Fulham – Spurs 0-4

Tottenham vinner igen! Dynamiska duon Keane och Berbatov var festfixare och nu är Spurs framme i kvartsfinal i FA-cupen.

Jag är övertygad om att de flesta människor är ungefär så lyckliga som de bestämmer sig för att vara. När jag sett Spurs spel mot Fulham bestämde jag mig för att känna en extra lycka efter deras prestation på planen.

Ifrågasatta och ur form visade Spurs att laget fortfarande är att räkna med. Vi som tappat tron fick en rejäl knäpp på näsan sedan Fulham blivit avklädda med förnedrande 4-0, men segern kommer det säkert att diskuteras om eftersom Spurs två första mål lätt kunde vinkats av för offside. Spurs ska dock inte behöva be om ursäkt att laget hade tur med millimetrarna den här gången.

Spurs ställde i stort sett upp med det väntade laget fast jag hade inte räknat med finnen Tainio på Huddlestones bekostnad. Kul också att Mido fick chansen. Berbatov har ju varit lite under isen efter årsskiftet.

Matchen började i ett piggt högt tempo från båda lagen och Spurs fick en ny drömstart för redan i den 5:e minuten vann Mido en nickduell mot franske mittbacken Philippe Christanval och som gav Keane ett friläge och från ungefär tjugo meter drog han till på halv volley. Bollen satt stenhårt otagbart i det vänstra krysset bakom en chanslös Jan Lastuvka i Fulhams mål.

Spurs fortsatte sedan att spela bra fotboll och stressade Fulham högt upp på plan, tillräckligt för att dom inte fick tid att bygga upp sina anfall. I ett desperat behov la sig kanadensiska kvicksilvret Tomasz Radzinski väldigt lätt nära straffområdet. De hade tydligen lärt sig att det är framgångsrikt att filma till sig förmåner mot just Spurs.

Fulhams bästa chans kom i den 17:e minuten när tunge centern Brian McBride fick vända upp vid straffpunkten och skjuta, men Robinson räddade.

I mitten på halvleken sänktes tempot något. Det blev fler närkamper fast Spurs kontrollerade ändå händelserna på plan ganska bra. Båda lagen fick dock allt svårare att skapa några chanser värt namnet.

Fulham fick dock ett gyllene läge att kvittera i den 37:e minuten sedan Mido slagit säsongens galnaste bakåtpassning. Robinsons rensning gav ett inkast till Fulham, ett inkast som Mido var nära att nicka in i egen bur. Robinson lyckades både med lite tur och viss skicklighet att avvärja.

Sista fem minuterna präglades mycket av offsider. Spurs sprang i fällan vid fyra tillfällen under den korta stund som återstod av halvleken.

Som väntat tog Fulham tag i taktpinnen direkt i andra halvlek. Det mest anmärkningsvärda var dock en felaktig dömd hörna som borde gett Knight rött kort sedan han träffat Tainio i ansiktet med en ful hög spark i ansiktet. För övrigt den första gången jag märkte att Tainio fanns på plan.

Fulham började annars att ställa till med ett allt större besvär för Spurs. Mycket tack vare att man lyckades att komma runt bättre på kanterna. Mellan den 50:e och den 53:e
minuten fick Fulham två fina möjligheter. Först McBride som provade skottlyckan på nytt och en olycklig nick av Dawson som kunde tagit en dyrbar bana, men bollen smet utanför nära det egna målet.

I mitten av halvleken när Fulham någorlunda kontrollerade spelet och började tro på att det fanns en chans att vända stängde Spurs fönstret och det var åter Robbie Keane som slog till. Målet var nästan identiskt som vid 1-0-målet. En hög boll där Mido vinner i luften och Keane störtar mot mål. Nytt kliniskt avslut och bollen satt stenhårt i nättaket.

Fulham hävdade åter att det var offside, något som de inte fick mycket gehör för. De gav dock inte upp och trycket mot Spurs mål fortsatte i oförminskad takt. Närmast var rutinerade lånet Vincenzo Montella som byttes in i den 60:e minuten för att ta de vitsvarta in i matchen på nytt med 20 minuter kvar, men Tainio störde tillräckligt för att han skulle missa.

I den 73:e minuten byttes Berbatov in istället för Mido. Ett byte som visade sig vara väldigt lyckat. Tre minuter på plan och sin första riktiga bollkontakt i straffområdet visade han direkt den beslutsamhet man såg tidigare i höstas. Skottet gick i stolpen och returen slog han enkelt in i mål.

Fulham gav sedan upp och Spurs hann med ett mål till och det var åter Berbatov som utnyttjade ett stillastående Fulham försvar och lobbade snyggt in slutresultatet till 4-0.

Matchen fick dock en besk eftersmak sedan Montella fick rött kort när matchen gick på övertid efter en ful armbåge i ansiktet på Keane.

I dag var Spurs bra och jag vill speciellt lyfta fram våra mittbackar. Dawson och Gardner var väldigt gedigna. Detta var första gången sedan den 28 oktober Spurs höll nollan mot ett Premier League-lag. Plus också till Malbranque som visade framfötterna mot sitt gamla lag. Även Mido visade på ett piggt intryck. Bäst på plan var dock Robbie Keane. Två avslut av yppersta världsklass. Gärna mer av den varan.

Var detta vändpunkten för Spurs? Nja, jag vill nog se en match till innan vi kan ge ett korrekt svar. Utan att låta för gnällig, med andra assisterande domare kunde det blivit frispark till Fulham istället för två Spursmål. Vi kommer få ett svar första svar på frågan redan nu på onsdag när Spurs möter Everton på Goodison Park i ligan.

Nu är Spurs framme i kvartsfinal i FA-cupen. Någon önskemotståndare? Ja, varför inte Plymouth på White Hart Lane.