Spurs – Southend 3-1

Tottenham spelade ut hela sitt fina anfallsregister och avancerade till FA-cupens femte omgång med blygsamt missvisande siffrorna 3-1.

Tottenham spelade ut hela sitt anfallsregister och avancerade till FA-cupens femte omgång. Championship-bottenlaget Southend var ett par nummer för små och blev utklassade, de blysamma siffrorna till trots. Mittfältaren Didier Zokora kontrade produktivt och passade bollen till Robbie Keane som gjorde 1-0. Efter en längre skadeperiod var åter Jermaine Jenas i startelvan. Jenas styrde akrobatiskt in en av många farliga Aaron Lennon-inlägg förbi den annars duktige Southend-målvakten Flahavan. Shrimpers-anfallaren Freddy Eastwood reducerade i andra halvlek till 2-1 på en tveksamt dömd straff, men det blev aldrig nervöst i Spurs och en hårt arbetande Mido styrde elegant upp ytterligare ett Lennon-inlägg i nättaket till det blygsamt missvisande slutresultatet 3-1.

Det verkade vara en uppsluppen festlig cupstämning på White Hart Lane denna engelska FA-cuplördag. Martin Jol hade svingat sitt trollspö över det slitna skadedrabbade manskap och bytt ut hela åtta spelare i startelvan från den tempostarka Ligacupsemifinalen mot Arsenal (2-2) i onsdags. Anthony Gardner fick då en skada och ersattes av rutinerade portugisiska nyförvärvet Ricardo Rocha (28) från Benfica.

De franska ytterbackarna Benoit Assou-Ekotto och Pascal Chimbonda ersattes av respektive Young-Pyo Lee och Paul Stalteri. På mittfältet fick fransmannen Steed Malbranque en smäll i Arsenal-matchen och började på bänken till förmån för Hossam Ghaly medan hårt matchade ynglingen Tom Huddlestone också fick en bänkplats då Jenas glädjande nog var redo för fotboll igen efter en längre skadeperiod.

Vårt ordinarie anfallspar Dimitar Berbatov och Jermain Defoe fick vila då Berbatov kände av en skada tidigt i Ligacupsemifinalen och Defoe säkerligen sparas till returmatchen mot Arsenal på onsdag. Dags alltså för Mido och Robbie Keane. Längst bak i ledet fick darriga Paul Robinson fick se Radek Cerny starta i en neonljusgröngräslig målvaktsdräkt som oundvikligen för tankarna till smeknamn som Shrek Cerny…

I Southend som trots sin jumboplacering i Championship-ligan ändå bara förlorat en av de senaste sju ligamatcherna startade två mittfältare med ett förflutet i Spurs – Kevin Maher och Mark Gower. Om Southend-spelarna kände sig lite frusna i London-snålblåsten, fick de det hett om öronen strax efter avspark. Jols män visade sig vara fast beslutna om att denna cuptillställning och växlade omedelbart upp i högt tempo med en livlig Lennon för dagen på vänsterkanten i snabba samspel med alltid offensivt inställde Lee och en rörlig Keane. Lägg där till en snabb spelsugen Jenas, en Zokora med snabba ben och Southend hade märkbara problem att hinna med. Farliga målchanser avlöste varandra i strid ström och när Keane efter en retroklassisk kontring i bästa ”push ’n’ run-stil” med hela sex liljevita spelare sköt in 1-0 i 12:e matchminuten var det närmast en fars i målchanser som ivrigt smällde i dörrar över det knarrande Southend-försvarets teatergolv.

