Krönika – en sammanfattning av säsongen som gått – del 2 våren

Efter omgång 20 ligger vi femma i tabellen (39p) med häng på både Arsenal och City (40p). Så långt ser det OK ut trots den relativt svaga avslutningen på hösten. Efter nyår blir det hela lite Spursy igen..

Match 21-30

Man har lite blandade känslor inför återstarten av PL på det nya året. Son, Sarr och Bissouma är borta till mitten på februari pga mästerskap. Madders fortfarande skadad. Dock är Micky tillbaka i backlinjen vilket borde ge lite stabilitet. Vi plockar även in Timo Werner på lån från RB Leipzig för resten av säsongen för att förstärka anfallet. Werner som inte var någon direkt succé under sin senaste PL sejour (Chelsea) men gjort det bra i Leipzig som en pålitlig målskytt. Även spelschemat är äntligen till vår fördel. Pga div omständigheter har vi bara 2 matcher under Januari vilket innebär att avsaknaden av Son, Biss och Sarr inte blir lika påtaglig. Vi börjar också året OK med 2-2 borta mot ManU och i 3-2 vinsten hemma mot Brentford är Maddison tillbaka i startelvan igen efter sin ankelskada. De kommande åtta matcherna är mot motståndare som vi i normala fall ska ha bakom oss i tabellen men här blandar och ger vi som vanligt med bla 2-2 mot Everton där vi släpper till kvitteringen på tilläggstid! Förlust även mot Wolves hemma och Fulham borta gör att vi tappar viktiga poäng i tabellen. De enda riktigt fina matcherna vi gör under denna period är Crystal Palace (3-1) och Villa borta där vi vinner med 4-0! Vi kommer undan med blotta förskräckelsen mot Brighton (2-1) och Luton (2-1) efter sena mål i båda matcherna.

Med åtta matcher kvar att spela ligger vi kvar på en femteplats (57p), 2p efter Villa men med en match mindre spelad. Det står också klart att striden står om den fjärde och sista CL platsen. Lag 1-3 är för långt före oss i tabellen för att vi ska ha en realistisk chans att nå högre. Vi har också ett betryggande avstånd (i det här läget) till jagande lag (ManU). Det relativt ”enkla” spelschemat har så klart en baksida och det är avslutningen på säsongen då vi ska möta Pool, Arse och City men även Newcastle och Chelsea som båda visat bra form inför avslutningen. Tror vi alla inser att det kommer att bli en svettig avslutning.

Avslutningen (Match 31-38)

Dock rivstartar vi med en 3-1 seger hemma mot Forest. De kommande fyra matcherna är i tur och ordning Newcastle (b), Arsenal (h), Chelsea (b) och Pool (b). Här hoppades man på att vi skulle kunna knipa några poäng i alla fall men icke. Blev fyra raka torskar. Det enda positiva i dessa fyra matcher är att vi gör en bra match mot Arse i NLD och pressar dem hela vägen. Med lite mer tempo och skärpa hade vi kunnat knipa segern.

Med endast 3 matcher kvar har vi fortfarande en femteplats, 7p efter Villa men med en match till godo. Bakifrån flåsar Newcastle (-4p) och Chelsea (-5p) som nu fått upp ångan. Nu står det också klart att PL inte får en 5 CL plats då de engelska lagen åkt ut en efter en i de europeiska cuperna och att en femteplats ”bara” ger en EL biljett. Villa har ett ganska svårt schema kvar. Erkänt svårspelade Brighton på Amex Stadium, Pool hemma och ett Palace i hysterisk form borta på Selhurst Park. Om de tar max en poäng i de avslutande matcherna behöver vi gå rent och vinna våra resterande 3 matcher.

Först ut är Burnley hemma. Ett Burnley som fortfarande hade matematisk möjlighet att klara kontraktet men då krävdes seger i de sista matcherna samt att andra resultat gick deras väg så det var ett taggat Burnley som stegade ut på Tottenham Stadium denna lördagseftermiddag. Givetvis är detta en match som vi ska vinna 10 ggr av 10

Vi startar lite skakigt och nervöst och är nära att släppa in ett mål redan efter 5 min. Efter det spelar vi upp oss men låter ändå Burnley ta ledningen. Att de just nu hade 3p på kontot så började de bli ganska låga i sitt försvarsspel och satsade på omställningar. Precis det vi haft problem med att luckra upp under säsongen. Skönt då att det inte går många minuter innan kvitteringen kommer. Porro gör en soloräd in i straffområdet om bombar in 1-1 i den 32:a minuten. Det tvingar Burnley att bli lite mer offensiva då allt utom 3p skickar dem rakt ner i Championship. Trots att vi har mycket boll och skapar en del chanser vill bollen inte in. 1-1 är inget katastrofresultat för oss men en trepoängare skulle ge oss lite mer marginal nedåt för en 5: plats. Så kommer den magiska 82:a minuten. Mickey är inblandad i en situation vid Burnleys straffområdeslinje. Får ett pass i sidled och skickar in en missil i nättaket till 2-1. Viktig seger som i praktiken säkrar en femteplats. Dock krävs minst 1p i de sista 2 matcherna. Tyvärr går resterande resultat inte riktigt vår väg. Arse lyckas gneta till sig en 1-0 seger mot ManU vilket gör att City måste vinna mot oss i näst sista matchen för att ha allt i egna händer inför slutomgången. Villa, som förlorat mot Brighton, tappar två viktiga poäng mot Pool. Både Chelsea och ManU tar 3p så nu hänger allt på våra två sista matcher.

