Everton – Spurs 1-2

Jenas blir frälsaren och Spurs kan vinna med 2-1 på bortaplan. Ett snyggt mål i slutet av matchen fixade tre mycket sköna poäng.

Många trodde att Malbranque skulle starta matchen, men istället tog Jenas plats på mitten med Tainio, Zokora och Lennon. Jenas var osäker innan matchen men kunde alltså starta matchen. Tom Huddlestone kunde dock inte delta då han sträckt sig.
På topp började Berbatov och Keane som senast gjorde fyra mål tillsammans. Mido var inte ens på bänken då han skadat sig i ljumsken.

Everton saknade två stora profiler inför matchen – Andy Johnson och Tim Cahill.

Uriah Rennie blåste igång matchen och Tottenham tog hand om avsparken.

De första 20 minuterna var inte så mycket att hurra för. Det enda man kunde hurra för var väl att Chimbonda faktiskt fyller 28 år idag, för att komma in på något helt annat.

I den 21 minuten får Everton ett bra läge. Anthony Gardner nickar ut bollen till Osman i Everton som strax utanför straffområdet drar på ett lurigt volleyskott. Skotten går lågt i Robinsons vänstra hörn, men ”Robbo” kunde göra en fin räddning. Det ledde till en hörna som blev resultatlös.

Minuten efter testar Aaron Lennon Tim Howard i Evertonmålet. Men skotten är långt ifrån, och alldeles för enkelt för Howard som tog bollen i skopan.

I den 35 minuten kom matchens första mål. Jenas kämpar och vinner bollen på mitten som slås ut på högerkanten. Vänsterbacken Lescott i Everton var på en offensiv färd och hängde inte med när Lennon satte fart på sin öppna gata.
Lennon spelade sedan fram en fristående Berbatov i straffområdet som på ett tillslag satte 1-0. Ett kyligt avslut och Howard hade inte en chans. Ett fint förarbete av både Jenas och Lennon, men också ett fint avslut av Berbatov.

Som Spurs-supporter får man sällan fira länge, och så blev det ännu en gång. I den 42 minuten fick Everton en frispark. Men det var inte så självklart för det var i en duell mellan Dawson och Anichebe, som hade gult innan, som domaren blåste frispark till Everton eftersom Dawson drog i tröjan. Men linjedomaren hade vinkat till Spurs fördel innan eftersom Anichebe drog i Dawsons tröja först. Men Rennie valde att ge Dawson gult kort och Arteta ett drömläge. Mycket tveksamt agerande av domaren Rennie…
Arteta är känd för sina fina tillslag, och han visade prov på det igen då han fint satte 1-1 i Robinsons hörn, stolpe in dessutom.

Sammanfattningsvis av första halvlek kan man säga att båda lagen spelade som bortalag. Lite avvaktande och passivt, inget lag vågade ta för sig och flytta upp folk. Trots det blev det ett mål vardera.

Första chansen i andra halvlek kom efter att Robinsom slagit en halvtaskig inspark som knappt gick till mitten. Arteta tog hand om bollen och avancerade framåt, och spelade ut mot kanten. Därifrån spelades bollen in mot straffområdet men Spurs backar kunde rensa, men inte så långt. Bollen gick istället till Osman som kom i andravåg igen och drog än en gång på ett lurigt skott. Robinson revanscherade sig dock genom en fin räddning och räddade Spurs denna gång.

Lite senare, i den 55 minuten, fick Spurs sitt första läge. Keane får bollen högt upp i banan och håller undan sin motspelare och väntar på att Berbatov ska ta bollen. Bulgaren tar sedan bollen och avancerar några meter och drar på ett långskott. Men det blir inga problem för Howard.

Tempot i matchen har höjts flera nivåer jämfört med den första.
I den 57 minuten är Everton nära då Arteta slår en frispark som når Osmans huvud. Nicken går dock tätt utanför.

Efter ett bra tag utan några heta målchanser dök Berbatov upp i den 80 minuten. Han fick ett pass av Jenas och drog sedan på ett skott som såg ut att bli farligt. Men den gick högt över, tyvärr.
Precis efter fick Keane ett läge då Berbatov nickade ner en långboll. Keane kom fri, fast från dålig vinkel, och drog på ett riktigt dåligt skott. Ett läge som helt klart kunde resulterat i mål, men ingen skärpa i avslutet denna gång.

Everton försöker fem minuter innan slutet att få in ett mål. Ett lågt farligt inspel som bryts av finnen Tainio på ett fint sätt. Tainio blev omklappad av både Gardner och Dawson efter den säkra brytningen.

En minut innan full tid satte Spurs tvåan! Tottenhams press i andra delen av andra halvlek mot Everton gav till slut utdelning. Inhopparen Malbranque spelade en enkel passning till Jenas som utanför straffområdet vände upp och prickskött mycket snyggt in 2-1. Lyckan i laget var stor, och Martin Jols målgest kan diskuteras. Såg ut som om han blivit inspirerad av en kyckling. Hur som helst såg man hur lättad Jol blev efter det viktiga målet.

Rennie blåste av matchen och årets andra bortaseger i Premier League kunde skrivas in i Spurs bortafacit!

Är Spurs på gång nu? Två bortasegrar i rad visar åtminstone tecken på det.