Southend hade några enstaka kontringar med om inte Dawson var där och blockade skottmöjligheterna så var Cerny lugn och stabil i målet. I mittlåset gjorde Rocha en godkänd insats även om jag tycker det verkar som att han är lite kort i rocken på höjdduellerna för att vara mittback. Southend hade all världens problem med vårt vänsterkantanfall vilket gav enorma ytor för Stalteri och Ghaly att få boll och löpa med. Rena rama motorvägen fram. Ghaly gjorde en hel del snygga finter och verkade vara vän med bollen. Trots det blev det förvånansvärt få verkligt farliga målchanser från högerkanten. Det känns som det var längesedan vi såg Mido i form. Det var därför extra kul att se en aktiv Mido ständigt farlig framför målet med minst två backar hängade på sig i varenda situation. Mido gjorde en fin första halvlek, om än för sin egen del mållös. I första halvlek var Spurs fysiskt överlägsna och med elegant snabb one-touch-football och stor rörlighet kom aldrig Championshiplaget nära oss i spelet. Extra kul med Jenas och Midos insatser i första halvlek. Keane är liksom hela laget fint rörligt men med tanke på alla målchanser han får bör han göra fler mål. Inget snack om saken. Keane är kanske matchotränad och saknar skärpan i avsluten. Han var dock betydligt mer involverad i första halvlek idag än i onsdagens Arsenal-match. Till hans försvar bör sägas att Jol kanske givit honom en mer defensiv roll i Arsenal-matchen. Något många Spurs-supportrar ifrågasatte efter den matchen.

Andra halvlek hann knappt sparkas igång förrän livlige Lennon i 48:e minuten springer och dribblar sönder Shrimersbackarna på sin vänsterkant och slår ett av många snygga inlägg som Jenas med en akrobatisk högfotad manöver styr in i mål. 2-0 och det finns inget som kan stoppa Spurs från att vinna denna match. Eller?

Tre minuter senare får Cerny ett hårt skott på sig och gör en kalasfin räddning på linjen. Southends målvakt kontrar i 57:e minuten med en strålande räddning på en hård Mido-nick. Det dröjer till 69:e minuten innan nästa mål kommer. På en tveksamt dömd straff för hands på Ghaly placerar anfallaren Eastwood in 2-1 högt i Cernys vänstra hörn och nu börjar åtminstone Spurs-supportrar bli nervösa. Skulle vi få uppleva samma genomklappning som i onsdagens match mot ärkerivalerna? Keane blir varnad för domartrots i samband med straffen och Martin Jol zoomas in av TV-kamerorna då han fundersamt tittar på sin armbandsur.

Det ser dock aldrig nervöst ut på planen bland Spurs-spelarna och Jol bestämmer sig för attt i 73:e minuten byta ut Ghaly mot en mer teknisk spelöppnande Malbranque. Samtidigt byter Lennon till högerkanten och fransmannen visar ganska snabbt att det var ett riktigt beslut av Jol genom att finta upp stackars räkfiskargänget på läktarna gång på gång. Medan Malbranque nu på sin vänsterkant pumpar läns i den pressade räktrålaren, har Lennon lekstuga på sin nyfunna högerkant och i 76:e minuten levererar han ett hårt lågt Lennon-patenterat inlägg som Mido får första foten på. Rakt upp i nättaket och 3-1 är ett faktum. Skönt för Mido, som försvunnit något från matchens epicentrum i andra halvlek, att få göra ett mål. Så viktigt för våra anfallare som ju lever mycket på sitt självförtroende i målchanssituationerna.

Keane byts ut efter 78:e minuter till förmån för Defoe. Lennon skär igenom det sargade Southend-försvaret som en svärdfisk på jakt och får läge efter läge att skjuta men väljer hela tiden osjälviskt att passa. Lennon borde göra mer som Rooney och våga lita på sin förmåga att göra mål. Han har det i sig och det kommer säkerligen att blomma ut inom kort. Mido byts ut i 85:e minuten då Huddlestone kommer in för att spela av matchen. Det hinner bli några riktigt farliga målchanser åt båda hållen innan matchen blåses av men matchen var i Spurs ägo från början till slut.

Laginsatsen då? Jenas tillför större snabbhet och rörlighet i det centrala anfallet och firma Lee&Lennon lekte hela havet stormar vänsterkanten. Midos formkurva känns starkt på uppgång och vi har bra alternativ på de flesta platserna i laget just nu. Hela laget gjorde idag en fin insats. Och detta med ett lag där hela åtta spelare var nya jämfört med startelvan mot Arsenal i onsdags. Detta var en riktigt trevlig match att titta på och en perfekt uppvärmare inför det prestigefyllda Ligacupsemifinalreturmötet på onsdag.