Det är med blandade känslor man, som supporter, tar sig an matchen mot City. Vinst där och chansen finns fortfarande till en CL plats samtidigt som vi förmodligen spelar bort City från titeln till förmån för Arse. Tufft läge minst sagt vilket också avspeglas sig bland supportrarna dagarna fram till matchen. Vinst mot City garanterar inte en fjärde, CL plats, men garanterar, nästan, ligatiteln till Arse som bara behöver vinna mot redan klara Everton i sista matchen för att ta hem det hela.

Givetvis gör vi en riktigt bra första halvlek mot ett för dagen lite blekt City. Kanske är de tagna av stundens allvar. Båda lagen har några bra chanser att göra mål i en första halvlek som är ganska jämn och kan gå åt båda hållen. Andra halvlek hinner nästan bara starta innan City tar ledningen. De Bruyne avlossar ett skott som Vicario räddar men tyvärr går returen rakt ut till Håland (vem annars) som enkelt kan tappa in 1-0. I 69:e minuten krockar! Romero och Ederson vilket resulterar i att den sistnämnda måste byta och ersätts av Ortega. Efter det har Kulu två jättelägen från nära håll som Ortega räddar. 1-1 hade inte räckt för City som då hamnat på samma poäng som Arse men med klart sämre målskillnad inför sista omgången. Gissar att det var en och annan City supporter som fick hjärtat i halsgropen när Son får friläge i matchen sista ordinarie minut. Den normalt kliniske målskytten i dessa lägen lyckas dock inte få bollen förbi Ortega som gör en bra räddning. På tilläggstid så får City straff då Porro är lite klumpig i en närkamp mot Doku. Men i detta läge är det mer av akademisk betydelse då vi behövt vinna för att ha en chans på fjärdeplatsen. Håland gör inget misstag och matchen slutar 0-2 till City som nu har allt i egna händer inför sista matchen. För Spurs innebär förlusten att vi behöver minst en poäng mot Blades i sista för att säkra femteplatsen och spel i EL nästa år.

De som oroat sig för eventuell underskattning i sista matchen visades sig obefogat. Det blir en relativt enkel vinst med 3-0 efter 2 mål av Kulu och återigen en bombning av Porro! Femteplatsen var säkrad. Om vi visat upp detta spel mot Villa, West Ham, Fulham och Brighton hade denna säsong kunnat se helt annorlunda ut.

Framåt är vi vassa i vanlig ordning. Vi gör totalt 74 mål vilket är 4 fler än förra säsongen trots avsaknaden av Kane. Vi släpper också in 2 mål färre är föregående säsong. Vad är det då som gör att vi inte kan hålla en genomgående högre nivå? För mig är det framför allt två punkter som sticker ut:

För smal bredd i truppen skulle jag säga. Skador råkar alla lag ut för under en säsong men i vårt fall så är ersättarna inte riktigt på samma nivå och ofta inte riktigt i form vilket gör att laget försvagas när ordinarie startelva inte spelas. På gott och ont har Ange valt att inte rotera runt truppen i någon större utsträckning vilket också bidragit till känslan av osäkerhet när ersättare kommit in i startelvan. Har dock svårt att se att vi skulle placera oss så bra som vi gjorde ifall Ange valt att rotera mer i laget under säsongen.

Dålig form. Efter Maddison kom tillbaka från sin ankelskada så kom han inte riktigt upp i den nivån han hade under hösten. Det var först i de sista matcherna han gick att känna igen. Även Sarr och Bissouma hamnade i en svacka efter afrikanska mästerskapen. Bentancur har varit mycket upp och ner under säsongen precis som Son. Son är som bäst när han får utgå från vänsterkanten och spela med fart in bakom motståndarnas backlinje. Med många skador och dålig form på Ricky har Son mestadels spelat i nio positionen vilket inte är naturligt för honom. I försvaret har vi varit allt för beroende av Micky och Romero. När de är borta/skadade så blir det lite för skakigt. Porro och Udogie har blandat topprestationer med rena juniormisstag. Dragusin fick speltid i de sista matcherna och blev en positiv injektion. Man undrar lite varför han inte fått spela tidigare.

Hur gick det då säsongen utan Europas bästa forward? Ja ganska OK är väl sammanfattningen. 3 placeringar upp i tabellen, 6 poäng mer och 4 mål till. Saknaden av Kanes produktion blev inte så stor, dock saknades hans ledarskap i gruppen. Kane dominerade i Bundesliga, 36 mål och 8 assist räckte till en Golden Boot som Europas bästa målskytt. Dock gick det sämre för hans Bayern. De missade alla fyra troféer de hade möjlighet att vinna under säsongen och för första gången sedan 11/12 gick de titellösa ur säsongen.

Summeringen av säsongen blir en femteplats med mersmak. Kvalificerat oss för spel i EL 24/25 och en återkomst till en mer anfallsinriktad och positiv fotboll. Vi borde vara rätt nöjda med året som gick men i vanlig ordning… Tänk om?!……. Nu ser vi fram emot ett sommarfönster med bra värvningar och att vi säjer en hel del spelare som inte riktigt håller måttet. Redaktionen återkommer säkert med diverse artiklar runt rykten och övergångar under transferfönstret. 17 Augusti drar säsongen igång igen men innan dess ska det avverkas både ett EM, Copa America och en OS turnering. Kanske någon ny stjärna föds som vi får se i PL kommande säsong.

Framtiden är (som alltid) liljevit

COYS Mats Löfström

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.