Inför Luton – Tottenham

Omgång åtta och denna vecka bär det av till den glorifierade arenan Kenilworth Road. Dom flesta av oss har nog sett bilderna på hur man tar sig in på läktaren över dom omkringboendes trädgårdar och fått höra att detta är vad engelsk fotboll brukade vara. Kenilworth Road är även klassisk svenskmark då det är här vi tagit vår hittills enda seniortitel i fotboll när Pia Sundhage och hennes lag besegrade England på straffar 1984 på en leråker till fotbollsplan. Många år har gått och arenan står kvar och man har även hunnit med att ha haft konstgräs (tills det förbjöds av det engelska ligasystemet).

Vilka är då Luton och vad behöver man veta om våra motståndare? Klubben bildades 11 april 1885 och går under smeknamnet ”the hattars” efter stadens historik av hattillvekning och även klubbmärket innehåller en hatt. Så sent som 2013 var klubben nere i Conference och vände, men efter förra årets vinst i play-off mot Coventry på straffar är man tillbaka i finrummet.

Inledningen i Premier League har varit tuff men efter 1-1 hemma mot Wolves i den 6: omgången så kunde man inkassera årets första 3-poängar när man krigar till sig segern borta mot Everton. Luton tog ledningen i den 25:e minuten på hörna genom Lockyer och in den 31:a minuten utökar man ledningen med 2-0 genom fjolårets bästa målskytt, Morris efter ännu en fast situation. Everton reducerar visserligen och vinner den mesta av statistiken men Luton lyckas hålla undan.

Tittar man på Lutons trupp så är det inte många man känner igen men några kända namn finns ändå. T ex så återfinns Tottenhamspöket Tim Krul som andrespade, tidigare Unitedtalangen Tahith Chong som kanske är mera känd för sin frisyr än vad han uträttat på planen. Samt slutligen tidigare Everton, Chelsea, Nice och Aston Villa spelaren Ross Barkley, som varit skadad sedan andra omgången men troligtvis är tillbaka till helgen. Detta påvisar vilken enorm skillnad som gäller mellan lagen men en match är alltid en match och den ska spelas innan en vinnare utses. Luton kommer kriga om varenda cm av planen och varje match är en final. Att kunna ta 3-poängare i den här typen av matcher är nödvändigt om man ha ambitionen att vara ett topplag.

I vårt Spurs är mycket detsamma och startelvan känns ganska given, speciellt med tanke på uttåget ur ligacupen. En match i veckan ska alla klara av rent belastningsmässigt men självklart kommer skador att spela in. I nuläget innehåller skadelistan Perisic, Bentancur, Sessegnon, Gil, Lo Celso, Johnson och Whiteman. Rykas att Gil kan vara spelklar och möjligtvis även Lo Celso. Övriga får vi tyvärr vänta ytterligare på, men närmast till hands, Brennan, som kanske är tillbaka efter landslagsuppehållet.

Detta gör att trolig startelva känns ganska säker. Börjar man bakifrån så kommer Vicario vakta kassen. Efter kanske en tveksam match så har han gått från klarhet till klarhet och även hunnit med att bli nominerad för ”Save of the Month” efter att han fick fingertopparna Burnleys Lyle Fosters försök i – segern.

Även försvaret känns väldigt säkert med Udogie – Van den Ven – Romero – Porro. Utmanarna är Davies till vänster och Royal till höger men med tanke på det icke påfrestande spelschemat och ovanståendes prestationer så krävs det nog att någon spelar sig ur startelvan.

Mittfältet känns lite mera öppet men ändå ganska klart med Bissouma och Maddison som givna och Sarr i lite samma situation som försvaret att han behöver spela sig bort från att starta. Utmanare känns som endast Skipp, då Höjbjerg främst ses som ersättare till Bissouma och skadade Lo Celso som Maddisons. När väl Bentancur är tillbaka så kan det nog bli förändring men fram till dess känns det inte sannolikt.

Så slutligen dom tre anfallspositionerna. Son är given både som följd av kaptensbindeln och med tanke hans form. Ligans nästbäste målskytt efter monstret från vårt grannland och extremt viktig för detta nya Spurs. Även till höger så känns Kulan väldigt gjuten. Han har inte riktigt fått igång poängproduktionen men löper bland dom mesta i ligan och är med i toppen av statistiken kring att ta bollen framåt på motståndarnas planhalva och mottag av passningar på motståndarnas planhalva. Känslan är att det inte går att ligga så högt i statistiken utan att poängen ska komma. Slutligen så har vi positionen till vänster där vi ännu inte riktigt hittat vår startspelare. Dom som testats är Son, Richarlison, Salomon, Johnson och Perisic. Dom tre sista är skadade och Son har gjort mitten till sin varpå Richarlison återstår. Ser man till prestationer så är det nog även han som presterat mest men samtidigt så är han den spelaren med den högsta kravställningen. Frågan är om det är till vänster som han verkligen passar bäst men han skulle nog må bra av att få starta några matcher i rad. Potentialen känns som den absolut högsta och skulle Ange kunna förlösa den har vi ett riktigt obehagligt anfall för våra motståndare.

Lite kul med fem byten är att vi allt som oftast ändå får se flera spelare komma in och ändra på matchbilden. Kanske får löftet Jamie Donley några minuter om vi har en säker ledning tidigt. Även Veliz som fick hoppa in mot Pool och troligtvis hade stött in segermålet om inte Matip varit mera målsugen, är ett alternativ. På mittfältet och bakåt är det inte lika spännande utan där är det Höjbjerg, Skipp, Royal och Davis som hoppas på minuter. Möjligtvis om någon av Romero eller Van den Ven behöver vila att nye ynglingen Phillips kan få några minuter.

Känslan inför lördagens tidiga match är att allt annat är en liljevit seger vore ett misslyckande och tror att denna typ av lågtstående lag kan få det svårt mot nya påhittiga och fyndiga Spurs. Brukar inte tippa men tror det blir en ganska tydlig seger till Spurs.

COYS!

Gustaf Jonsson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.