White Hart Lane

”The Lane” byggdes ursprungligen 1899 och sedan dess har inte Tottenham Hotspur flyttat på sig. Tidigare användes platsen som ett barnhem, men nedlagt sedan ett par år innan Tottenham hyrde marken och började anlägga en fotbollsplan.

Klubben tog de mobila läktare man använt på Asplins gård i Northumberland Park och monterade upp dem på den nya platsen till en kapacitet på 2500 åskådare.

Tott1B

Den första matchen var en vänskapsmatch mot Notts County, då i Division One. Tottenham gick segrande ur matchen med 4-1 inför 5000 åskådare. Redan veckan efter kom det 11000 åskådare för att se den första tävlingsmatchen när Tottenham besegrade Queens Park Rangers med 1-0.

Efter ett antal renoveringar under åren har kapaciteten landat på 36 310. Publikrekordet är från 1938 då hela 75 038 åskådare var på plats för att se FA Cup matchen mellan Tottenham och Sunderland. En match som slutade oavgjort. Första matchen på White Hart Lane spelades mellan Tottenham och Notts County inför 5 000 åskådare i en vänskapsmatch, där Tottenham vann med 4-1.

Arenan växte snabbt och kunde redan efter ett par år ta emot 32 000 åskådare. Dock hindrade hyreskontraktet klubbens ambitioner och resulterade i att man köpte marken och fortsatte byggandet av arenan och kapaciteten var inom kort uppe på 40 000. Efter det att klubben säkrat Football League status gjordes planer för ytterligare utbyggnader och när klubben tog emot Manchester United 11 september 1909 var en ny huvudläktare färdigställd med 5 300 platser under tak och ytterligare 6 000 framför. Arkitekten Archibald Leitch arbetade vidare med planerna och med vinstpengarna från FA Cup segern 1921 byggdes White Hart Lane ut ytterligare och kunde nu ta emot 58 000 åskådare, varav 40 000 under tak.

Östra läktaren färdigställdes 1934 och gjorde att White Hart Lane nu kunde ta emot fantastiska 80 000 åskådare!

WHL 1966Under slutet av 1950-talet monterades strålkastare på arenan och under 60-talet ändrades upplägget på arenan i och med att man installerade sittplatser i stället för bara ståplatser. Detta gjorde att kapaciteten sjönk steg för steg under dessa ombyggnader. Under arbetet med strålkastarna monterades den klassiska bronstuppen och bollen ner från västra läktaren för att några år senare monteras upp igen på den östra läktaren. Nu åter på den västra läktaren dock där den övervakar händelserna på planen. Under åren har strålkastarna ändrats och uppgraderats till allt modernare teknik för att möta de krav som ställs på en modern anläggning.

November 1980 slogs västra läktaren ner och en ny läktaren färdig stod färdig 15 månader senare, vilken är den som står där även idag. Under 90-talet gjordes de sista ändringarna på arenan i och med att man tog bort de sista ståplatserna och samtidigt länkade samman taken på norra och södra läktaren. 1995 installerades även den första jumbotronen. Arenan hade då en kapacitet på 33 000 åskådare.

Under 1996 byggdes norra läktaren, Paxton Road sidan, om för att ta emot ytterligare drygt 3 000 åskådare. 1997 monterades dessutom den andra jumbotronen och gjorde att White Hart Lane nu kunde ta emot 36 240 vilket även är nuvarande kapacitet.

Arenan har fyra läktare North stand (Paxton Road), South Stand (Park Lane), East Stand (Worchester Avenue) och West Stand (High Road).

WHL 1970_2Ett nytt White Hart Lane håller på att växa fram. Dock är det oklart vad arenan kommer att heta då Daniel Levy och klubben letar sponsorer för att sälja namnrättigheterna till arenan.

Arenabygget är inte bara själva platsen där Tottenham Hotspur ska spela fotboll utan ett större engagemang i området Tottenham med bostäder, handelsplatser, hotell, konferenscenter och annat som ger området ökad vitalitet. Arenan kommer kunna ta emot 56 250 åskådare och är designad för att kunna ge maximal upplevelse vad gäller närhet till planen samt hela vägen till ljudtekniska detaljer i designen på tak mm för att allt ljud ska stanna på arenan i stället för sippra ut i Londonhimlen. En ytterligare spektakulär detalj är att den ena kortsidan kommer vara ”single tier” alltså helt utan sektioner med en enda lång 63 rader hög rak sektion liknande det de har på Anfield (The Kop). Trycket som kommer komma från den delen av arenan kommer vara mäktigt och stödet från den kommer vara en viktig del för Tottenham i framtiden. Likaså är den ökade kapaciteten där biljettintäkterna kommer öka avservärt med den nya arenan. Läs allt om den nya arenan på tottenhamhotspur.com

South Stand och North Stand – ”Ståplats”. Platsen där klacken står.
East Stand och West Stand – sittplats. Vissa platser på East Stand kan ha pelare som skymmer sikten marginellt.

Beroende på vilken typ av resa du vill ha bor du tanka på vilken del av arenan du väljer. Lite lugnare på långsidorna, men också något dyrare.

WHL_seating

White Hart Lane är en legendarisk arena med många minnen inetsade i väggarna. Den nya arenan kommer markera en ny start för Tottenham Hotspur, en modern arena för ett framtidslag.

NDP_night_aeriel_view_may2010_637