Inför Spurs – Arsenal

Efter den bedrövliga insatsen mot Fulham senast väntar den första semifinalen av två i Ligacupen. För motståndet står formstarka ärkerivalen Arsenal.

Det är inte direkt så att man ser fram emot dubbelmötet med Arsenal kommande vecka. Vad som i normala fall hade varit en kanonmatch (kan det förstås ändå bli!) känns mer och mer som en skräckmatch ur Spurssynvinkel. I alla fall om man betänker de båda lagens formkurvor där vårt kära Spurs tappat all form av finess och kvalitet medan Arsenal lär vara fullproppat med självförtroende efter söndagens sensationella vändning i slutminuterna mot självaste Manchester United.

Utgångsläget inför stormötet blir naturligtvis inte bättre av tillståndet hos de båda lagkaptenerna och nyckelspelarna Ledley King och Thierry Henry. Medan King fortfarande går skadad – förvisso på väg tillbaka – har Henry hittat formen efter skadan som höll honom borta från spel tidigare under säsongen. Dessa båda herrars betydelse för respektive lag har vi ju inte minst sett under de senaste månadernas spel.

För gästande Arsenal kommer onsdagens match betydligt lägligare än för Spurs. Laget visade i Unitedmatchen att man, trots sina många ungdomar, klarar av att trycka till ligans bästa lag (bortsett Spurs i sina bästa stunder!) och att man för tillfället har en väldigt hög moral i truppen. Detta trots den i underläge alltmer gnällige Arsene Wenger! Ett avbräck är dock skadan på Robin Van Persie som efter inhoppet och målet senast nu tvingas vila på grund av den fotskada han ådrog sig i samband med kvitteringen.

Även Fredrik Ljungberg – som ju ryktats ansluta till Norra Londons stolthet – och William Gallas är skadade och finns troligtvis inte med i den första semifinalmatchen. Gilberto Silva är avstäng tre matcher efter sin utvisning mot Blackburn för en vecka sedan och missar därför den första semifinalen. Avsaknaden av den rutinerade mittfältaren är förstås ett tungt avbräck för Wenger men tidigare resultat har visat att brassen inte är oersättlig.

För Spurs kommer dubbelmötena inte direkt lägligt. Jol har under innevarande säsong inte fått det att stämma i ligaspelet, något som resulterat i en frustrerande mittenplacering, långt bakom den fjärdeplats som många hoppades på när säsongen drog igång i augusti. Inte nog med att laget tappat många onödiga poäng, man har också under långa stunder och med vissa positiva undantag (Chelsea hemma) presterat ett närmast häpnadsväckande dåligt spel. Dålig rörelse i kombination med slarvigt passningsspel och håglöshet resulterat i stor frustration hos supportrarna.

Som tur är har spelet i de olika cuperna varit betydligt bättre. Att Spurs i slutet av januari ska spela semifinal i Ligacupen, samtidigt som man är vidare i både FA- och UEFA-cupen är naturligtvis en stor framgång och något att glädjas åt. Förmodligen är det framgångarna i cuperna som gjort att spelet i ligan hackat (jämför bara med fjolåret). Detta tar i alla fall jag som ett tecken på att truppen inte håller tillräckligt hög klass ännu, i alla fall inte i försvaret eller på kanterna.

När Jol tar ut laget som ska upprepa insatsen mot Chelsea tidigare i höstas får han som sagt återigen klara sig utan lagkapten King. Med Calum Davenport borta lär Anthony Gardner åter få speltid jämte ordinarie Michael Dawson. Att ett snabbt nytillskott (Ricardo Rocha) behövs här råder det inget som helst tvivel om då Spurs emellan de två semifinalerna också ska möta Southend i FA-cupen på lördag. Samma Southend som Spurs eliminerade i Ligacupen strax innan jul.

På ytterbackarna lär hjälten från senast, Pascal Chimbonda och Young-Pyo Lee starta. På mittältet både tror och hoppas undertecknad att Didier Zokora, trots tidigare dålig form, ges chansen att bli den ledargestalt Spurs så väl behöver centralt. Huddlestone ska naturligtvis också spela trots att hans orutin lyst igenom den senaste tiden. Matcher som den här stärker. På kanterna är Malbranque och Lennon givna.

I anfallet är det lite mer svårtippat. Att Berbatov startar kan vi nog räkna med medan det är mer osäkert vem av Defoe och Keane som gör bulgaren sällskap på topp. Kanske är det återigen dags för Keane att få chansen från start. Åtminstone jag längtar efter en Keane i fjolårsform.

Till sist; låt oss hoppas på en urladdning likt den mot Chelsea på White Hart Lane!

Spurs väg till semifinal:

Mlton Keynes Dons (b) 5-0
Port Vale (h) 3-1
Southend (h) 1-0

Arsenals väg till semifinal:

West Bromwich (b) 2-0
Everton (b) 1-0
Liverpool (b) 6-3

Spurs (4-4-2):

P Robinson
P Chimbonda – M Dawson – A Gardner – Y-P Lee
A Lennon – D Zokora – T Huddlestone – S Malbranque
R Keane – D Berbatov

Arsenal (4-4-2):

M Almunia
J Hoyte – P Senderos – K Touré – G Clichy
A Hleb – C Fabregas – M Flamini – T Rosicky
E Adebayor – T Henry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.