Spurs – Arsenal 2-2

En första halvlek där Spurs spelade strålande fotboll och tog en mycket rättvis 2-0 ledning och en andra halvlek där ett reservbetonat Arsenal tog över och gick ikapp till 2-2. Så kan den händelserika första semifinalmatchen mellan norra Londons två ärkerivaler kort beskrivas. Tyvärr drog Wenger återigen det längsta strået då Arsenal i och med resultatet nu har det klart fördelaktigare utgångsläget inför returen.

Tvåmålsledning i paus mot ett ungt reservbetonat Arsenal. Äntligen skulle en seger mot lokalkonkurrenten bärgas. Så var känslan efter en första halvlek som påminde om årets hittills bästa match, 2-1 triumfen över Chelsea i höstas.

Spurs inledde strålande och visade all den vilja och löpvillighet som under stora delar av säsongen lyst med sin frånvaro. Med högt aggressivt försvarsspel stressade Spurs ett ungt Arsenal till misstag. Aaron Lennon var på strålande humör och lekte, tillsammans med Malbranque, Defoe och Berbatov, stundtals med Arsenalförsvaret där annars stabile och skicklige Kolo Touré hade stora problem.

Just Touré var också inblandad i matchens första mål som Berbatov enkelt nickade in redan efter 12 minuter. Defoe hittade bulgaren med ett perfekt inlägg från höger. Berbatov utnyttjade missförståndet mellan nämnde Touré och Almunia i Arsenalmålet. 1-0 var ett faktum och målet gav Spurs ytterligare råg i ryggen.

Tyvärr skadade Berbatov ljumsken i samband med målet vilket tvingade anfallaren av planen efter bara 18 minuters spel. Ersatte gjorde Robbie Keane. I och med bytet valde också Martin Jol att gå över till en mer 4-2-3-1 liknande uppställning. Keane tog plats till vänster medan Malbranque fick en offensiv central roll med Huddlestone och Zokora bakom sig.

Spurs lät sig dock inte nedslås av bytet. Istället gjorde man 2-0 strax efter. Malbranque ordnade en relativt billig frispark på vänsterkanten precis utanför straffområdet. Huddlestone slog en låg boll mot första stolpen ämnad Michael Dawson. Mittbacken missade dock bollen som istället tog vägen via en förvånad Julio Baptista in i mål. 2-0 och White Hart Lane exploderade.

2-0 stod sig som sagt halvleken ut men med lite större skärpa kunde utdelningen ha varit ännu bättre. Redan i den femte minuten prickade Berbatov stolpen efter samarbete med Defoe. I den 17:e minuten var rollerna ombytta när Defoe väggspelade sig fri med Berbatov innan han avslutade med ett pressat skott. Almunia avvärjde dock med en benparad.

Samtidigt hade Arsenal också de ett par bra chanser att spräcka nollan. Fabregas och Denilson oroade i den sjunde minuten men Dawson blockerade Denilsons avslut. Halvtimmen in i matchen tvingades Dawson till ytterligare ett bra ingripande då Hoyte och Fabregas kombinerade sig fram till ett bra läge. Tack och lov stod den talangfulle mittbacken återigen ivägen för avslutet.

Efter den härliga första halvleken var förväntningarna på fortsatt fint Spursspel stora när lagen äntrade planen för spel i den andra. Men som vanligt (!) tog Arsenal över taktpinnen i sin jakt på i första hand en reducering och ett oerhört viktigt bortamål. Tendenserna fanns där redan i slutet av den första halvleken då Spurs, utan Berbatov, inte lyckades nagla fast spelet på offensiv planhalva. Efter paus blev det mycket värre.

Wenger skickade in Hleb och Eboué och Arsenal fick helt plötsligt igång sitt patenterade passningsspel. Mot ett nu passivt spelande Spurs fick Fabregas och co stora ytor till sitt förfogande vilket förstås straffade sig mot ett passningsskickligt och rörligt Arsenal. Reduceringen kom i den 64:e minuten efter svagt försvarsspel i straffområdet. Efter ett misslyckat rensningsförsök hamnade Eboues inspel framför fötterna på Baptista som tog revansch på sig själv genom att trycka in bollen bakom en chanslös Robinson.

Om Robinson var chanslös på reduceringen var ingripandet på kvitteringen inte speciellt imponerande. Landslagsmålvakten gjorde sin vana trogen denna säsong ett misstag om fick avgörande konsekvenser då han helt obegriplig rusade ut för att möta en framstormande Hoyte på Arsenals högerkant. Högerbacken kunde enkelt spela in bollen framför mål där Baptista återigen höll sig framme och slog bollen i tomt mål.

Positivt i bedrövelsen över att återigen inte lyckats vinna mot rivalen var i alla fall att Spurs avslutade matchen med två bra chanser. Första läget fick Defoe efter 78 minuter, bara minuten efter kvitteringen, då han fri med Almunia försökte chippa bollen över målvakten. Lehmanns ersättare parerade dock. Strax innan slutsignalen var inhoppande Mido centimetrar från att nå Lennons fina inspel men bollen rann igenom straffområdet och matchen slutade därmed 2-2.

Resultatet var förstås en stor besvikelse efter den fina starten och det faktum att Arsenal ställde upp med ett reservbetonat lag. Att laget inte kan spela under hård press blev återigen tydligt. Nu kan väl ingen kräva att Spurs under nittio minuter ska kunna spela med den aggressivitet som fanns i inledningen av matchen men nog borde försvarsspelet bedrivas högre upp i planen än det gjorde i den andra halvleken.

Förhoppningsvis kan ankomsten av rutinerade Ricardo Rocha tillsammans med kapten Kings comeback råda bot på detta och förhoppningsvis leder detta också till att Robinson stabiliserar sitt spel. För det är definitivt här Spurs problem ligger. Med Dawson, som alltid spelar bättre bredvid King, och Gardner saknar försvaret den ledare det så väl behöver. Något som gör hela laget osäkert och avvaktande.

Positivt var i alla fall att Assou-Ekotto återigen verkar ha hittat formen. Kamerunaren behövs med sin naturliga vänsterfot på vänsterbacken. Plus också till Lennon och Chimbonda på högerkanten. Berbatov och Defoe förtjänar också beröm efter sin fina inledning. Låt oss be en stilla bön för att Berbatov finns med i returen!

Spurs (4-4-2):

P Robinson
P Chimbonda – M Dawson – A Gardner – B Assou-Ekotto
A Lennon – T Huddlestone – D Zokora – S Malbranque
D Berbatov (R Keane 18) – J Defoe (Mido 80)

Avbytare: R Cerny, Y-P Lee, H Ghaly.

Arsenal (4-4-2):

M Almunia
J Hoyte – K Touré – P Senderos – A Traoré
T Walcott – C Fabregas – Denilson – A Diaby (A Hleb 56, M Flamini 80)
J Aliadiere (E Eboué 60) – J Baptista

Avbytare: M Poom, M Randall.

Målskyttar:
1-0 Dimitar Berbatov 12
2-0 självmål (Julio Baptista) 20
2-1 Julio Baptista 64
2-2 Julio Baptista 76

Varningar:
Julio Baptista 30
Jermain Defoe 34
Kolo Touré 32
Armand Traoré 82

Domare: Graham Poll

Publik: 35 495 åskådare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.