygn på sig för återhämtning.

Jag har på egen hand skrivit till Geoffrey Thompson. Englands motsvarighet till vår egen Lars Åke Lagrell och bett om vilka villkor som gäller utan att fått något svar och ytterst kan det vara mitt egna fel eftersom jag använde en ganska rå ton i de frågor jag ställde.

I vilket fall har jag förgäves hittat liknande exempel där de mer etablerade lagen eller andra lag för den delen också tvingats spela två så viktiga matcher på denna i fotbollssammanhang väldigt korta tid, men Spurs ska tydligen straffas. Förra våren var det matförgiftning och nu utmattning. Jag kan inte ge en bättre förklaring till varför Spurs inte var bättre senast mot Chelsea. Tränare Martin Jol valde att spara viktiga spelare som behövde just denna vila precis som flera andra i laget, men alternativen tillför knappast laget någonting just nu. Jag tänker främst på två stycken. Mido som bara producerat ett enda ligamål under säsongen och Jermain Defoe. Förutom straffen mot West Ham har Defoe bara gjort ett enda spelmål i ligan sedan 14 januari och ingen av dem gjorde speciellt mycket större väsen av sig. Keane och Berbatov borde fått fortsatt förtroende och sedan vilat nu på söndag i stället.

Därför känns förlusten mot Chelsea ganska onödig. Med tanke på att lagen framför i tabellen knappast imponerar, där Arsenal är främsta exemplet. Bara en poäng på de fyra senaste och att förlorade hemma mot West Ham, jösses! Om matchen hade fått spelats på söndagen och med rätt Spursspelare från start, då hade chanserna till samma fina spel som presterades i bortamatchen mot Chelsea i FA-cupen. Tre poäng hade långt ifrån varit omöjligt.

Nu väntar Wigan, ett lag som slåss för sin existens, men ett lag som vi ska slå om europadrömmarna ska behållas. Där finns även två svenskar; Andreas Johansson och Andreas Granqvist. Ingen av de två platsar dock och någon större chans att se dem spela finns inte. Mittbacken Granqvist står inte ens nämnd i Wigans spelartrupp om man tittar på deras hemsida. Det säger väl en del om att han inte har spelat en enda minut i a-laget. I Wigan måste vi främst se upp med kvickfotade senegalesiske spjutspetsen Henri Camara. Hans partner i anfallet blir sannolikt Emile Heskey, en rutinerad bollmottagare som ger tyngd åt offensiven. Centralt på mittfältet återfinns tvåvägsspelande holländaren Denny Landzaat och ute till vänster i backlinjen ger sig gärna Leighton Baines ut på offensiva utflykter. En joker att slänga in i leken finns också, nämligen Julius Aghahowa, en vesselsnabb nigeriansk anfallare som trots en tydlig talang främst gjort sig känd för sina häpnadsväckande målgester. Tränare Paul Jewell får klara sig utan försvararna David Unsworth, Fitz Hall och Emmerson Boyce. Dribblingsvillige yttern Luis Antonio Valencia är avstängd.

Matchen i höstas vann Spurs sedan vi vänt ett 0-1-underläge till en 3-1-seger. Sex matcher återstår där programmet inte ser allt för märkvärdigt ut och fjärdeplatsen finns faktiskt inom rimligt räckhåll om Arsenal besegras nästa lördag, men då är det viktigt att inte gå på pumpen mot Wigan. Frågan är om laget orkat ladda om nu när drömmen om en efterlängtad titel försvann.

Mitt tips är att de lijevita fixar detta och vinner med 2-0 och ser till att chansen till en riktigt bra tabellplacering är fortsatt goda.

Wigan (4-4-2):

C Kirkland
R Taylor – A De Zeeuw – M Jackson – L Baines
K Kilbane – P Scharner – D Landzaat – L McCulloch
E Heskey – H Camara

Spurs (4-4-2):

P Robinson
R Rocha – M Dawson – L King – P Chimbonda
A Lennon – D Zokora – J Jenas – S Malbranque
J Defoe – D Berbatov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.